Transparentní účty - šlágr dne

Snad jedna nebo dvě politické strany z těch, které mají naději na vstup do parlamentu, mají transparentní účty, ti ostatní se v předvolebních debatách v ČT vymlouvají jako malí kluci a slibují, že je zveřejní později … Otázka zní: proč jsou transparentní účty tak důležité? A k čemu vlastně mají sloužit? Není to jen jakýsi šlágr a planý námět do předvolební diskuse?

Na transparentním účtu se dozvíte například, že pan Babiš daroval své straně milion, deset milionů či více. No a co z toho plyne? Neměl by to udělat nebo je to zlý či dokonce trestný čin? Pokud to dal ze svého čistého zisku a nedal to do nákladů Agrofertu, tak do toho nikomu nic není. Pokud to dal do nákladů své firmy, tak je to trestný čin a na ten my stejně nepřijdeme, to může zjistit jen finanční úřad. A ani poté se to nedozvíme. Když já dám Straně zelených pár tisíc korun, co je komu do toho. Může snad televizní divák pátrat po tom, zda jsem ty peníze ukradl? Nebo co mu je vůbec do toho, komu co daruji? Dokud nebude existovat zákon o povinnosti prokázat milionové majetky, stejně je to k ničemu. Z transparentního účtu se nanejvýš dozvíme – a to by nás mohlo zajímat, ale nic s tím neuděláme – kolik dali do volební kampaně. A k čemu nám to je, když pro některé udělají firmy reklamu a billboardy za směšnou sumu, s jakousi podezřelou slevou? To by zase měli zjišťovat příslušné orgány, protože tam jde určitě o nekalé přispění, které se přinejmenším odrazí v nižším zisku reklamní společnosti a tím i v menších odvedených daních. Myslíte, že s tím něco udělá nějaká parlamentní komise, která nikdy nic nevyšetřila? Píše se o takových machinacích v tisku a hovoří v rozhlase a televizi jako o vážných podezřeních. Policii a státnímu zastupitelství by to mělo stačit k zahájení šetření, protože jejich povinností je nebo by mělo být pátrat, zda v podezřelých případech jde nebo nejde o trestný čin.

Takže jediný smysl transparentního účtu je dozvědět se, kolik která strana dala do volební kampaně peněz. A vyjde nám, že volební kampaň není rovná. Že ti, co mají více peněz, mají větší reklamu a tím i větší zisk volebních hlasů. A to není demokracie, tady nevládne rovnost stran a hnutí, tady vládnou prachy! To přece všichni víme i bez transparentních účtů, takže chyba není v nezveřejnění účtů, ale v neexistenci finanční rovnosti na politické scéně. Ale o tom zase jindy.

Autor: Karol Wild | pondělí 21.10.2013 15:49 | karma článku: 4,69 | přečteno: 209x
  • Další články autora

Karol Wild

Otevřený dopis panu primátorovi

30.12.2023 v 14:59 | Karma: 6,17

Karol Wild

Zelenskyj a Putin podruhé

12.12.2023 v 23:43 | Karma: 32,30

Karol Wild

Nakoupíme 24 letadel F-35

26.11.2023 v 18:52 | Karma: 33,47