Školácké chyby režisérů Událostí ČT

Je to zarážející, protože i filmař amatér ví, že když se mluví do kamery, mluví se k divákovi. A v Událostech moderátor Počasí začne hovořit do kamery, aniž by diváka pozdravil.

Uveďme si jako příklad konkrétní Události, které můžeme vidět každý den.

Běží čas: 18:54.56, ... 57... 58 ... 18:59:59. Následuje titulek Události za okamžik. Po titulku se na obrazovce objeví Světlana Witowská a do kamery řekne: "Dobrý večer! Vláda vybírá eurokomisaře. Bude jím Věra Jourová? Dalším bude spor čínského ministerstva zahraničí ..."

Paní Světlana se otočí od diváka na Michala Žáka, který je otočen k ní (!) a říká mu: "Michale, blíží se víkend, jaký bude?"

Kamera sleduje pana Žáka, který je otočený nikoliv na kameru, ale na paní Světlanu a řekne: "Hlavně velice teplý a místy i tropický, Světlano". Načež se pootočí tělem i pohledem do kamery a pokračuje k divákovi - bez toho, aby ho pozdravil - a říká: "Sobota bude především slunečná ... detaily za okamžik".

Titulek "Počasí"

Opět pan Žák, stojící na stejném místě, se stejným pohledem do kamery, říká: "Dobrý večer! Po delší době jsme se dočkali ..."

Pro toho, kdo ještě nepochopil v čem je problém a v čem spočívá ta školácká chyba, malé vysvětlení: Když moderátor mluví ten den poprvé na kameru, tedy k divákovi, měl by pozdravit. Pan Žák se pootočil na kameru, ale nepozdravil. Pozdravil až po titulku Počasí a ne tehdy, když se po první větě k paní Světlaně otočil na kameru, tedy k divákovi. To je nejen chyba šéfrežiséra Událostí, ale i neslušnost vůči divákovi, nevychovanost. Pan Žák a další na jeho místě s počasím za to nemohou, za to může jen a jen šéfrežisér Událostí, protože je vidět, že to opakují další režiséři, kteří se střídají.

Snaha nevhodně zpestřit Události je vidět i na jiném místě. Když třeba moderátor uvede nějakou zajímavou událost jen ve zkratce a dodá: "Podrobnosti kolem půl osmé".

Každý pochopí, že divák má zůstat u Událostí a nemá přepnout na konkurenční Novu, kde začnou Televizní noviny. Trapné.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karol Wild | neděle 21.7.2019 20:19 | karma článku: 29,16 | přečteno: 1662x
  • Další články autora

Karol Wild

Otevřený dopis panu primátorovi

30.12.2023 v 14:59 | Karma: 6,17

Karol Wild

Zelenskyj a Putin podruhé

12.12.2023 v 23:43 | Karma: 32,30

Karol Wild

Nakoupíme 24 letadel F-35

26.11.2023 v 18:52 | Karma: 33,47