Pacient mezi lékařem a Googlem

Moje kamarádka šla jednou k lékaři a jeho první otázka byla: "Co jste si tentokrát vygooglovala?" Internet se stal nepřítelem lékařů.

Do jisté míry se to dá u lékařů pochopit. Ale pacientům vřele, velmi vřele doporučuji, aby zkoumali co nejdůsledněji své zdravotní potíže i potíže těch, co to v jejich okolí s počítačem neumí, na internetu. Uvedu dva příklady.

Borelióza. Obecně se ví, že proti klíšťové encefalitidu se dá očkovat a proti borelióze nikoliv. A proto - v případě, že očkováni jsme - nemusíme se klíšťové encefalitidy bát, ale dané místo pozorovat. A pokud se objeví červený flek, ihned utíkat k lékaři. To se ví ve veřejnosti všeobecně, kdysi se to naši rodičové dozvěděli a my to předáváme svým dětem a vnukům. Ale ...

Lékařská věda mezitím zjistila, že k zarudnutí místa dochází jen asi v padesáti procentech nákazy boreliózou, některé studie uvádějí dokonce třicet procent výskytu. A v těch zbývajících procentech člověk onemocní boreliózou s těžkými a už neodvratitelnými následky.

Druhý příklad z vlastní zkušenosti: Když jsem se narodil, rodiče zjistili, že špatně slyším a stále hůř a hůř. Ušní lékaři mi začali léčit nedoslýchavost heredogenerativního charakteru. Bezvýsledně. Když mi bylo 35 let, oční lékaři - po mé stížnosti na výpadky zorného pole - zjistili, že mám pigmentovou degeneraci sítnice u obou očí. Potud je to v pořádku. Ale ...

Každý z odborníků přes sluch si mohl všimnout, že špatně vidím, což bylo zřejmé z mých pohybů. Také jsem jim to řekl i s názvem diagnózy. A každý z očních lékařů viděl, a dokonce jsem jim to výslovně sdělil, že špatně slyším, že odezírám a nosím sluchadla. A na moji stížnost, že se občas potácím, jako kdybych byl mírně opilý, mi praktická lékařka řekla, že je to stářím.

Ale nikdo z nich si to za celých mých 82 let nedal dohromady, aby konstatoval, že mám mezidisciplinární nemoc zvanou Usherův syndrom. Objevil ho a zformuloval v roce 1935 skotský lékař Charles H. Usher (vyslov ašr). Lékaři jsou tak hluboce ponořeni do svých specializací, že souvislostí nemocí nevidí a neznají. Proto všem radím: Studujte na internetu každou svoji nemoc a hledejte interdisciplinární souvislosti. A šiřte mezi lidmi vědomí, že borelióza se nemusí projevit červeným flekem a proto na něj nečekejte.

Ale v žádném případě neříkejte lékařům, že jste něco vyčetli na internetu ...

Autor: Karol Wild | středa 31.7.2019 2:15 | karma článku: 28,47 | přečteno: 1143x
  • Další články autora

Karol Wild

Otevřený dopis panu primátorovi

30.12.2023 v 14:59 | Karma: 6,17

Karol Wild

Zelenskyj a Putin podruhé

12.12.2023 v 23:43 | Karma: 32,30

Karol Wild

Nakoupíme 24 letadel F-35

26.11.2023 v 18:52 | Karma: 33,47