O letním kmitání pro ministra

 Pan ministr Síkela se snaží šetřit elektřinou a vymyslel různá doporučení, příkazy a zákazy. Především pro své podřízené. Dál jeho pravomoc nesahá.  

  Zapomněl ale na jednu věc, která se týká celé veřejnosti. Na celoroční kmitání elektricky ovládaných dveří, které se neustále před každým chodcem otevírají a vzápětí za ním zavírají. A znovu otevírají a zase zavírají… do nekonečna v zimě i v létě. V zimě to má smysl, ale od jara do podzimu určitě ne. Zpravidla jsou to rozměrné visuté skleněné dveře, které jsou velice těžké, a jejich elektrický mechanizmus musí zvládnout nejen pohyb sem a tam, ale také velkou hmotnost, lidově řečeno váhu. A to po většinu roku zcela zbytečně. Vždyť majitelé domů a obchodů to neplatí. Platí to zákazníci a nájemníci, tak co by nad tím přemýšleli.

Některé příklady jsou kuriózní. Uvedu jen dva z Prahy na ukázku:

Průchod domem Rosetta, mezi Jungmannovou ulicí a stanicí metra Národní. Jedny dveře se chodcům otevírají již z dálky, ty druhé z Jungmannovy až těsně před chodcem. Což je pochopitelné, protože je před nimi frekventovaný chodník. Kmitají před mnoha chodci.

Druhou kuriozitou je vchod do Městské polikliniky ve Spálené ulici. Příchozí si nejprve musí od chodníku dveře na pantech ručně otevřít a kousek za nimi jsou další elektricky „kmitající“ dveře. Jaký to má smysl? A takových jsou po Praze tisíce. To by si pan ministr Síkela mohl všimnout.

Podle mého laického názoru jsou ty elektricky ovládané dveře u prodejen dobré na to, aby personál obchodu mohl pouhým stiskem tlačítka takové dveře uzavřít. A to v případě, že uvidí zákazníka-zloděje, který si něco odnáší. Další vyřídí přivolaná policie.

Asi to bude chtít zákon, pane ministře Síkelo, protože lid obecný si neuvědomuje, že za to v době dnešní drahoty platí nemalé peníze. Hledá zboží v akci, ale projde dveřmi, jejichž kmitání je mu šuma-fuk.

Autor: Karol Wild | pondělí 13.6.2022 15:18 | karma článku: 13,99 | přečteno: 487x
  • Další články autora

Karol Wild

Otevřený dopis panu primátorovi

30.12.2023 v 14:59 | Karma: 6,17

Karol Wild

Zelenskyj a Putin podruhé

12.12.2023 v 23:43 | Karma: 32,30

Karol Wild

Nakoupíme 24 letadel F-35

26.11.2023 v 18:52 | Karma: 33,47