Nakoupíme 24 letadel F-35

 Mnoho občanů se ptá, k čemu je to dobré. Tak jsem si dovolil několik poznámek, které se opírají o názory odborníků.

Nejprve k nedávné havárii jednoho ze tří dosud havarovaných letadel tohoto typu. Zdá se - podle odborníků - že k havárii došlo tak, že avionika stroje byla ovlivněna blízkostí bouřky a ten se stal neovladatelným pro pilota. Proto se radši katapultoval. Že stroj ještě nabral výšku a letěl dál asi 100 km, bylo pravděpodobně způsobeno tím, že avionika krátce sama zapracovala. Ale jsou to jen dohady zasvěcených laiků. Tyto problémy se zatím nepodařilo vyřešit, zatím co dřívější typy F-15 tím netrpěly.

Jinou věcí je zvláštnost, která je často vychvalována v médiích. Tou je neviditelnost stroje, jeho neodhalitelnost pozemními radary. Když ale odborníkům položíte natvrdo otázku, zda je opravdu neodhalitelný, dozvíte se - s určitými rozpaky - že je odhalitelný, ale až v kratší vzdálenosti před radarem. A v takovém případě to zjistí i pilot letounu a má povinnost otočit a vrátit se zpět mimo dosah radaru. Přece jen je to letadlo trochu drahý špás.

Koupíme nebo chceme koupit 24 letounů. Není pochyb o tom, že proti Rusku, jinak máme kolem sebe samé přátele a Čína je daleko - stejně by tam nedoletěli. Tak mne napadá, jak by asi útok těchto letadel proti Rusku vypadal. Poletí stylem jedno letadlo na jedno velké město? Například jedno na Moskvu, druhé na Petrohrad a tak dále? Nebo to bude rozhodovat paní ministryně, kdo kam? Samozřejmě podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Třeba ona by jistě ušetřila Petrohrad plný památek. A když letadlo odhalí ruský radar, poletí zpět do Čáslavi nebo to znovu otočí a zkusí jinde? A kdo určí, kde bude to "jinde"?

Na obranu nad naším územím a územím nejbližších spojenců nepotřebujeme tak drahé a před bouřkou nechráněné stroje. Měly by nám stačit mezitím zmodernizované JAS-39 Gripen v nájmu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Karol Wild | neděle 26.11.2023 18:52 | karma článku: 33,47 | přečteno: 874x