Jak vznikají politické strany

Chci založit novou politickou stranu a tak jsem se zajímal, jak vlastně vznikají. To, že se musí na Ministerstvo vnitra doručit petiční archy s nejméně tisícovkou podpisů lidí, kteří žádají, aby taková strana vznikla, je pouze administrativní záležitostí. Ale povšimněme si jak to s politickými stranami vypadá v těchto dnech.  

Po listopadovém převratu tu byly politické strany bývalé Národní fronty včetně KSČ. KSČ se později přejmenovala na KSČM, KDU se v roce 1992 spojila s ČSL na KDU-ČSL, za převratu vzniklé Občanské fórum se rozpadlo, když Václav Klaus založil ODS, a sociální demokraté navázali na svoji dlouholetou tradici. V současnosti nově vzniklé strany vznikly buď odtržením některých osobností od původní strany jako například nová strana Martina Bursíka EKO, nebo jsou postavené na penězích svých bohatých zakladatelů, například ANO 2011 pana Babiše. V některých stranách se hádají o to, kdo má být na kandidátkách. Chtějí se tam dostat především ti, co už v minulosti seděli v parlamentu, protože se domnívají, že na to mají jistý nárok, že jejich parlamentní křeslo je jaksi vysezené, vydržené a své poslancování berou jako zaměstnání. Co by jinak dělali, když neumějí nic jiného, než politické intriky? Všude jsou to stejní lidé, kteří tam byli dosud a noví lidé se hledají těžko. Na konce kandidátek dávají zcela neznámé osoby, které to berou jako pokus, jako nějaký konkurs – vyjde, nevyjde, nic to nestojí. Kroužkováním se někteří dokonce dostanou do sněmovny a zírají. Zkušení političtí matadoři se jich hned ujmou, někteří dosavadní poslanci jim nabídnou, že jim budou dělat asistenty a vše půjde po starém.

Řešením je pouze založení nové politické strany s úplně novými lidmi, nezatíženými dosavadním členstvím v jiných stranách, nováčci v politice, lidé, kteří vstoupí do politiky z jiných, než hmotných nebo finančních pohnutek. Ale to se nedá udělat narychlo, pár týdnů před říjnovými volbami. Nová strana se buduje pomalu a rozvážně, musí se sjednotit na programu, ne na populistických heslech a musí trpělivě budovat členskou základnu. Musí ji vytvořit lidé, kteří pochopili, že blížícími se volbami nekončí život ani jejich budoucí politické poslání. Víte o takových lidech? 

Autor: Karol Wild | neděle 1.9.2013 21:45 | karma článku: 9,82 | přečteno: 617x
  • Další články autora

Karol Wild

Otevřený dopis panu primátorovi

30.12.2023 v 14:59 | Karma: 6,17

Karol Wild

Zelenskyj a Putin podruhé

12.12.2023 v 23:43 | Karma: 32,30

Karol Wild

Nakoupíme 24 letadel F-35

26.11.2023 v 18:52 | Karma: 33,47