Jak jsem vybíral v roce 1968 prezidenta

Dnes je to přesně 50 let, co abdikoval prezident Antonín Novotný. A nastal čas pro zvolení nového prezidenta.

V té době jsem - díky mimořádnému pochopení šéfredaktora pana Aloise Svobody - pracoval externě, na volné noze, pro Zpravodajský film, který vyráběl filmové týdeníky. Ty se promítaly před hlavním filmem v kinech, kam přicházely každý týden ve čtvrtek.

Tenkrát se prezident nevolil jako dnes s několikaměsíční propagací a s výběrem kandidátů. O tom, kdo bude příštím prezidentem, rozhodovalo tajně předsednictvo ÚV KSČ a na veřejnost se to dostalo až při inauguraci v den slavnostního zasedání Národního shromáždění, v sobotu 30. března 1968.

Měl jsem tu ctižádost natočit pro Zpravodajský film šot s budoucím prezidentem. Ale neměl jsem žádnou možnost zjistit, kdo jím bude zvolen. Neměl jsem kontakty na zasvěcené osoby, a tak jsem mohl jenom hádat. V úvahu přišel Alexander Dubček, Ota Šik, Oldřich Černík – o těch se povídalo mezi lidmi i redaktory novin a časopisů. Ale nikdo nic nepsal, protože se nevědělo, kdo jím bude. Já jsem již věděl, že to nemůže být nikdo z členů předsednictva komunistické strany, protože tam se rozhodovalo o všem a nikdo určitě nechtěl opustit svůj post a vyměnit ho za sice reprezentativní, ale z mocenského hlediska bezvýznamný stolec prezidenta republiky.

Jak jsem tak přemýšlel nahoru-dolů, napadlo mne jediné jméno: armádní generál Ludvík Svoboda. Tehdy již penzionovaný generál, který seděl jako badatel ve Vojenském historickém ústavu. Nebyl angažován ve straně, neměl nic společného s vládou ani s vedením KSČ a zdál se mi být takovou vysoce uznávanou osobou, která se zasloužila o osvobození Československa, ale neměla nic společného s právě odcházející garniturou politiků.

Zašel jsem za vedoucí dramaturgyní Zpravodajského filmu paní Věrou Svěrákovou a navrhl jsem jí šot o Ludvíkovi Svobodovi pro týdeník. Paní Svěráková se mne ptala, zda jsem si jist, že Svoboda bude zvolen za prezidenta a já jsem pravdivě odpověděl, že ne, ale že to cítím v kostech. Paní Svěráková mne upozornila, že poslední možnost natočit šot o generálu Svobodovi mám v úterý před sobotní volbou, ve středu se Zpravodajský týdeník vyrábí a distribuuje, a ve čtvrtek, dva dny před volbou prezidenta, se bude promítat v kinech po celé republice. A jestli nebude zvolen generál Svoboda, ale někdo jiný, mám po filmařské kariéře. Odpověděl jsem, že to risknu.

Stál jsem v úterý s kameramanem před kanceláří generála Svobody a dodával si odvahy, zda to mám risknout. V tom kolem mne prošel francouzský reportér a se svým kameramanem nás obešli a bez zaklepání vešli do dveří k panu generálovi. Došlo mi, že se nějak museli dozvědět, že prezidentem má být generál Svoboda a tak, když vyšli od něho, šli jsme dovnitř my.

Filmové týdeníky se nyní – přesně po 50ti letech promítají v neděli v 9 hodin ráno na 2.programu ČT. Tak jsem sám zvědav, co jsem tenkrát natočil. Po padesáti letech si to již nepamatuji, ale okolnosti, za kterých jsem to točil, si pamatuji dobře.

 

Autor: Karol Wild | čtvrtek 22.3.2018 14:19 | karma článku: 15,06 | přečteno: 486x
  • Další články autora

Karol Wild

Otevřený dopis panu primátorovi

30.12.2023 v 14:59 | Karma: 6,17

Karol Wild

Zelenskyj a Putin podruhé

12.12.2023 v 23:43 | Karma: 32,30

Karol Wild

Nakoupíme 24 letadel F-35

26.11.2023 v 18:52 | Karma: 33,47