Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DZ

Víte já začínám mít s tím neustále omílaným pojmem svoboda slova a "černý humor" čím dál větší problém. Není to tak dávno, co se zde na blogu rozpoutala ohnivá debata kvůli jisté FB stránce která pod rouškou tzv. černého humoru a svobody slova zesměšňovala a urážela i brutálně zavražděné děti a způsob jakým byly zabity. Myslím, že v dnešní společnosti dochází k hlubokému úpadku hodnot. Za svobodu a demokracii se snaží skrýt čím dál víc nemorálnosti, neúcty, hrubosti a agrese. Nesouhlasím s tím, aby se byť i hrubě urážlivé karikatury trestaly popravou. Ale to je můj názor. A to, že se mi karikatury v časopise Charlie Hebdo hrubě nelíbily je pouze můj názor. Jenže ve světě, kde si hrajeme na tzv. multikulturalismus se nesmíme divit, že se prostě objeví tzv. extrémisti nebo fanatici nebo kdo ví kdo vlastně za touto veřejnou popravou opředenou spoustou otazníků stál, a autory karikatur urážejících některé duchovní vůdce prostě zastřelí. Akce vyvolává reakci. To, že se nám nelíbí, že někdo za karikatury někoho zabije je asi tak vše, co s tím můžeme dělat. Na tomto světě a mezi námi totiž nežijí samí tzv. sluníčkáři, ale také spousta nebezpečných lidí, kterým je naše smýšlení o morálce úplně lhostejné. Oni prostě jdou a konají. Takoví mezi námi byli, jsou a budou. Můžeme si před nimi plamenně obhajovat svobodu slova a dál jim o to vehementněji plivat do tváře, ale nesmíme být potom překvapeni, když oni nám druhou tvář nenastaví. Oni nás v tom lepší přes ni velmi tvrdě udeří. Anebo toho, kdo je uráží zabijou. Ve jménu kohokoli. Jim je to jedno. Možná kdyby tato společnost měla ještě funkční hodnoty a nežili jsme v báječné tzv. svobodné Evropě, kde nikomu není nic svaté, nekončily by tak zbytečně lidské životy.

0 0
možnosti
JP

J76o47s63e14f 33P26o23t87r

14. 1. 2015 23:39

Ten časopis vycházel v nákladu 50 000 výtisků  týdně. Srovnejte to třeba s bulvárem BLESK, milion denně.

Logicky  musel být  ten týdeník určen pro specifickou vrstvu čtenářů. Byli to snad intelektuálové, nebo čtenáři střední vrstvy?  Podle těch karikatur to bohužel musela být spodina spodiny.

Je to několikanásobná tragedie. Pro ty muslimy, pro mrtvé, a hlavně pro západní společnost, kdy se za hrdiny svobody slova a ochrany myšlenek  západu vydává novinářská spodina, která svoji práci dělala jen pro peníze.

0 0
možnosti
JO

Já jsem o tom přemýšlela.... jak a jestli to musí urážet muslimy a jestli je nebo není takový humor už za hranicí. Jenže vtipy a humor vůbec bývá někdy velice drsný. Slouží i jako odreagování, člověk si zanadává, zasměje se vtipu a jede dál. Kdyby se zakázaly vtipy na náboženství, byl by to konec svobody slova. Začali by se ozývat další. Postupně bychom se dočkali zákazu vtipů na politiky, na státy, vtipy mířící jen na jedno pohlaví. Pak by už nestačily vtipy, zakázala by se kritika všeho možného. A octli bychom se v totalitě.

Kromě toho, já jsem nevěřící. Každou chvíli na mě v TV vykoukne Halík, Duka, Alwari nebo Abbas a mohla bych být poslouchat (pro mě bláboly) ohledně existence různých Bohů a nadpřirozených nebo vymyšlených bytostí. Mohlo by mě to urážet, že mi něco takového vnucují, mohla bych si myslet, že uráží mou inteligenci. Ale já se neurazím, jen ty lidi v TV vypnu, případně v tisku nečtu. A přesně to samé mohou udělat ti, co je zase uráží vtipy nebo nevěřící nebo nějaký názor nebo prostě kdokoli a cokoli. 

Nikdo těm lidem nedrží u hlavy pistoli, aby to četli, mají možnost volby nečíst to, vypnout to. Proč hned zase uvažovat o nějakých zákazech nebo regulaci.

2 0
možnosti
PK

P19e94t45r 28K85a48p46l93a73n

14. 1. 2015 13:56

Myslím, že teprve teroristický útok vzbudil zájem o časopis,, pro který by dříve pes neštěkl. Na skutečný humor jeho autoři moc talentu neměli, tak si ke slávě pomohli přes islám.

1 3
možnosti
IH

To je pořád dokola, kdyby ta ženská nechodila v minisukni, tak se jí to nestalo...

Vám příjde normální, znásilňovat ženské?!

3 0
možnosti
VK

Tak v přírodě to normální je - ale snad už jsme se dávno přírodě vzepřeli, ne? ;-)

Tedy vlastně jen některé kultury...

0 0
možnosti
BM

Jenže oni nezesměšňovali jenom Mohameda, ale i křesťany a Židy-viz karikatura Mikuláš s "čerty" (Žid a Mohamed)... A stříleli katolíci či Židé???

4 0
možnosti
OK

Je mravně správné, že židé ani křesťané nevolili jako odpověď na zesměšňování jejich symbolů teror. Je mravně špatné, že tolerujeme veřejné zesměšňování náboženských symbolů bez jakýchkoli hranic.

2 5
možnosti
Foto

Nemáte pravdu, váš postoj je čirý defétismus!

Aby bylo jasno, viděl jsem jen pár karikatur z tohoto časopisu a zase tak moc se mi nelíbily. Ono se asi nejedná o humoristický časopis, kde převažují vtipy o tchyních a blondýnách. Je to zřejmě spíše ryzí satirický časopis se sžíravými a přeexponovanými karikaturami z politické a společenské scény. Leckomu se to nemusí líbit, nicméně i takovéto časopisy mají svůj smysl a své čtenáře.

Odmítám názor, že redakce časopisu si zavinila svůj osud sama tím, že "urážela" muslimy. Islámští teroristé chtěli prostě provést ve Francii teroristický útok jako odvetu za to, že Francie se podílí na útocích na islámský stát. Vybraný cíl měl být jakýmsi symbolem francouzské demokracie, podobně jako byla kdysi symbolem dvojice mrakodrapů obchodního centra v New Yorku. Jako první symbol si vybrali onu redakci satirického časopisu. Ale kdyby tento časopis vůbec neexistoval, zaútočili by na nějaký jiný cíl. Možná by to byla redakce jiného časopisu nebo televize, banka, škola, úřad, policejní stanice atd.   Rv 

(A jen tak mimochodem, pane autore, čím se provinil onen druhý cíl útoku, ten židovský obchod?)

8 0
možnosti
VS

Máte pravdu, vždy je výhodné držet ústa a krok.;-€

2 0
možnosti
OK

Nechá otec svou dceru či manžel svou ženu chodit nocí opuštěným parkem, kde už několikrát došlo ke znásilnění, a to s poukazem na to, že žena má na to právo a případné napadení je trestné a do této společnosti nepatří?

2 3
možnosti
VK

A není normálnější dělat vše pro to, aby tím parkem mohla v noci bezpečně jít?

Že se zlikviduje zdroj ohrožení? ;-)

3 0
možnosti
TB

vyjádřil jsem se níže,nebudu se opakovat

0 0
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 879x
PhDr. Karol Wild je bývalý filmový a televizní režisér, kdysi také učitel na VŠE a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Nyní v důchodu. 

Seznam rubrik