Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rozhodně kat nevymýšlí způsob popravy. To určují jiní, již od středověku... Ani kat Mydlář nemohl říct, mě sekání hlav nebaví, já je oběsím. Je to povolání pro otrlé povahy, každý to dělat nemůže. I když jsem u toho nebyl, za mne tam byl někdo, kdo mu říkal, zda tahat, nechat ji lapat po dechu a znovu tahat.... Ten je vinný více, než kat. Ale i ten se svého práva mohl vzdát. Ta možnost tu existuje vždy i za cenu vlastního života...

0 1
možnosti
Foto

Sloužil jsem na vojně u zdravotního praporu a lékař nám vyprávěl ( možná to byl ten, co byl u poprav) jak se popravuje. Odsouzenému se na krk dá oprátka a pod jeho nohama se otevře propadlo, v momentě, kdy se tělo svoji vahou natáhne, přiskočí přítomný lékař a naučeným pohybem mu škubne hlavou a tím mu zlomí vaz. Smrt je okamžitá a osoba se nedusí. Nejhorší smrt, kterou si sebevrah zvolí je oběšení, protože smrt nenastane hned.

0 2
možnosti
Foto

Nevěřím tomu, že LÉKAŘ u popravy kroutí visícímu odsouzenému hlavou, aby mu zlámal vaz. To je nesmysl a zajímalo by mě, jestli tomu fakt věříte... To za prvé. Za druhé - propadlo fungovalo na Pankráci až mnohem později a to u popravčího zařízení přímo v budově. Tam byla popravena třeba vražedkyně Hepnarová, nebo poslední u nás popravený, odsouzený vrah Vladimír Lulek. Jak je ale známo, Milada Horáková a další odsouzení z jejího procesu byli popraveni na klasické šibenici ze dřeva na zadním dvorku věznice. U šibenice žádné propadlo nebylo.

0 0
možnosti
Foto

V zásadě s Vámi souhlasím, napsal jsem něco podobného (ne o katovi, ale o té sadistické vraždě). --- K Vaší otázce. Pro krátkém hledání na internetu jsem našel jméno kata. Měl to být Vladimír Trunda. (Weby moskyt.net a minulost.cz) --- Pokud jde o ono popravčí prkno, používalo se i za první republiky (převzato z předchozího režimu), ovšem z toho, co jsem vyrozuměl z četby materiálů došlo ke zlomení vazu. Komunisti prkno "vylepšili" tím, že se na něm odsouzený dusil. Nebyla to tedy záležitost pouze kata, ale spíše celého zrůdného a zvráceného systému.

8 0
možnosti
VB

V některých dobách se povolání kat ctilo, kat býval i chráněn před ev. mstou, jenže v těch dobách kat umírání pokud možno usnadnil. Za totalit. režimů bylo i toto povolání zneužíváno, např. za nacistů byl někdy nahodile vybrán kdokoliv, aby se stal katem. Komunisti se "dobře" přiučili.

1 0
možnosti
Foto

A jméno Vladimír Trunda vám neříká nic?

0 0
možnosti
Foto

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/milada-horakova-umirala-ctvrt-hodiny-zjistili-historici.A050629_090843_domaci_lkr

Nic víc Vám k tomu nikdo neřekne. Takže jméno pravděpodobného kata je známé, způsob popravy také (ne krátké lano), kat způsob nerozhoduje ... a co dál?

0 0
možnosti
Foto

Slyšela jsem, že i on měl pokyn.

0 0
možnosti
Foto

nebuďte sadista a nevrtejte do toho

1 4
možnosti
Foto

Ano. Mně nedělá dobře, když si uvědomím, kolik týrání už bylo. Knihu dějin mučení bych do ruky nevzala. Ani mi nedělá dobře, když si uvědomím, že lidé se nezměnili, že je mezi námi spousta psychopatů, kteří se baví utrpením jiných. No a když jde o majetky a o moc, jak tomu bylo třeba po sametovce, jdou někteří na to chytře a doslova přes mrtvoly. Nechci znát jména, prostě lidé (někteří) takoví byli, jsou a budou.

2 0
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 946x
PhDr. Karol Wild je bývalý filmový a televizní režisér, kdysi také učitel na VŠE a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Nyní v důchodu. 

Seznam rubrik