Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

K72a91r95o81l 40W63i55l10d

15. 11. 2014 22:27

Vážení pánové, zejména pan Hrubý, kteří mne upozorňujete na nepřesnost při poměrech mezi průměrným příjmem a důchody, přečtěte si znovu, že nepíši o hrubém, ale čistém příjmu. Srovnávat hrubý příjem s čistým příjmem důchodce v ČR  (na rozdíl od Německa ani jiný nemá) je nesmysl. A nesouhlasím s tím, že v průměru se důchodci nemají hůř. Už jen nájemné, které musí většina platit, je velice vysoké oproti minulosti. Ale klidně se dále mezi sebou hádejte, kdo se má líp a kdo hůř ...

0 0
možnosti
JB

Jsem důchodce a mám se docela dobře. Žádný prominentní, pravděpodobně průměrný.

0 0
možnosti
KM

Skutočně tých dvóchodcov je kol kolom nás toľko, až zrak z teho prechádza.

A majú sa ták, že nevedja čo s peňazmi a móžou tých všelikých"šmejdov" živíť. A na nás decká už nemyslija, že by nám v tej ťažkej dobe z penzije dajakú tú korúnku poskytli, či šprováli abyzme dačo hodnotné podědíť mohli...

0 1
možnosti
VH

Hmm - a jak jste přišel na to, že se máme my, důchodci, hůře?  Reálná mzda se zvýšila o 52 %.   Takže jestliže jsme měli v roce 1989  61 % tehdejší průměrné hrubé mzdy a nyní "jen" 44 % mzdy současné, znamená to, že máme reálně  0,44x1,52 = 0,67. Tedy máme o cca 10 % reálně vyšší důchod. Není to moc, ale   n e m á m e   s e    h ů ř e !

3 2
možnosti
PK

Statistika je jakž takž přesný součet nepřesných čísel, navíc v bývalém systému jste nepracoval tolik s reprezentanty. Vše jsme měli "pod kontrolou ;-D". A taky jsme tenkrát neustále vykazovali růst životní úrovně a nebyla to pravda.  Navíc důchodci mají jiný koš, část spotřeby všeobecně  je úplně nová. Takže o 52% lépe? Pro mne je cennější údaj, že mně ve stejném bytě stačila na činži a služby v r.89 pětistovka a nyní "desítka".

Jde mi vždy o reálný pohled, ne malování narůžovo.

4 0
možnosti
Foto

zdá se že nevíte, která bije

2 2
možnosti
Foto

no komačové jsou,,,,když už máme....čo se dá robiť...tu demokraciu:-)

1 0
možnosti
Foto

J73i56ř85í 12K44i54n98d56l

15. 11. 2014 15:14

Za komunistů byl průměrný plat 3 700 Kč a průměrný důchod 1126 Kč.  Dnes  je to 21 100 Kč a průměrný důchod v  roce 2011 byl 10 552 Kč. Za komunistů stálo třeba máslo  10 Kč. Když se to přepočte na současné příjmy mělo by stát 70 Kč. a ono  dnes stojí 30 K., což je o 40 Kč levnější. Za komunistů bylo vše dražší než v současné době k přepočtu na současné platy.:-)

6 0
možnosti
Foto

no taky to tk nějak vnímám, glorifikace dřívějších cen nějak pomíjí dnešní příjmy:-)

3 0
možnosti
LN

...pětadvacet let je sice zatím nejdelší období kdy si obyvatelé české kotliny žijí v demokracii...(nepočítám-li tedy období CaK mocnářství...kde té demokracie bylo možná až překvapivě dost)...ale současně je období příliš krátké nato...aby se to naučili....to je minimálně na sto let....

6 0
možnosti
PK

Demokracie ano, ale vyžaduje určitou úroveň společnosti, morálku, něco víc než jen orientace na peníze a spotřebu. Když pozoruji dnešní vývoj, nejsem si jist, že vývoj jde správným směrem.

4 0
možnosti
BS

Podle mne to úplná ztráta nebyla - ale jen pokud se poučíme.

1 0
možnosti
Foto

Důchodci v současnosti se mají mnohem lépe, než důchodci za socialismu !

Žijí zhruba o 6 let déle, než před 25 lety

Jezdí na zahraniční dovolené /jistě ne všichni, ale mnohem více než za socialismu/

Lékařská péče o ně není limitována věkem /za socialismu byla hranice nasazení umělé ledviny při selhání 50 let/.

Nepoužívejte prosím nesrovnatelné příměry.

Děkuji předem.

9 4
možnosti
PK

Pokrok je do určité míry nezávislý na "režimu". Vliv režimu ještě dělím na jeho vlastní schopnosti a na vliv okolí, které se mi otevře a mohu z něho bez nějakých embarg čerpat. Obrovský pokrok je v lékařství ale nepřipisoval bych to jen změně režimu. Prožili jsme v rodině transplantaci jater, která by v roce 1990 nebyla reálná ani v USA. Pokud jde o důchody, tak podíl ke mzdě klesl a bude klesat dále. Takže zas tak super to není, zvlášť u starších seniorů. Z "desítky" nemůžete důstojně žít.

4 1
možnosti
  • Počet článků 167
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 879x
PhDr. Karol Wild je bývalý filmový a televizní režisér, kdysi také učitel na VŠE a na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Nyní v důchodu. 

Seznam rubrik