Ženy v politice - chtějí to vůbec?

Tak se sama sebe občas ptám, kdo jsou lidé, kteří vedou náš stát. Jde jim opravdu o to, aby naše země vzkvétala a lidé se měli lépe, jak hlásí ve svých předvolebních programech. Možná na začátku někteří z nich s těmito ideály do politiky jdou, ale pak…názor si každý jistě udělá sám. Vím, že v tom jsou různé tlaky různých nejen lobbystických skupin atp., ale občas mi politika připadá, že si chlapci hrají na dvorku a hádají se o to, kdo má víc kuliček v jamce.

Zdroj: Forum 50 %

Jak by vypadala politika, kdyby v ní byly ženy. Myslím Ženy, ne ženy, ze kterých se bohužel musely stát tak trochu muži, protože v tom mužském a ano, řeknu to narovinu, šovinistickém světě, by jinak neměly šanci na přežití, natož něco výrazného změnit. A mám také na mysli výrazný počet žen, ne jen 34 poslankyň vs. 166 poslanců, 14 senátorek (vs. 67 senátorů) a 3 ministryně vs.13 ministrů + 1 premiér.

Říká se, že ženy se na jednom pracovišti moc nesnesou a že v politice netáhnou za jeden provaz. Možná to bude tím, že cítí mezi muži větší konkurenci, je velmi těžké se v mužském prostředí prosadit, možná proto se snaží více prosadit na vlastní pěst. A je také pravda, že muži si hodně věcí vyříkají u piva (u láhve skotské, koňaku atd.).  U žen jsem tedy toto nepozorovala, ale možná to bude tím, že ženy místo vysedávání „u piva“ něco dělají.

Možná kdyby bylo více žen v politice, byly by vzorem i pro ženy ostatní. A hlavně by se zlepšila spousta věcí. Možná by se zvýšilo množství polovičních úvazků pro ženy s dětmi, možná by se tolik nezdražovalo, ale hledaly by se jiné způsoby řešení, jak naplnit státní kasu, možná by se ve finále tolik nekradlo.

Muži prostě v politice hledají bohužel i jiné věci než jen pracovat pro blaho veřejnosti. To je na okraji jejich zájmu, v první řadě kdo kde s kým a za kolik. (Jistě, jako vždy se najdou i výjimky, ale ty ve vysoké politice bohužel není vidět) Ano, chápu, je to princip politiky, ale není toho už trochu moc!? Přerostlo již v takovou dimenzi, že máme vládu, ve které je ministrem financí muž, který podle mnohých vstoupil do politiky proto, aby rozmnožil své již tak dost velké jmění. Pan předseda sociální demokrat, který chce bohatým brát a chudým dávat, bydlí oficiálně jinde než reálně a bere za to poslanecké náhrady.

Na druhou stranu si myslím, že ženy by přece jen přinesly jiný pohled na spoustu dění. Ženám nejde tolik o moc (samozřejmě výjimky potvrzují pravidlo) a rozhodně by místo planých řečí spíš něco dělaly. Nemají prostě takovou potřebu natřásat svoje peří před ostatními, jako jejich mužské protějšky. Respektive bych politiky přirovnala ke kohoutům na jednom smetišti, kteří se po souboji slezou ve sněmovní kantýně, aby si potřásli rukama, jak to spolu pěkně dokázali.

Možná to vidím moc černě, možná jsem JEN žena, možná je opravdu politika historicky záležitostí spíše mužů, ale na druhou stranu svět se vyvíjí a ženy stejně tak jako muži nezastávají jen své tradiční role. Takže na druhou stranu proč by měl být svět politiky téměř výhradně mužskou záležitostí. Ale na druhou stranu, kolik je vlastně u nás žen, které by do politiky chtěly vstoupit, ale zatím to neudělaly? A jaké jsou vlastně jejich důvody. Možná to vlastně ani udělat nechtějí. Zajímavé téma na nějaký sociologický výzkum. A tak je nám asi prostě souzeno, aby politice i nadále vládli muži (kdyby to ale aspoň byli Muži).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tatiana Wartuschová | úterý 18.3.2014 16:30 | karma článku: 8,66 | přečteno: 535x