Homo homini lupus

Co vede kohokoli k tomu, že nastraží při maratonu v Bostonu nebo jakémkoli jiném městě bomby. Je snad celý svět ve válce? Proč si lidé ubližují? Proč je homo homini lupus? Nestačí snad, že se člověk neposlouchajíc svoje instinkty, potýká s nepřízni počasí, záplavami a jinými živly?

Nestačí snad, že se člověk potýká se spoustou nemocí, některé umírá? Za některé si může sám, jiné prostě někde „chytí“.

Proč je ve světě tolik násilí? To je lidstvo už samo se sebou tak strašně nespokojené, že si se nespokojenost přeměňuje na agresivitu a odnáší to ti, kteří vlastně sami se sebou vyrovnaní víceméně jsou? Nenapadne je totiž, že by se mohli stát oběťmi nejrůznějších podob agresivity.

Lidé si neváží sami sebe, tím pádem si neváží ani druhých.

Ženy rodí v bolestech a jsou to pak hlavně muži, kteří se nejvíce dopouštějí násilí. Na ženách, na dětech, na jiných mužích, na starých lidech. Proč muži znásilňují? Proč ženy vraždí své (někdy ještě nenarozené) děti? Lidé si neváží života, neváží si života těch druhých.

Proč je tolik válek? Lidstvo má sice pochopit, že existuje dobro a zlo a válka a mír, ale lidi, mějte přece rozum! Proč se takhle sami ničíme? Je to normální? Každý chce víc peněz, víc moci, ale za jakou cenu? Napadlo vás někdy zajít třeba do kostnice v Kutné Hoře? To, že někdo vládne řadu let a je u moci, ničí spokojené životy stovkám, tisícům a milionům lidí a pak sám umře a jeho kosti se promění v prach?

Ať si lidé vládnou, ať jsou u moci, ale trochu kultury by taky neškodilo. Anebo se nemůžeme tím pádem považovat za pány tvorstva a musíme se zařadit na úroveň některých jiných živočišných druhů ale s tím, že máme jiné schopnosti. Nechci psát lepší. Protože v čem lepší? To, že umíme psát, stavět domy, ale vyrábět i zbraně a sami sebe ničit. Technologickými vynálezy se nám oslabují instinkty, lidé bloudí na cestách, protože slepě důvěřují GPS navigacím.

Možná až nás začnou technologie zcela ovládat, začneme své instinkty znovu hledat a budeme s tím mít tolik práce, že si na žádné násilí a agresivitu časem ani nevzpomeneme. Antropologové se mnou určitě nesouhlasí, ale když to s násilím půjde takto dál, lidstvo jednoho dne opravdu čeká konec.

Musíme něco udělat, začněme každý hned u sebe. Možná stačí, když dnes večer zapálíme svíčku, nebo se jen na chvíli zastavíme a budeme chvíli s nimi. S rodinami obětí a raněnými, oběťmi bombového útoku v Bostonu.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tatiana Wartuschová | neděle 21.4.2013 10:13 | karma článku: 8,33 | přečteno: 365x