Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Jay6

6. 9. 2011 10:22
V díle o jisté organizované skupině.

přepadený člen osádky sanitky nepřežije, protože se udusí roubíkem s chloroformem. A v roce 2011 odpoví občan Česka, který evidentně nestudoval historii dál než z dějepisu pro základní školy, na otázku koho, že to zabili příslušníci skupiny bratří Mašínů bezelstně zabili saniťáka. Protože prostým opakováním se některé nenápadné lži dostávají národu pod kůži. A výsledkem je 85% soudců z lidu, kteří rozhodli vinen zločinem vraždy. Důkazy jsou totiž v bolševických procesech až druhořadé a jak známo tak v bolševickém soudním řízení je obhajoba součástí obžaloby. A pan prokurátor, který to odmítal chápat může mluvit o štěstí, že ho soudruh prokurátor poslal jen na Kladno do výroby. Jak ukázal český film Skřivánci na niti natočený v roce 1969 se slavnostní premiérou v roce 1990. Propaganda musí být nenápadná. Lépe se tak dostává do hlav neinformovaných.

0 0
možnosti
JM

ikkyu

5. 9. 2011 15:37
zeman

Nejvíc okaté propagandy je až v posledních dílech z doby kolem roku 1968. Třeba v dílu Mimikry byla skupina Plastic people of the universe vykreslena jako totální lidské trosky a následně spojen s případem únosu letadla. Ten se sice stal, ale se skupinou neměl nic společného. Jinak ale působí především podprahově- vykreslováním estébáků jako klaďasů a jejich obětí jako zločinců nebo aspoň trosek. Jak psal někdo níže- super film o době kolektivizace jsou Všichni dobří rodáci. Pokud si ho pustíte, tak Vám ten rozdíl dojde.

  Jinak musím říct, že často zdůrazňovaná profesionalita tvůrců seriálu mě moc nepřesvědčila- řada dílů je vysloveně nudná.

0 0
možnosti
HZ

DADAnce

5. 9. 2011 22:49
Re: zeman

Ale ta znělka!

0 0
možnosti
DD

dlz25

5. 9. 2011 15:09
Seriál

V první řadě je to seriál a tak by se to mělo brát. Do každého seriálu a filmu se otiskne doba, ve které vznikal. Třeba filmy z první republiky či za okupace Německem. Největší reklamu a sledovanost majoru Zemanovi udělali ovšem sami "odpůrci" komunismu. Je zajímávé, že (nejen) v tomto případě se chovali úplně stejně jako komunisti, totiž chtěli zakázat něco, co se jim nelíbí.

0 0
možnosti
HZ

DADAnce

5. 9. 2011 22:48
Re: Seriál

"Nejsou zločiny, za které by se mělo střílet, jen za lež, která se pravdě podobá." citát - abyste mě nesetřel za propagaci násilí.

0 0
možnosti
PH

petrhajek.bigbloger.lidovky.cz

5. 9. 2011 14:25
dobra propaganda neni videt, okate necouha :-)

A tady takova je. Ta propaganda neni v tom, jake kdo vykrikoval hesla. Serial, kde by kladni hrdive neustale vykrikovali "Proletari vsech zemi, spojte se", "Se Sovetskym svazem na vecne casy a nikdy jinak" apod. by nebyly dobre ani jako komedie. Tady slo prave o to, jak byly upraveny realne udalosti (treba Babice ve skutecnosti vystrileli StB, aby meli zaminku k represim, Masinove, 68, kde byli pokrokovi umelci chatra a fetaci...), jak byli liceny kladne a zaporne postavy, jaky byl dodavan kontext. Jak bylo manipulovano, ze soudruzi jsou ti hodni a ferovi, nepratele socialismu ti zli, moralne i psychicky pokriveni... Soudruzi jsou andilci, kdezto ti druzi vylupek vseho zla.

Ale snad (doufam) je to dnes uz passe, bez kontextu to snad nefunguje. I kdyz.... jen to dava protor tem co rikali, jak bylo za komunismu vse dobre a nejlepsi.

.

Ja jsem snad ani vsechny dily nevidel, radu si nepamatuji... snad bych se mel na to podivat znovu. Abych si pripomnel, co se delo za svinstva

0 0
možnosti
EN

tuana

5. 9. 2011 13:37
a viděla jste Studnu?

tenkrát docela dobrej horor:-)

0 0
možnosti
PH

Rodnok

5. 9. 2011 13:41
Re: a viděla jste Studnu?

nj a jak tam toho chudáka komunistu místní pravičáci ohrožovali. "Kdoví, co by se mnou bylo, kdyby nebyli přišli!" (myšleno Rusáci v 68 :-)

Na konci, když vyhodí neschopného osmašedesátníka, který případ nevyřešil: Zajdi na kádrový, chtějí s tebou mluvit.

0 0
možnosti
DP

dp11

5. 9. 2011 12:52
Kdy už konečně lidi přijdou na to,

že to, co dávají v televizi se nedá brát vážně.  Tak to bylo, je a bude. Pokud k tomutakto přistoupíte, nemusíte se rozčilovat ani kvůli Majoru Zemanovi, ani kvůli šehrezádě - vždyť je to to samé.

0 0
možnosti
HZ

DADAnce

5. 9. 2011 22:44
Re: Kdy už konečně lidi přijdou na to,

To si fakt nemyslím.;-D

0 0
možnosti
IH

misaviki

5. 9. 2011 8:58
.

To je mi vás líto, že tam žádnou propagandu nevidíte. Možná by to chtělo nastudovat si poválečnou historii ČR? A co bratři Mašínové, říká vám to něco? Díky tomu, jak je v MZ vylíčili, se dnes o nich smýšlí jako o psychopatických vrazích - ale žádná propaganda to není, že.

0 0
možnosti
DP

dp11

5. 9. 2011 12:50
Re: .

Za psychopatické vrahy je považuju od doby, kdy jsem so o nich něco zjistila, na to nepotřebuju Majora Zemana.

1 0
možnosti
K

kajagogo

5. 9. 2011 4:14
Kdyby blbost nadnášela, budeš se vznášet jako holubička.

;-DRv

0 0
možnosti
HZ

DADAnce

5. 9. 2011 8:33
Re: Kdyby blbost nadnášela, budeš se vznášet jako holubička.

Nebuďte hned zlej... Mladá generace už neumí číst mezi řádky. Je dobré vědět, že jsou to taková jehňátka, která snadno nalítnou. Nakonec to bylo vidět i na volebním úspěchu sTOPky.

0 0
možnosti
HZ

DADAnce

4. 9. 2011 23:18
Mimochodem:

Ti psychopati jsou bratři Mašínové,... jestli jste o nich něco slyšela (?) Možná vrazi, ale rozhodně ne duševně narušení jedinci.

0 0
možnosti
X

xychteen

4. 9. 2011 23:30
Re: Mimochodem:

...a zrovna tenhle díl je v daném kontextu téměř dokonalej. Vinklářovu postavu (mmch velmi dobře zahranou) tam vpodstatě demaskujou jeho vlastní parťáci, taktéž soudržnost (a "soudržnost") celé skupiny je parádně zpracována v čase, psychika těch saniťáků taky výborná... Jojo, MZ fakt nepsali žádní truhlíci.

0 0
možnosti
X

xychteen

4. 9. 2011 23:17
Docela poučný textík

:-)

Jasně, že je tam propaganda, a to velice kvalitní. Akorát už to asi současným juniorům nic neřekne, protože jsou "outsidery", krom toho na ně není potřeba vhodně působit v odpovídajících podmínkách. Ale my starší - viďte, vy starší :-) - to dokážeme ocenit. Skutečné detektivky, kde se podprahově "nepropagandí", jsou v celém seriálu asi tak čtyři.

:

No a s těmi soudruhy ve vlaku vám to fakt ujelo, sice si kvůli tomu dole pár vážených spoludiskutérů hned vynadalo, ale celkem zbytečně - jako mnoho jiných termínů (a věcí vůbec) se to slovo objevilo ve slovnících dávno předtím, než si ho komunisté přetvořili k obrazu svému. Dobrou noc.

2 0
možnosti
HZ

DADAnce

4. 9. 2011 23:19
Re: Docela poučný textík

R^:-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1080x
V dnešním světě pro mnohé blázen - věřící člověk.

Seznam rubrik