Levicové zdanění bytů je naprostý nesmysl

Zdaňte dýchání vzduchu, zachráníte svět. Tak by se dala shrnout „svatá válka“ některých levicových myslitelů proti majitelům prázdných bytů a domů bohatých lidí na „pirátský způsob“.

Namísto toho, aby se řešila nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou, přichází Maláčová a spol. s nesmysly, které ve svých důsledcích prodraží bydlení.

Pokud berete jako státní úředník nebo skladník 25.000 Kč čistého, těžko dosáhnete  v dnešní době na hypotéku, abyste si mohl pořídit vlastní bydlení. Při současném prudkém nárůstu cen bydlení, vysoké inflaci a neexistenci jakékoliv schůdné alternativy v oblasti nájemního bydlení pro rodiny s dětmi a sociální případy vede k tomu, že řada mladých rodin propadá do deprese, protože prostě na normální bydlení těžko dosáhnou.

Když se opravdu zeptáte ekonomů, co má skutečný vliv na dostupné bydlení, daně to rozhodně nejsou. Klíčové faktory jsou tyto:

  • Růst populace. Prostě podpora rodin, aby měly děti.
  • Nízké úrokové sazby.
  • Nedostatečná nabídka dostupného bydlení.

Daně jsou spíše politickou pózou, která ve výsledku přinese miliony do státní kasy, ale nepřinese to nejdůležitější. Že se na trhu objeví byty, které si budou moci lidé dovolit.

Cestu ukazují v Plzni, která vytvořila městský fond, který začal z vydělaných peněz stavět nové bydlení za dostupnou cenu. Jedině tak bude možné zachovat dostupné bydlení pro rodiny a seniory. Za současnou situaci také mohou i dávky na nepředražené nekvalitní bydlení nabízené různými šmejdy. Platit 17 tisíc za zdevastovanou garsonku v Ostravě je nesmysl.

Zdanění prázdných bytů měli před čtyřmi lety v programu Piráti, ale od té doby změnili názor. Podobně by mohli prozřít i další naivní levicoví myslitelé. Vyšší danění prostě nikdy prosperitu a spravedlnost nepřinese! A to jsem ochotná vytesat i do kamene.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Markéta Vyvlečková | úterý 14.9.2021 10:04 | karma článku: 24,90 | přečteno: 885x