Ivan Hlas Trio aneb stará dobrá škola

Kamarád "Céčko" mě vytáhl na koncert do besedy. Bylo to milé zpestření po dlouhých dnech práce ve studiu, takže jsem rád vyrazil. Na Ivanu Hlasovi jsem byl před lety právě v Besedě a bylo to super. Když jsme dorazili, kluci - no dobře, věkem pánové, ale duší jistě kluci - chodili mezi lidmi, žádné mistrování, ale naopak pokec, pohoda.

Milým zjištěním bylo, že na kytaru má hrát Norbi Kovács, jehož muziku jsme mohli slyšet i ve filmu "U mě dobrý" a který mi kdysi měl jakožto studiový hráč aranžovat EP pro vydavatele - asi před desíti či třinácti lety... Tehdy z toho bohužel sešlo, protože sponzor  - tuším, že se jmenoval Marek Veselý (bylo jich takových bohužel více) zmizel bez vysvětlení před natáčením a přestal brát telefony. Ještě, že jsme trvali na složení zálohy - tím se to tehdy ukázalo... Ale zpět. O Norbim jsem slyšel ale neznal, tak jsem byl tedy zvědavý jaké to bude.

Už úvodem bylo jasné, že mám tu čest ze starou dobrou muzikantskou školou. Ivanův přednes byl neformální a takový jako "kluka od vedle", což mám rád. Ale ten kontrast s jakou lehkostí a nadhledem předváděli všichni své kousky! To byla paráda. Olin Nejezchleba, kterého předcházela jeho pověst podobně jako Norbiho, hrál na cello/basu vlastní výroby. Znělo to parádně, kluci používali jen nejzákladnější kytarové efekty takže všechno bylo čisté krystalické, dřevní a hlavně to krásně dýchalo... Už v úvodních sólech mě napadala jediná věta: "No to si snad dělají pr...l!" Co tam Norbi sázel za laufy jakoby nic... No to byla nádhera. A ten zvuk!!! O přestávce jsem se sebral a šel se ho na to zeptat. A hádejte co! On si vzpomněl na moje jméno a na moje demáče! No to bylo něco. Ochotně mi sdělil co a jak používá... takže zase budu investovat! Tohle zkrátka musím mít. Tady jsem si zase připomněl, jak má sex a hudba k sobě tak strašlivě blízko. Protože asi nejvýstižnější slovo co mě napadalo adekvátní k tomu zvuku bylo "SEXY"!!! Jo, málem jsem se udě... no zkrátka se mi to moc líbilo... A nedovedu si představit co to mohlo dělat s vnímavými slečnami v sále... Nebo snad možná nechci, abych se dnes v klidu vyspal...

Je to neskutečná doba. Začátkem měsíce jsem v programu četl "Karel Gott". Myslel jsem, že to je zase nějaký pochybný revival, blbý fór, nebo že mě šálí zrak... Ale ne... Starousedlík z Bertramky tam vážně hrál! Sice za lístek v základu od 2500,-, no ale Gott v Besedě? Nedávno Mr.Big v Roxy, Koller v Litoměřicích, Richie Kotzen v Matrixu na Žižkově nebo Na Chmelnici, Richie Sambora v Berlíně... Lidé z arén a stadiónů na dosah ruky v klubech...

Michalovi Hrůzovi, který se rovněž přišel podívat ze zástupců mladší generace toto budiž přičteno k plusu. Píšu si. Jo, stará garda z Hanspaulky a Dejvic... Repertoár byl sestavený zajímavě a vlastně to vypadalo jakože se nic neděje kromě virtuosních kousků Ivanových muzikantů. Songy ale jsou napsané dobře, Ivan má své charisma a muzikantskou poctivost a osobitou patinu. Kluci jsou skvělí baviči, mají zmáklé pódiové fóry, které se neokoukají, komunikují a je vidět, že je to baví, což je nesmírně důležité.

Odcházel jsem příjemně osvěžený a nabitý okolo třetí když už zbyl jen náš stůl a vedlejší stůl kde byli Ivan Hlas, Michal Hrůza a další přísedící. Cestou jsem se tam stavil, rozloučil se, poděkoval a šel domů.

No, pokud nebude mít David Koller čas mi tu desku pokřtít, určitě oslovím Ivana Hlase... A možná to udělám právě v Besedě která se mi moc líbí...

Posteskl jsem si jen kolik lidí asi zrovna promrhalo večer u Superstar a nemá ponětí co to znamená dobrá hudba. Díky Ivanovi a spol. si to stále hodně lidí bude uvědomovat a bude se mít na co chodit dívat, aby viděli jak to má vypadat.

Pánové, velká poklona od mladšího kolegy...

Autor: Jan Vytásek | středa 20.2.2013 8:00 | karma článku: 8,86 | přečteno: 425x