Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JW

Temelin230

18. 2. 2012 9:32
Přemýšlejme hlavou

Věřím, že autor nepomýšlí na návrat do časů faraonů, ale člověk jednoduše chce překonávat možnosti a ne se spokojit s tím čím je přirozeně vybaven. Přežít v mrazivém prostředí, létat, potápět se, cestovat vysokou rychlostí než je přirozené samozřejmě vyžaduje značné množství energie. Pokud předchozí generace neuměly využívat jadernou energii, ( stejně jako solární panely )

nevidím důvod proč emotivně jeden zdroj upřednostňovat před druhým ? Pro konkrétní případ racionálním způsobem vždy posuzujme zda zdrojem elektřiny má být slunce nebo jádro.

V našem prostředí platí, aby oblast jederné energetiky byla dále rozvíjena a zdokonalována. ČR jiné rozhodnutí udělat  nemůže.  (K podobným závěrům dochází nyní i Spojené Arabské Emiráty, kde na rozdíl od nás slunce a ropa značně převažují.)

0 0
možnosti
LV

jilav

18. 2. 2012 15:04
Re: Přemýšlejme hlavou

Země kolem Perského zálivu vědí, že ropa jednou dojde. Musí již dnes pracovat na nvé energetické koncepci. Spojené arabské emiráty chtějí jadernou elektrárnu, ale i když jde o bohatou zemi, není schopna projket financovat sama a hledá pomoc u bank. Světová banka jaderné projekty nepodporuje, Credit Suisse (Švýcarsko) hledá soukromé investory, kteří by do projketun šli s ní. Problém s fincovábním jaderného prohramu má i Saúdská Arábie - tam má vyrůst šestnáct bloků, ale energetická koncepce počítá s masivním podílem sluneční a větrném energie. Z pohledu ekologického jde o jediné: upřednostnit všechny ostatní obnovitelné zdroje a vytěžit z nich maximum v daném lokalitě - a pak teprve jít cestou jádra. Proti takové startegii nelze mít námitky, a bude-li navíc spojena s důrazem na maximálmní využití šetrných technologií, nemohou být proti ani zelení.

0 0
možnosti
JK

peli9

17. 2. 2012 13:39
Jste lhář!

Poslanci ODS pro ten zákon nehlasovali. Když tu zelenou energii chcete tak si za ni  plaťte skutečnou cenu s tou vaši zelenou partičkou ekoteroristů. Je škoda, že kvůli takovejm fanatikům trpí ti skuteční ochránci, kteří bez řečí a nároků na jakoukoli jdou např. do lesů čistit černý skládky.

0 0
možnosti
JRJ

Já rád játra

17. 2. 2012 15:43
Re: Jste lhář!

V senatu tenhle zakon protlacoval predevsim jisty B. Moldan. V pozdejsich letech, kdy bylo evidentne videt kam se to zene, nedelaly vladnouci politicke strany nic.

0 0
možnosti
JH

George.Camomile.blog.idnes.cz

17. 2. 2012 12:44
Nemám slov. Vše bylo již řečeno a je pravdou, že se stále

vyskytují lidé, kteří chodí na patenťák s žádostí o patent na svoje Merpetum Mobile. Patenťák je pravidelně vyhazuje a my musíme pravidelně číst takovéto slátaniny. Jsem moc zvědavý, jak si Německo s těmi OZE poradí, i když na svém pobřeží má opravdu pro větrné elektrárny ta nejlepší podmínky.

1 0
možnosti
MC

Vyškolený_1

17. 2. 2012 14:41
Re: Nemám slov. Vše bylo již řečeno a je pravdou, že se stále

Jak typicky české. Autor všeznalec, ví jak málem zkrachuje Německo na obnovitelné zdroje. Němocko je podporuje už 25 let a zatím, se potvora podle našich mudrců, stále nemá k nějakým zásádním problémům a ustoupit od OZE nechce. Bože, jak je ta Evropa blbá a my chytří!!

0 0
možnosti
P9

pavel 99

17. 2. 2012 11:44
Přiznám se, že si stále nejsem jistý,

zda to autor myslí vážně, nebo je to humor. Taková míra diletantismu mi úpřijde až neuvěřitelná.

Nicméně existuje jedna prostá rada. Pokud toto myslíte vážně, zakupte ono solární zařízení (na střechu), odpojte se od sítě a po roce provozu dejte vědět své zkušenosti. (Pochopitelně z internetové kavárny, z domova to půjde obtížně.;-D) A to je velmi neúplná simulace Vašich fantasmagorií. Kdybychom byli důslední, tak byste si tímto způsobem měl zajišťovat i energii pro předměty a výrobky, které užíváte a už vidím křemíkový monokrystal, (z něj se dělají veškeré polovodiče - což je dnes snad skoro ve všech výrobcích) vyrábený pouze za slunečného počasí.;-D

p.s.  - doporučoval bych být zadobře s někým známým, kdo tento hokuspokus nebude provádět současně s Vámi, abyste se měl při podobné zimě kam ukrýt

3 0
možnosti
SS

strycek-Joe s.r.o.

17. 2. 2012 11:29
Proboha, Vy jste ještě někam nezalezli ?

Vy pořád budete obehrávat tu svou starou písničku ? Ta zdevastovaná pole fotovoltaikou má na triku strana Zelených - pan Bursík to mohl zarazit, byl ve vládě a vůbec nic neučinil ! Tak se někam zdekujte a nevystrkujte nos, dokavaď se ty elektrárny zase neodmontují, děkuji !

0 0
možnosti
LV

jilav

17. 2. 2012 23:10
Re: Proboha, Vy jste ještě někam nezalezli ?

Strýčku Joe, ceny elektřiny určuje Energetický regulační úřad, což státní instituce, která reguluje cenu elektřiny a celý elektroenergetický trh. A jak se tvoří cena elektřiny, to si snadno najdete na internetu...věřte mi, Martina Bursíka k tomu netřeba. I kdyby chtěl, cenu Vámi placenou neovlivní - na to jsou tu jiní ...to neumí ani celá vláda, i když by nepřímo a v delším časovém horizontu mohla...pokud v ní zase někdy zasednou zelení. Ale směrem dolů, ne nahoru!

0 0
možnosti
R

Roman37a

17. 2. 2012 11:28
Taky jsem znal jednoho který

má solární elektrárničku doma. Přes den, když svítí sluníčko, tak mu doma jede jenom lednička a přebytek prodává a jakmile se setmí tak pere, zapíná myčku, žehlí, vysává....... Zkrátka ekolog. Kdyby jsme se stejně chovali všichni, tak přes den síť zahltíme zbytečnou energií a v noci pojedeme na Temelín. Já jsem pro úspory. Ale jen kvůli svojí peněžence. Mám ledničku A+++, LED osvětlení, peru na 30. Když ale vidím jakou má spotřebu jedna menší odporová pec v hutích, tak je mi jasné že z pohledu ekologie to moc velkej význam nemá.

1 0
možnosti
JZP

Jožin z planin

17. 2. 2012 12:25
Re: Taky jsem znal jednoho který

Tak ono by si šlo představit (s realizací by to bylo horší) chytrou síť, která by podle přebytku nebo nedostatku elektrické energie nastavovala sazbu za kWh a její minimální trvání, ta by se posílala jako data a spotřebiče typu pračka, myčka, lednička, elektromobil, vytápění, bojler... by se daly naprogramovat, aby se seply s preferencí určité sazby (a času, aby lednička chladila a prádlo a nádobí bylo do večera čisté a auto ráno nabité). Na domácím rozvaděči pak displej s informací o aktuální sazbě, aby si člověk mohl říct, že teď je draho, vyluxuju/vyžehlím zítra. Tohle by teoreticky (praxe by byla horší) mohlo vykompenzovat určitou část nestabilních zdrojů (hádal bych tak 7 až 10 procent instalovaného výkonu všech elektráren).

Horší je to s těmi spotřebiči, které musí běžet pořád (třeba ty pece) nebo ty, u kterých nemůžeme počkat, až bude levnější energie (osvětlení...). Často jde o obrovské žrouty a pokud nebudeme mít dostatečné akumulátory energie, tak s nestabilními nevystačíme.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 2. 2012 11:15
Hmmmmmm

"Výhodněji ceny vykupované elektřiny z fotovoltaických článků se mělo týkat jen domácností a malých firem, dodávajících do sítě přebytky. A nikdo by nemohl argumentovat tím, že obnovitelné zdroje prodražují elektřinu."

  Tomu nerozumím.  To si jako namontuji jen tak drahý sluneční panel na střechu. Řekněme o teoretickém špičkovém výkonu 1 kWp, ze nejméně 60 tis. Kč (včetně montáže a příslušenství). Z tohoto panelu vyrobím nejvýše (při optimální orientaci a pokud nikdy nezapadá sněhem) 850 kWh/rok.  Ušetřím tedy (při nákladech na silovou elektřinu a přenosových platbách závislých na dodané energii ve výši 3,30 Kč/kWh) cca 2.800 Kč ročně (za optimálních podmínek). Za 20 let - max. životnost panelů, přičemž jejich účinnost se v posledních 6 až 8 letech snižuje) tedy ušetřím pouhých 56 tisíc (možná a bez poplatků za revize). Proč bych to proboha dělal.

   Závěr:  bez dotací na elektřinu spotřebovanou výrobcem ("zelený bonus") nikdo nebude panely nikam stavět.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 2. 2012 11:19
Důsledek

I výrobu fotovoltaické elektřiny pro vlastní spotřebu je třeba dotovat a tato výroba tedy bude zvyšovat cenu elektrické energie.  Stejně jako případný výkup "přebytečné energie".  Přitom bude třeba zachovat stále stejný instalovaný výkon zdrojů a sítí, takže se jeho relativní cena (vzhledem k výrobě) zvýší.

PS:  Cena 60 tis. Kč/kWp je bez DPH. Včetně DPH je tedy pořizovací náklad přes 70 tis. Kč/kWp

0 0
možnosti
J

jjezekj

17. 2. 2012 10:55
úúú to bolí, ale dočetl jsem to.

Podívejte technici, energetici a ekonomové se většinou taky nehrnou do ochotničení. Proč si myslíte, že Vy naopak energetice rozumíte ? Nemám sílu Vám to nějak víc vysvětlovat, ale zkusím to jako malému dítěti. Fotopanely na polích jsou velká zlodějna, tunel a ekologický zločin. A záběr zemědělské půdy je ještě to nejmenší, neboť na rozdíl od Vašeho dalšího favorita řepky neničí půdu dlouhodobě. No a ty fotopanely na střechách jsou malá zlodějna, malý tunýlek a malý ekologický zločin.

1 0
možnosti
PJ

Hellmoon

17. 2. 2012 10:52
čéče o energetice nic nevíš

Jediné s čím souhlasím je ,že zvěrsta na polích jsou .... a na střechách by byla fotovoltaika vhodná. S tím zbytkem .....

Šetřit energii? To je jednoduché zákaz topení , zákaz výroby. Mimochodem maj to na sahaře.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

17. 2. 2012 10:45
Můžete prosím provést odhad ploch všech plochých střech

a střech šikmých orientovaných  na vhodnou světovou stranu?  Kolik že lze při jejich 100% využití vyrobit elektrické energie?  Jaký bude maximální výkon?

0 0
možnosti
JRJ

Já rád játra

17. 2. 2012 10:59
Re: Můžete prosím provést odhad ploch všech plochých střech

Problemem neni misto ale cena. Pokud mate zbytnych par milionu (nejvic stoji baterie) muzete si zaridit ostrovni provoz temer kdekoliv.

0 0
možnosti