Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JJ

Šerlok Homeless

15. 2. 2012 11:46
A kdepak by se asi vzaly ty úroky z vkladů,

kdyby banka, v níž máte peníze, nepůčovala na úrok, ha?

Lichva není KAˇYDÉ půjčování peněz na úrok, autore! Leda ve Vaší hlavě! Rv

2 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

15. 2. 2012 11:51
Re: A kdepak by se asi vzaly ty úroky z vkladů,

Je to tak.

-

Lichva neboli úžera (pravděpodobně z lat. usuria) je obecně závazek nepřiměřený k zisku závazkem získaným. (wiki)

Jde o tu NEPŘIMĚŘENOST.

0 0
možnosti
S

standysman

15. 2. 2012 11:43
Ta první věta je teda v kontextu článku srandovní

Kde si jako myslíte, že se bere ten úrok na běžném účtu třeba 3% ročně apod. Ten se bere tak, že banka vaše peníze půjčí nějakému chudákovi za 20% ročně, 17% si nechá pro sebe a 3% dá vám. Takže lichva probíhá tak jako tak a vy se na ní podílíte, ale nemáte takový zisk jako kdyby jste to za těch 20% půjčil sám tomu dlužníkovi. Takže banka si vesele bohatne za vaše peníze a v případě, že by měla velký podíl nesplacených úvěrů a krachla, tak vám to buďto zaplatí nějaká pojištovna, stát či nikdo. Takže bance vlastně nikdy o nic nejde, nenese žádné riziko. Vydělává na základě kapitálu jiných, tak proč nepůjčovat o 106 její prachy to přece nejsou. Mít vlastní banku je rozhodně dobrej byznys ;-D

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

15. 2. 2012 11:54
Re: Ta první věta je teda v kontextu článku srandovní

Banka rozhodně podstupuje rizika, když půjčuje peníze. Rizika jsou kalkulována do úroku. Zkuste si zjistit, kolik úvěrů zůstane nesplacených a v podstatě nevymahatelných.

-

Možná je to pro vás nová informace, ale i banka může zkrachovat. A také se to v posledních letech několika světovým bankám stalo.

0 0
možnosti
II

Igor Indruch

15. 2. 2012 11:27
Ale kdepak

Nebýt obchodu s penězi, takzvaná západní civlizace by nikdy nevznikla.Ten průmyslový a vědecko technický pokrok by neměl kdo financovat. Byli bychom stále někde na úrovni pozdně feudální Evropy.

Banky mají na krizi částečný podíl v tom, že neměly úvěry a hypotéky dostatečně zajištěné. Zajímavé je však to, že těm, kteří si půjčili víc, než byli schopni splácet, nikdo nic nezazlívá. To jsou prý nebohé oběti. To je pohled na věc, který absolutně nesdílím.

1 0
možnosti
V-TV

VIP - Team Victory

17. 2. 2012 16:53
Re: Ale kdepak

Děkuji za podnět k zamyšlení

- Nebýt obchodu s penězi ... ve světle Vaší historické logiky nelze ani vyloučit, že nebýt obchodu s otroky, nevznikla by v USA moderní demokracie a nedošlo by k jejímu vývozu do Íráku a Lybie. Spíše si ale myslím, že nebýt úsilí obyčejných lidí a jejich ochotě platit daně, nebyly by vytvořeny podmínky pro vědecký a technický pokrok. Rudolf II. nepotřeboval žádné banky k organizování a financování výzkumu a vývoje. Vysoké školy a většina vědeckých pracovišť je i dnes financována státem a nikoliv obchodníky s penězi.

- To jsou prý nebohé oběti ... ve Švýcarsku také najdete inzeráty na výhodné úvěry a hypotéky. S jedním drobným, ale velmi podstatným rozdílem - pod každým z nich je (drobným písmem) napsáno: Gemäss Gesetz darf die Kreditvergabe nicht zu Überschuldung führen (Poskytnutí kreditu nesmí vést, PODLE ZÁKONA, k předlužení)

0 0
možnosti
  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1326x
Ladislav Vrchovský, publicista, divadelní kritik.

Seznam rubrik