Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MM

captain cook

29. 2. 2012 9:32
jak se to dela v kapitaaalistickem state

studenti ve statnich skolach si musi veskere exkurze zaplatit sami, tedy z kapes rodicu. Studenti v soukromych skolach maji exkurze "bezplatne"; zapocitane do rozpoctu ze skolneho, ktere jejich rodice kazdorocne plati (a ne zrovna nizke).

 V zadnem pripade to neni stat, ktery by hradil exkurze.

0 0
možnosti
MM

captain cook

29. 2. 2012 9:36
Re: jak se to dela v kapitaaalistickem state

PS. stat zde kulturu dotuje z rozpoctu a vedle toho je dotovana soukromym sektorem a sponzory. Nektere z techto dotaci/nebo castecna hodnota jsou odecitany z danovych priznani =forma slevy na danich.

0 0
možnosti
RH

Kruton

28. 2. 2012 17:39
Kultura

měl byste pravdu, kdyby se pod pojmem kultura často neschovávala kdejaká šmíra. Já mám zkušenost, že školy dohazují kšeft divadlům, na který jsou napojený. Pak je to placený jak z daní tak z kapes rodičů. Celkový kulturní obsah představení je často nula.. Jaký může mít účinek kultura, na kterou musíte? A ke kultuře obecně, zvláštní je, že stát sype peníze do kultury ve velkém a žádná významnější nevzniká a všechna velká díla minulosti vznikla bez dotací státu.

1 0
možnosti
LV

jilav

29. 2. 2012 8:48
Re: Kultura

Dobrý den. Potvrzujete potřebu rozvoje kulturnosti člověka, kteý se třeba v dospělosti stane ředitelem školy - a nerozená dobré divadlo od špatného, protože se systematicky od dětství s kvalitou nesetkával...a k těm velkým dílům minulosti: kdo myslíte že živil Michalengala Buonarrotiho nebo W.A.Mozarta? Papež, církev, vévodové, císař...dotace byly podmínkou vzniku děl těchto velikánů. Ano, existují i umělci-velikáni  tvořící v naprosté nuzotě...ale o tom tento článek není.

0 0
možnosti
JR

janulator

28. 2. 2012 17:08
To je scestný názor....jémine, ale jak!

To má stát suplovat za rodiče jak mají vychovávat svoje děti? Pro ně za mně ať nikdy neuvidí dítě z rodiny, která na kulturní vyžití rezignovala, ani jednou divadlo, když jim je obtížné dát stovku na vstupné. Nebo si myslíte, že když bude stát, to jest my všichni ostatní, dotovat kulturu stejně tak, jak ji dotovali komunisté, že se zvedne kulturní úroveň národa? Sedněte si na pr...l, aneb sešup do reality! Vychovávat děti mají rodiče a v žádném případě stát!

Anebo: Váš článek je pokusem jak zajistit živobytí druhořadým hercům a režisérům!

0 0
možnosti
X

xena123

28. 2. 2012 16:55
mám syna ve 3 třídě

a do divadla chodí tak každé dva měsíce. To je podle mne dostačující, protože jinak je to i na úkor počtu hodin výuky.

A dát jednou za 2 měsíce 50 - 100 Kč podle mne není až takový problém.

3 0
možnosti
MF

falm

29. 2. 2012 8:23
Re: mám syna ve 3 třídě

Tak to buďte ráda, že si to můžete dovolit.

Až Vás nebo manžílka vypakují z práce nebo vám krachne podnikání, budete zpívat jinou.

A ne že bych Vám to přál. Ale místo Vašeho myšlení typu "máme na to" bych spíše uvítal postoj: "dokud bduu moci, mmu synovi kulturní rozvoj ráda umožním".

Zamyslete se nad tím.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

28. 2. 2012 16:34
V současnosti se hledají peníze na dotace do Slezského

divadla v Opavě.  Přitom jsem zjistil, že je toto divadlo dotováno z městského rozpočtu částkou 68 miliónů korun.  V divadle je 350 míst. I kdyby se realizovalo 350 představení ročně (vyloučeno, nehraje se ani každý den), je návštěva jednoho diváka dotována částkou 555 Kč (!!). Při průměrné ceně vstupenky 220 Kč se pořídí návštěva jednoho diváka za 775 Kč. Při stoprocentním využití míst.

Reálně, při počtu 250 představení (pořád ještě vysoký odhad) a využití míst 90 %, je dotace na jedno využité místo cca 860 Kč a celkový náklad na dvouhodinové kulturnění jediného člověka téměř jedenáct stovek!!!!

Souhlasím s vámi - něco je špatně. Podle mne   v y s o k é    d o t a c e   do kultury.

PS: A to při výpočtech předpokládám (mé zkušenosti říkají že zcela chybně), že každé představení  j e   k u l t u r n í m   zážitkem.

1 0
možnosti
LÍPB4

Lumpíí í po banánu 4

28. 2. 2012 13:12
Duchovní kulturu národa nepozvednou žádné herečky

to, že dnes děti určují jako své vzory různé celebrity je dáno jen a jen vlivem médií. A naprostým odkloněním od hodnot předků.

Jinak posuzovat vzdělanost a užitečnost člověka podle toho, jestli umí citovat pasáže ze Hamleta je dost zcestné. Navíc netuším, jestli ten, který to umí posunul lidstvo nějak dopředu - v tom případě by asi měli být na špici lidstva obyvatelé V.Británie (ale nejsou).

Moderních filosofů je obrovský přebytek a ten přebytek je možný jen v té kultuře, která dokáže uživit i lidi nevytvářející hodnoty potřebné k přežití. Spousta z nich je navíc dost odtržena od praktického světa a osoby, které nejsou naladěny na stejné vlně, odsuzuje jako "kulturní barbary".

Divadlo pro děti vnímám jako zábavu a nic proti němu nemám. Zároveň jsou dnes rodiny, které nemají peníze nazbyt a dítě nejen, že nejde do divadla, ale ani bruslit, ani na lyžařský výcvik (a věřte, že na ten vzpomínám raději, než na všechna divadla a kina).

0 0
možnosti
LV

jilav

28. 2. 2012 14:26
Re: Duchovní kulturu národa nepozvednou žádné herečky

Píšete: Divadlo pro děti vnímám jakio zábavu a nic proti němu nemám...Bohužel tento přístup rodiče k divadlu dítě moc nerozvíjí. V dobré hře pro děti jsou vepsány trvalé kladné i záporné povahové a charakterové rysy a hodnoty. V dobrém provedení takové hry je obsažena múzická složka - a dítě si rozvíjí výtvarné a hudební schopnosti už jen tím, že se s kvalitou v jednotlivých složkách inscenace setká. V kvalitní inscenaci jsou podněty k rozvoji hravosti, obraznosti a fantazie, a také je zde hezký mluvní projev. Dobrá hra napomáhá k orientaci v životě a ve světě, vytváří žebříčky hodnot. Samozřejmě že provedení musí být zábavné -jinak by dítě podruhé do divadla jít nechtělo.

0 0
možnosti
DK

dakram1

28. 2. 2012 10:58
Já to nechápu...

Teď se na mne sesypou jako sršni....ale já jsem jako dítě viděla kdejaké divadlo včetně krásného loutkového (samozřejmě se školou)...všechny filmy Týrlové..Trky za 1,- CZK přímo v domě, kde v neděli promítal domovník...a později v Brně všechny opery...operetky...a činohry za hubičku....asi vše nebylo jen na bázi komerce...a proto také dnes máme děti blbé...

0 0
možnosti
JR

janulator

28. 2. 2012 17:23
Re: Já to nechápu...

Blahopřeji! Já na tom byl podobně. A vidíte, já i mé děti máme dnes předplatné jen do Mošova divadla a operu a balet v Janáčkově divadle, protože co se děje v činohře Národního divadla Brno je mimo našechápání. Ale to je výchovou, ke které mne vedli rodiče, stejně jako vedl děti. Stát v tom prsty rozhodně neměl.

Když stála dětská vstupenka do Radosti 5Kč, tak rohlík stál 0,30Kč, dětský lístek na šalinu 1,50Kč a benzin 2,50Kč...takže otázka: Je 50Kč za lístek do Radosti mnoho? Nejsme všichni stejní ani naše děti takové nejsou...nechtějme aby děti těch rodičů, kteří nechtějí dát 50Kč za lístek do Radosti byly stejně kulturně na výši jako jako naše děti. Je to přirozená selekce. Někdo sedí celé dny u počítače, jiný v herně a jiný chodí do divadla. Darwin to věděl dávno, že nejsme stejní, tak nechtějme vývoj měnit.

0 0
možnosti
  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1326x
Ladislav Vrchovský, publicista, divadelní kritik.

Seznam rubrik