Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
N

nonea.pulla

22. 2. 2012 8:47
Nezaměstnanost a zneužívání dávek

Zneužívání dávek, jakýchkoli, je jakési mediální zaklínadlo. Člověku vytane představa někoho s krabicovým vínem a je to. Ale přinejmenším u podpory v nezaměstnanosti je to v ohromném nepoměru s těmi, kdo hledají práci a je jim víc než padesát, absolventi, matky malých dětí, bezdětné blížící se k "tikání hodin", lidé méně než dokonale zdraví, nebo dokonce v částečné invaliditě, lidé z vesnic, kde poslední spoj jede v osm večer a cesta do nejbližsího většího města stojí tam a zpět stovku a dohromady asi tři hodiny času, lidé se staršími rodiči, kteří sice ještě nedosáhnou na příspěvek kvůli zdravotnímu stavu, ale už se o sebe nepostarají jen sami, nemluvě o lidech, kteří prošli prvním kolem výběru, korespondenčním, ale osobně neuspěli, protože jsou třeba tlustí nebo tmaví, třeba jen tak oškliví, psoriatici, s předkusem ...  je až k neuvěření, kolik firem očekává  jen lidi mladé, zdravéi a krásné a mnoho dalších případů. Na tyto lidi prostě není vidět, ty podle oné krabice nerozeznáme.

0 0
možnosti
RP

radim36

22. 2. 2012 8:30
Nojo.

Současnou vládu snižování nezaměstnanosti nijak zvlášť nezajímá, jinak by zvýhodnění alternativních úvazků a snížení minimální mzdy pro některé případy nebo oblasti dávno i přes odpor odborářů a socialistů protlačila.

Současnou vládu zajímá hlavně, jak na nezaměstnaných a dalších sociálních případech co nejvíc ušetřit. Aby měla paní Nagyová a ostatní papaláši, co mají to štětstí, že jsou na dosah ruky u toho koryta se státními penězi svoje měsíční odměny a Kalousek zároveň nemusel tu sekyru zatínat hlouběji. A aby tuneláři modrých a topky stále měli něco na práci.

0 0
možnosti
TV

tomtop

22. 2. 2012 5:44
kdyby většina zaměstanavatelů jednala férově, šlo by to...

obvyklé ale je hodit člověku víc práce než zvládne a tvrdit, že je jeho problém, že to ve svém úvazku nezvládá. To by pak někteří zaměstnavatelé zkrátili úvazky a nechali stejné vytížení...

A institut minimálním mzdy má také něco do sebe .... možná že pár chudáků by vzalo i nižší mzdu, to chce ale bydlet u rodičů nebo na podnájmu s dalšími 10ti lidmi, pro samostatné bydlení s partnerem nebo dokonce i dětmi nepřichází v úvahu. I z minimální mzdy je těžké vyžít. To už je podle mne lepší být na pracáku a docházet na nějaké povinné práce pro obec ...

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

22. 2. 2012 8:01
Re: kdyby většina zaměstanavatelů jednala férově, šlo by to...

Na ty dávky taky ten pracák nebude mít věčně. Daně lze zvedat jen do 100 procent. Prostě se jednoho dne ti lidé na pracáku sejdou a zjistí že nebude co jim rozdělit a nedostanou vůbec nic.

0 0
možnosti
JD

maudite

22. 2. 2012 5:13
To je uplne zcestne mysleni

Kdo by si zamestnavanim vice lidi pridelaval starosti s vice lidmi a s personalni agendou (papirovanim)?

Tendence diky ekonomicke situaci bude opacna : snizovat pocet zamestnancu, hlavne na vedoucich mistech, slucovani pozic , kde ponechavat ty nejlepsi co jsou ochotni pracovat prescas a prescasy platit na prkno, nebo vubec.

Jestli ma sanci neco uspet, tak je to budovani malych sobestacnych farem na venkove , ale na to jsou lide lini a odvykli pracovat, samozrejme bez motivace a znalosti.

V kazdem pripade se dostane ted rozmachu sede ekonomice

0 0
možnosti
BD

Béda47

21. 2. 2012 22:19
něco je shnilého v našich státech

Kdyby byl problém jen v Česku, tak jsme asi národ pitomců a je to. Ale stejný problém je v každém postkomunistickém státě a v každém vyspělém, kapitalistickém. Zde je určitě ta hlavní příčina- něco se tady dělá opravdu špatně !!!

Tvrdit, že problém způsobuje Řecko je pitomost sama o sobě. A produktivita práce v Řecku  - je obdobná jako kdekoliv jinde. U nás ve vztahu parita kupní sily kontra skutečný výkon jsme na špičce toho hrozného ledovce, který taje bohužel pomalu..

0 0
možnosti
LJ

Ladislav Jílek

21. 2. 2012 18:56
I dnes je mnoho přezaměstnaných

Skutečně, jsou lidí, kteří makají i o víkendech a nejsou to jen podnikatelé, jsou lidé, kteří pracují na plný úvazek i v 70 letech. Na druhé straně jsou i mladí lidé, kteří nepracují. Jak to zprůměrovat - to nevím.

0 0
možnosti
TV

tomtop

22. 2. 2012 5:48
Re: I dnes je mnoho přezaměstnaných

dělám týdně kolem 50-55ti hodin + někdy několik neplacených hodin doma studium. Kdybychom měli vzít člověka, který by měl dělat totéž co já a pomáhat mi, musel by mít určitou kvalifikaci a 3-4 roky se učit a prokousávat.... a podobné je to určitě i jinde, bohužel nelze vždy vzít lidi z ulice a dát jim práci....

0 0
možnosti
FM

fr-mottl

21. 2. 2012 18:30
ja nevim., proc se nekdo na takove veci nezepta Klause

to ze ma ve vsem pravdu a vsechno uz vi spravne 20 let dopredu je hezke, ale at k sakru omezi aspon na 20 minut to globalni oteplovani a rekna co mame delat. A bude to.

0 0
možnosti
JD

maudite

22. 2. 2012 5:15
Re: ja nevim., proc se nekdo na takove veci nezepta Klause

Jen si mlhave vzpominam, jak na zacatku 90. let vytruboval, ze v roce 2000 ....

0 0
možnosti
PK

H0PE1@seznam.cz

21. 2. 2012 17:07
Práce je dost.

To se jen lidem nechce makat. Chtělo by to lepší motivaci. Třeba snížit dávky...

0 0
možnosti
RK

romualda

21. 2. 2012 18:07
Re: Práce je dost.

Aha - tak dávky konkrétně u mne po vystudování, 2 měsíce než jsem si našel práci - cca 2300 Kč, většina spolužáků ani korunu, protože neměli odpracován rok. Je to samozřejmě v pořádku, ale jestli se vám tyto částky zdají demotivující...

3 0
možnosti
N

NewDorianGray

21. 2. 2012 14:02
Zkusil bych pro začátek

zvýšit daně z práce, odvody, pojistné zaměstnanců. Taky bych zkusil zvýšit ochranu zaměstnanců, snad dostanou zaměstnavatelé rozum a budou masivně přijímat. A hlavně zdanit bohaté, to by mohlo zmenšit odliv daňových subjektů do daňových rájů. To by v tom byl čert, kdyby to nezabralo.:-)

2 0
možnosti
PH

modrénebe

21. 2. 2012 14:07
Re: Zkusil bych pro začátek

no moc si nedělejte legraci. Jestli vyhrají socani, tak se to může klidně stát. To by vtom byl čert aby se jim to nepovedlo.

2 0
možnosti

jea

21. 2. 2012 13:59
Zkrácené praconí úvazky

nesou více zaměstnanců na stejnou práci, to znamená více přestávek na stravu, více pracovního prostoru a šatních skříní, jak předepisuje zákon, možná i více sociálních zařízení a každopádně SW pro výpočet mezd dražší, pokud přechází firma z počtu do dvaceti na přes dvacet hlav (přibližně). Výpočty mezd a odvody za více lidí, než bylo, když bylo, jak bylo, ... ať to zodpovědně doplní ti, co to ekonomicky analýzovali už dříve a rozhodli se nechat pracovní dobu svých zaměstnanců tak, jak je. JŠ

0 0
možnosti
  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1326x
Ladislav Vrchovský, publicista, divadelní kritik.

Seznam rubrik