Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VW

Jen pár poznámek. Formulace "Vojtěch Kotecký musel několikrát opakovat, že české nevládní  ekologické organizace nevolají po uzavření českých jaderných elektráren, a totéž padlo i z úst Ondřeje Lišky a zástupců české Strany zelených." Ani Vojtěch Kotecký a ani Ondřej Liška nemohou mluvit za všechny české nevládní ekologické organizace. A není pravdou, že české nevládní ekologické organizace nevolají po uzavření českých jaderných elektráren. Alespoň Greenpeace ve svém vlajkovém programu Energetické [r]evoluci a v řadě dalších prohlášení svých představitelů (například J. Beránka či J. Haverkampa) se k tomu výslovně hlásí. V podstatě všechny organizace, které se hlásí k Energetické [r]evoluci, se hlásí k německé cestě rychlého odchodu od jádra a uzavření jaderných bloků. Jsem rád, že alespoň Strana zelených a Hnutí Duha se v tomto směru od Greenpeace distancuje. Měla by to ovšem dělat častěji a razantněji. Pokud stejně jako na stránkách: http://www.energetickakoncepce.cz/ se bude k Energetické [r]evoluci bez upřesnění přihlašovat, bude vznikat názor, že sdílí stejný názor a bojuje spolu s Greenpeace za rychlé uzavření jaderných bloků.

Dále také platí, že Temelín bude financovat ČEZ, ne stát. A pokud nebudou nové bloky Temelína, tak budou muset dodat elektřinu za něj OZE nebo plyn a ta z nich bude dražší než ta z jádra (ať už v dotacích do OZE nebo v ceně plynu), nemluvím o ceně na burze ale ceně pro spotřebitele. Další možností je uhlí, to bude levnější, ale i když by Česká republika šla za limity, tak ji uhlí dojde. Jak to bude vypadat, ukazuje přesně vývoj v Německu. Extrémní růst ceny elektřiny a stavba uhelných bloků.

0 0
možnosti
ZS

Investovat v Temelíne nebude stát, ale ČEZ. Pro někoho to možná splývá, ale opravdu se nejedná o jedno a totéž. ČEZ je firma jako každá jiná, pouze většina akcií patří (zatím) státu a je jen na ní, jak hodlá své peníze investovat. Daňového poplatníka to tedy na rozdíl od podpory obnovitelných zdrojů nebude stát nic. To, že počáteční nadšení trochu opadlo, je logické. Na pokřiveném energetickém trhu mohou větší zisky přinést investice do dotovaných zdrojů, nikoli do nedotované jaderné energetiky.

2 0
možnosti
JF

J78a51n 58F61r98o16l27í41k

5. 11. 2012 22:13

A z tohoto důvodu je naprosto scestná myšlenka, že prostředky investované ČEZ do stavby JE by bylo možné využít pro podporu rozvoje průmyslu. ČEZ není ani banka ani donátor firem v Česku. Ovšem pokud se fóra účastní takoví odborníci jako je třeba Kopecký nedivil bych se kdyby se shodli na potřebě investovat do vývoje perpeta mobile. Pro soudruhy z hnutí DUHA i Lišky Zelené pak doporučuji toto čtení http://www.osel.cz/index.php?clanek=6552 ;-D

0 0
možnosti
  • Počet článků 95
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1326x
Ladislav Vrchovský, publicista, divadelní kritik.

Seznam rubrik