Za takovou pidiporci ty peníze nedám.....
Za takovou pidiporcičku ty peníze nedám.....
Tak s touhle "hláškou" se potkávám nejčastěji v komentářích pod články tzv. televizních kuchařských hvězd. Často je doprovází rovněž výčet hospůdek Na Růžku, kde si jejich autoři dají svíčkovou se šesti, nebo "šniclík" s řádkem brambor.
Tady dochází jednoznačně k nepochopení toho co jsou vícechodová menu, potažmo zážitková gastronomie jako celek. Do fine dinningových restaurací se totiž nechodí jen tak na oběd.
Chodíte za zážitkem. Kulturou. Stejně jako třeba na koncert a do divadla. A ještě jsem nepotkal nikoho, kdo by předpokládal, že v koncertní síni, nebo hledišti bude uspokojovat jakoukoli ze základních životních potřeb. Případně si stěžoval, že si domů nic neodnesl. ( I špatné představení, nebo koncert vás přeci přinejmenším naštve...)
Neplatíte jen za suroviny na talíři. Ty jsou v tomto případě spíš marginálií. Platíte za prostředí, šou... Jedinečnou práci šéfkuchaře a celého týmu včetně manažerů a servisu.
Proč jsou i v tzv. "normálnějších " restauracích porce menší než dřív ?
Tak samozřejmě. Ani tady v Plzni na náměstí už vám polední meníčkou nekydnou na talíř, kam se nevejdou knedle a z druhé srtrany teče nastavená omáčka...
Je to dané tím, jak se změnila klientala. Na obědy už nechodí " montérky" utahané těžkou manuální prací s obrovským výdejem energie. Chodí "ajťáci", hipsteři, party se sdílených kanceláří...
Po roce stravování typu segedín s osmi, kachýnka se čtrnácti... by jejich tělesná hmotnost atakovala samotnou hranici života a smrti.
Cílem jejich návštěv není jen se natlesknout ať je z čeho pálit. Chtějí příjemné prostředí bez pachů provázejících obědy ještě v nedávné minulosti. Jí i očima, protože potřebují nakrmit nejen žaludek, ale i "instáč".
Nechtějí jíst dokola vepřové plecko z množstevních slev. Chtějí vědět, že svojí útratou podporují lokální chovatele a pěstitele. Že oni osobně jsou součástí příběhu...
Právě proto se hospůdky "starého" střihu stěhují spíš na okraje měst, vesnice... Tam své vděčné strávníky pořád ještě většinově mají.
Jedna věc by ale "lepší" a sebelidovější podniky měla spojovat.....
Není to nic jiného než dobré jídlo. To by mělo být totiž naprostým základem ve všech podnicích. A je jedno jestli je navštěvujete jako svátek jednou do roka, nebo tam chodíte na "stojáka" každý den na svačinu, nebo oběd.
Čistota v zázemí a na place by s tím měla jít ruku v ruce...
Písnička nemá s tématem blogu nic společného. Před pár dny po padesáti letech činnosti ukončila svou činnost legenda. Můžeme si myslet cokoli. Hudebně určitě nejde v jejich podání o žádnou revoluci... Ale jsou nesmrtelným fenoménem ke kterému se hlásí i spousta progresivních hvězd... Protože právě " na Kissákách" většina z nás začala hltat řvoucí kytary i celej ten pelmel kolem...
A jednu věc jim nemůžu upřít ani v dobách, kdy jsem s hudebním vkusem podstatně dál než v pubertě. Atmosféra na jejich koncertech byla vždy naprosto jedinečná... A bohužel tímto způsobem nepřenosná....
Filip Vracovský
Je třeba stydět se za to že jsme Češi ?

Podle mě tedy ani náhodou. Ale třeba máte jiný dojem. Brát vám ho nebudu. Jen mě prosím nepředělávejte. Jsem už velkej kluk.
Filip Vracovský
Když dohrál Paranoid bulel jsem jak želva... Ozzyho odcházení.

Každé kytarové sólo někdy dohraje a zpěv utichne. To co zůstane se nedá dost dobře vtěsnat jen na digitální stopu... Některé otisky jsou spíš „kérky“ na srdci...
Filip Vracovský
Srovnávač cen potravin. Zbytečnost, nebo ne ?

Aktuální zamyšlení na čtvrtek. Jsou věci důležité, důležitější a nejdůležitější. Potraviny zcela určitě spadají do té třetí kategorie...
Filip Vracovský
Už ani ten Wimbledon není úplně tradiční...

Svět jde stále dál a dál, a ani místu kde na zeleném pažitu vévodí bílá barva a jahody se šlehačkou se pokrok nevyhnul...
Filip Vracovský
Mýty a nesmysly o šéfkuchařích...

Prázdniny, okurková sezóna... Blogeři přestávají brát blog vážně... Patrik s tím nic nedělá, je třeba postavit se k tomu čelem a přinést trochu osvěty...
Další články autora |
Obří výpadek elektřiny ochromil velkou část Česka. Energetici řekli příčinu
Sledujeme online Velkou část Česka včetně Prahy a dalších velkých měst postihl masivní výpadek proudu. Bez elektřiny...
Plovoucí bary a „nepřevratitelný“ raft. Na Vltavě kvete zvláštní vodácký byznys
Je deset hodin ráno a na jezu v Herbertově, dva kilometry po Vltavě od Vyššího Brodu na jihu Čech a...
A modré přilby jen přihlížely... Fotka ze Srebrenice dodnes straší Nizozemsko
Seriál Nizozemští vojáci sedí na střeše obrněného vozidla, vedle sebe modré přilby. Pod nimi stojí tisíce...
Proslavily ji šaty z minerálky. Topmodelka z ikonické reklamy se vrátila do Varů
Michael Douglas, Dakota Johnson, Peter Sarsgaard. Celá řada hvězd a celebrit ozdobila letošní...
OBRAZEM: Stano odhalil Bartoškův poslední portrét. Dakota si napravila reputaci
Jak naposledy zvěčnil renomovaný fotograf Tono Stano Jiřího Bartošku, se můžete jít podívat do...
Vybombardoval bych Moskvu do základů, prohlásil Trump. Zveřejnili nahrávku
Donald Trump podle nahrávky, kterou zveřejnila stanice CNN, loni na soukromé akci pro sponzory...
Prostějovská nemocnice truchlí. Oblíbený kardiolog Černošek tragicky zahynul
V Bedhošti na Prostějovsku v pátek odpoledne tragicky zemřel známý kardiolog Michal Černošek....
Slavnostní šavli čestné stráže někdo ukradl, policie po měsících pátrání tápe
Na konci loňského roku někdo ukradl slavnostní šavli čestné stráže. Kriminalisté sice od ledna po...
Cítím zklamání, hodnotí Schillerová verdikt Ústavního soudu o důchodové reformě
Rozhodnutí Ústavního soudu, že důchodová reforma platí, je podle Aleny Schillerové potřeba...

Prodej zděné chaty 2+1 u Nového Strašecí s velkým pozemkem 1300 m2
Nové Strašecí, okres Rakovník
3 990 000 Kč
- Počet článků 771
- Celková karma 17,90
- Průměrná čtenost 2043x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...