Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jste trapní... Všichni ti vojáci, jakékoli národnosti, kteří padli při osvobozování naší vlasti ve válce proti hitlerovskému Německu, si zaslouží naši vzpomínku a úctu. Přít se o to, kdo které město osvobodil, je trapné. Pokud slaví Plzeň příjezd amerického vojska do do jejich města, je to jeho věc.R^Stejně tak může slavit osvobození sovětskou armádou jakékoli jiné město na Moravě nebo v Čechách. S takovou parádou nemůže bohužel slavit své osvobození Rudou armádou moje rodná obec s 800 obyvateli na Kyjovsku - a přitom tam padlo, na rozdíl od Plzně, 53 rudoarmějců a 7 venkovanů. Taková oslava stojí velké peníze - kde by je vzala? [>-];-(

2 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu a komentář, který můžu podepsat paní Pantlíková. Jen podotknu, že neslavíme pouze američany. Stejně tak je faktem, že finanční "síla" uspořádat takové oslavy v Plzni a v menším městě je samosebou nerovnocená.Ovšem pevně věřím, že upřímná myšlenka a vzpomínka má větší hodnotu, než případná nablýskaná monstrakce, pokud by byla bez ducha.

1 0
možnosti
MV

souhlas

a ten pomnik na plazi je krasnej, videl jsem prvne prave na Vasi fotografii

3 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu Marku, nejkrvavější místo v první vlně vylodění.Kluci 19, 20 let... strašně silné místo.

1 0
možnosti
AL

Jeco oslavovat.

---------------------

Při bombardování Plzně Američany bylo zabito 624 Čechů, 453 jich bylo zraněno. Američané zničili 505 budov, seřazovací nádraží a další objekty. Americký generál Patton, když si prohlížel ruiny Škodovky, měl údajně prohlásit: „Dobrá práce, jsem spokojený!“

Zdroj:https://www.krajskelisty.cz/plzensky-kraj/okres-plzen-mesto/13086-americane-si-pocinali-v-roce-1945-na-nasem-uzemi-prinejmensim-podivne

1 1
možnosti
Foto

No jo, Američanů padlo při osvobozování naší země daleko méně, než kolik Američané zabili našich civilistů, ať už bombardováním Plzně nebo Prahy.

Zato vojáků SSSR při okupaci Československa padlo v letech 1944-45 na 140.000: https://cs.wikipedia.org/wiki/Osvobození_Československa

Toto je nejnovější výklad historie podle autora a podobných současných politruků.

1 6
možnosti
LN

L70a88d98a 21N11o36v11a53k

5. 5. 2019 19:14

sorry, ale na srandičky nemam čas...

0 4
možnosti
LH

Jako vžy a všude historii píší vítězové. No a u nás to vyhrála rudá armáda (osvobodila Prahu) a následně roku 1948 KSČ nakloněná SSSR a totálně ovládla Československo a nacpala ho Moskvě do chřtánu. Čili je vcelku jasné, jakým způsobem se následně interpretovaly dějiny.

Na stranu druhou, když jede Zeman uctít památku padlých vojáků RA, hned je za to dehonestován, jakoby podporoval Ruskou lež.

Pravdu o tom jak to tehdy doopravdy bylo se asi nikdy nedozvíme. Jisté je jedno - s Hitlerem byli schopní se spolčit jak naši spojenci na Západě při Mnichovském diktátu, tak i Sověti na východě při paktu a dohodě o neútočení.

Čili o demokracii či blaho čechoslováků zde ani jedné ze stran nikdy nešlo a nepůjde. Jde jen o to nás zotročit. Ať vojensky či ekonomicky. Jeden za 18 a druhý bez dvou za dvacet

8 1
možnosti
Foto

Díky za návštěvu i zamyšlení.

0 0
možnosti

V průběhu československého tažení osvobodily rumunské jednotky 1722 obcí, z toho 31 měst, a zajaly 20 478 nepřátelských vojáků. V pásmu 4. armády její příslušníci nalezli a pohřbili jen 2325 mrtvých nepřátel, z čehož lze soudit, že rumunské ztráty v úhrnné výši 66 495 osob, z nichž polovina připadla na mrtvé a nezvěstné (podle jiných údajů „jen“ 55 000 padlých, raněných a nezvěstných), několikanásobně převýšily protivníkovy. Kromě nedostatečné výbavy se na nich podepsalo nepříznivé počasí a také vysoký počet dezercí.

Pouze na čestném pohřebišti ve Zvolenu spí svůj věčný sen 10 504 Rumuni a 1501 spočívá na Ústředním hřbitově v Brně. Rumuni svými ztrátami při osvobozování Československa zaujali druhé místo po sovětských ozbrojených silách. Československé řády a vyznamenání obdrželo 5559 rumunských vojáků.

Při oslavách výročí konce druhé světové války se v televizních zprávách věnuje pozornost pozvání veteránů, případně jejich rodinných příslušníků, na vzpomínkové akce. Slyšeli jste však někdy v těchto zprávách byť jen zmínku, že by nějaká obec pozvala Rumuny a uspořádala alespoň slabý odvar plzeňských Slavností svobody? Mají prostě smůlu – nejsou mediálně tak vděční jako Američané, takže jejich připomínkou se žádný politik nezviditelní. Že to je na štíru s historickými fakty, u nás přece nikoho nermoutí.

7 0
možnosti
Foto

Dobrý den, je sice smutné a jistě ne, spravedlivé, že u nás si spíš vzpomeneme na účast 3. a 4. armády u Stalingradu než na účast Rumunů na našem osvobození, nicméně na našich oslavách v konvoji nedefilují z jednoduchého důvodu, jejich jednotky tu nebyli. Díky za návštěvu a obsáhlý komentář.

2 1
možnosti
PB

Karma, naprostý souhlas. Kousek za Prachaticemi bylo místo setkání Americké a Rudé armády. Místní nadšenci tam postavili pamětní pomník. Byl jim povolen jen jakýsi hrbolek ve stylu pomníčku autohavárie. Přesto se u něj každé výročí scházelo množství lidí. Komunisté proto, postavili na druhé straně silnice monument oslavující hrdinou Rudou armádu. Několikametrový kolos znázorňoval v pase mírně prohnutou ženu, jenž rukou kyne míru do budoucna. Jak říkám, je to u silnice, takže název stopařka vznikl téměř okamžitě a dnes se tomu místu naprosto samozřejmě říká U stopařky. Každé výročí se u stopařky scházeli zarytí komunisté a větší početná klaka StBáků, kteří ze soklu stopařky fotili a natáčeli davy rebelů na louce naproti zapalující svíčky na počest americké armády. Ty si potom celý rok vodili na výslechy, vyhazovali z práce a ze škol a jinak šikanovali. Stopařka nám tak dnes připomíná, že osvobození Rudou armádou nám nepřineslo svobodu, nýbrž jen další okupaci, teror a porobu.

U stopařky zde: (doufám, že se to skopčí)

https://mapy.cz/zakladni?x=14.0724457&y=49.0555153&z=15&pano=1&source=area&id=10649&pid=42361648&yaw=3.593&fov=1.257&pitch=-0.103

16 2
možnosti
Foto

Dějiny se přepisují podle potřeby těch, kteří jsou momentálně u moci.

Plzeňský primátor Baxa se prý ve škole učil, že osvobození od Američanů neexistovalo a prý to byli Rusové převlečení do amerických uniforem.

Osobně neznám nikoho, kdo by takový výklad dějin ve škole před rokem 1989 pamatoval a to jsem o generaci starší než Martin Baxa.

Takže věřím tomu, že se v brzké době začnou žáci ve škole učit, že Košice osvobodili Američané.

9 18
možnosti
OK

O82t83a 25K44i18n24c

5. 5. 2019 13:47

Petříku, co vás ve škole učili třeba o Pražském povstání? Třeba, kdo byl generál Kutlvašr a jaký byl jeho další osud?

Silně pochybuji, ale hlavně, když píšete vaše nesmyslné bláboly.

17 2
možnosti
Foto

R^ Dal jsem karmu. Je nepochybné, že dějiny si vykládal kde kdo, jak zrovna odkud vítr vál. A děje se tak stále. Od výkladů více než účelových, a a často jde až o odezdikezdizmus, kde pro leckoho je vše jen budˇ jen černé, či jen bílé. Stále se opomíjí realta oněch časů, kontinuita příčin a následků. Pokud ne, vždy je pak za základ jakési jedno datum, či jedna událost. Zkratky, překrucování, mnohdy až triviální. Jistě ne každý věděl vše, jiný ani nechtěli. A i to trvá. Dodnes:-/

5 1
možnosti
Foto

Dobrý den, díky za návštěvu i koment...:-)

1 1
možnosti
AL

Tak už nás na sociálních sítích zase válcují pohrobci NKVD

My každý rok slavíme osvobození Československa nejsilnější a nejlepší americkou armádou slavnou písní J.Vyčítala a V.Parkanové:

Dobrý den, plapore hvězd a pruhů, tak už ses rozvinul nad náma, dobrý den, plapore našich dluhů,

co jsme je vítali s džípama. [: Dobrý den, radare, prostě welcome, tak jsme se konečně dočkali,

dobrý den, radare, já ti tleskám, kámoši USÁrnou mávali.:] ...

:-)

P.S V Košicích také slaví osvobození Američany. :)

4 15
možnosti
Foto

Demokracie je krásná. Kupříkladu u mě byste byl šedý pruhem bez milosti. Filip je jiný. Má blahosklonné vybrané chování i k naprosto debilním návštěvám:)

12 2
možnosti
  • Počet článků 655
  • Celková karma 23,65
  • Průměrná čtenost 2143x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik