- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Kristepane... bramborovy tasticky s povidlama a máslem a opecenou strouhankou... Majstrstyk moji babičky. Dělám je taky, ale babiccin šmrnc prostě nemaji.
Páni, ty škubánky (vypadají jak opečené na másle) s panenkou.....už aby někdo vymyslel na tohle tiskárnu...
No jasně, opečení na másle čí sádle jim dodá další rozměr, díky za návštěvu
Filipe, děkuji za sympatický blog, který se jmenuje tak pozitivně, že mám chuť jít zadělat těsto. A zajímalo by mě, jak to děláš, že při pohledu na ty fotografie cítím i vůně, to by mě fakt zajímalo.
Díky moc a doufám, že jsi neodolala a zadělala
Opatrně s tím "nitrožilním" podáváním pane Vracovský. Před časem, jsem ležel a interně v KNTB ve Zlíně. Na vedlejším lůžku ležící děda při vizitě nekompromisně oznámil primářovi, že pokud nedostane na oběd guláš a pivo, odmítá jíst. "V pořádku", odvětil mu primář,
V čase oběda přivezla sestra stojan a dala dědovi nitrožilní infuzi. Po chvilce se objevil na pokoji primář a oznámil strýčkovi "to máte ten guláš, odpoledne ještě dostanete pivo". . . . . Toho už se ale strýček kupodivu nedomáhal.. . . . . Vám karma, za obrázky i za text.
Budu příště opatrnější , díky za návštěvu
ajaaaaj, to se mi to udělaly chutě...díky.
Není zač, já díky za návštěvu
Švestkové knedlíky jedině s mákem, máslem a cukrem!
V létě jahodové knedlíky, koncem léta a na podzim švestkové knedlíky, mohou být i z kynutého těsta, ale já je také nejraději dělám z bramborového těsta. A nahoru tvaroh se zakysanou smetanou, lžičku mletého cukru a na to lžíci rozpuštěného másla. Nikdy se neomrzí... Vařila jsem je poslední dobou již třikrát. Vzpomínám si, že naše maminku je také dělávala, ale vařila i malé "kule" z tenkého přesného těsta. Dávala do nich sladké, kulaté švestky, durancie. Ty, pomaštěné sádlem a posypané mákem mi chutnaly nejvíc V tuto dobu také vařívala na dvorku ve velkém kotli švestkové povila. Na Slovácku se jim říká "trnky." (Ty se uchovávaly po celý rok v komoře ve velkém, hnědém kameninovém hrnci. Maminka je míchala velikým kopistem, které vypadalo jako pádlo. Povidla v tom kotli blkotala, pronikavě voněla, a nám dětem dělala chutě... Tatínek každému z nás vždycky vyřezal dřevěné lízátko, maminka nám je vždycky namočila v rozvařených trnkách, a my jsme je olizovaly. Byly jsem od nich "pomalované" až za ušima, ale musily jsme si dávat pozor, abychom si nespálily jazyk. Ňam... Kde jsou ty časy. Díky, Filipe, za milou připomínku.
Jó povidla , díky za podělení se o vzpomínky
No jo, Filipe, to je vymazlený blog:-)))
Švestky jsou super surovina. Krom knedlíků mám ráda i palačinky potřené dobrou čokoládou (70%), a plněné švestkami krátce podušenými na másle, cukr, skořice. A navrch trochu šlehačky.
Díky za moc hezké nedělní ráno!
Marie ahoj a díky, krásnou neděli i Tobě
Všechno na fotkách vypadá náramně a bude jistě mňamkové s ambicí na řád zlaté vařečky.
Já jako staromilec miluju prostá česká jídla, třeba škubánky na sladko i slano, i jmenované placky.
Švestkové knedlíky mám také nejraději z bramborového těsta a s mákem.
Ovocné knedlíky jakékoliv umělá moje tchyně famózně...
Aprops podzim... Na stará kolena se mi stal příjemným svymi nedostižnými barvami a přechodem do období kdy tma je útulna se zapálenou svíčkou, kreslící na zdi stíny, vzpomináním a rozjímáním o nesmrtelnosti chrousta.
Bylo to období hub, lesního couráni a vůně houbových dobrůtek, na kamnech v pekáči se u babičky škvařila povidla ze švestek...
Hezký podzim, Filipe!
Naďo díky moc a nápodobně , krásný komentář.
Nedávno jsem pojedla mňamózní panenku s lehkým přelivem švestkové omáčky, skvělá kombinace chutí. No a švestkové knedlíky, já mák nemůžu, nedělá mi dobře, místo něho kopeček zakysanky, buchy se švestkama - áááách jo. Jdu se mrknout do zeleniny, jestli mají pěkné švestky.
Díky za návštěvu a přeji dobrou chuť