Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Malá oprava – štrúdl se nepíše s kroužkem.

0 0
možnosti
VM

Pozor - cokoliv z mletého masa JE typicky holandské. V Holandsku je úroveň běžného vaření velmi tristní, typické nedělní menu jsou hranolky s majonézou či kečupem, krokety z mletého masa (klidně s tím sýrem) a zelenina vařená v páře - a to vše vysypáno z pytlíku jako polotovar a vhozeno do friťáku nebo mikrovlnky. V obchodech dostanete nádherné, špičkově čerstvé a kvalitní suroviny, ale všichni stejně okupují obří mražáky s polotovary, které jsou v nepřeberném množství variací. Na člověka, který si sám doma uvaří rizoto ze základních surovin, se nahlíží jako na podivína, mnoho bytů ani nemá normální sporák s troubou, protože typickému Holanďanovi stačí mikrovlnka a varná konvice, popřípadě ten friťák. Takže holandský řízek překvapivě skutečně je dobrým reprezentantem běžného holandského jídla.

1 0
možnosti
Foto

Dobrý den, díky za obsáhlý komentář. Neumím soudit nynější stravovací návyky v Nizozemí, dle toho co píšete je to horor, nicméně nepatří ke klasické holandské kuchyni.Díky moc :-)

0 0
možnosti
ZS

Tak u nás byly chlupaté knedlíky a zelí, neb na chudých horách vždy platilo - brambory a zelé, živobytí celé - no a protože už i na kdysi chudé hory dorazily lepší časy, nesmělo chybět pečené vepřové ;-D

1 0
možnosti
Foto

Chlupaté knedlíky jsou bezva, a mají spoustu místních názvů.....kluzáky jsou snad ještě výstižnější :-), díky za návštěvu :-)

1 0
možnosti
PB

Jen doplním, ten závitek onen španělský kuchař sepínal na obou koncích párátky, které trčely do vzduchu jako holé ptačí nožky. Proto španělský ptáček.

Karma.

A smažák? Je náš, nebo není?

1 0
možnosti
Foto

Díky za doplnění R^ ve formě jak je u nás pojímán ano, ale smažené sýry zná i francie, díky za návštěvu :-)

0 0
možnosti
Foto

Výborně, Filipe, moc pěkné!!!

A co takový segedínský guláš? ;-)

1 0
možnosti
PB

Tak Segedín, to zní už vyloženě česky :-)

2 0
možnosti
MR

Myslím že jste opomenul luštěniny, které měly v české kuchyni významnou roli. Jinak k rybám, před dávnými lety si prý čeleď v Polabí a Povltaví stěžovala že má pořád jíst ty lososy.

1 0
možnosti
PB

V čeledínských úmluvách (předchůdce zákoníku práce) se vyloženě stanovovalo, maximálně kolikrát týdně může čeleď mít k obědu lososa, anebo drůbež. Protože to bylo levné, tak aby je sedlák neodbejval. Vepřové pak bylo oproti hovězímu mnohem dražší a luxusnější maso. Dokonce i nad běžnou zvěřinou.

1 0
možnosti
OU
Foto

Tak ty "naše" mají skutečně základ v Savojské klasice jménem Tartiflette , takže ač počeštěné, jejich stopu lze vysledovat :-), díky za návštěvu i komentář :-)

1 0
možnosti

Holandský řízek jsme pěkně dlouho neměli. Už jsem skoro zapomněl, jak chutná. Musím to své drahé polovičce navrhnout. Díky za tip.:-)

2 0
možnosti
Foto

Není zač, dobře udělaný s bramborovou kaší a okurkovým salátem, taky bych si nechal líbit ;-D

3 0
možnosti
MV

mam volnej den, lezim v hotelovym pokoji, ctu si Vase chutovy rajcovani a premejslim, kam tady vyrazim na obed

Vary jsou, co se tyce jidla, dost frigidni... zadny doporuceni a vsechny hospody se tady pokousej tvarit jako zamecke komnaty

takze skoncim na sushi nebo u misky Bún bo Nam bo - jedno místo uz jsem prubnul

a k tem ceskejm puvodnim jidlum, Filipe: co přesbidlo? bác? ... a skoro se bojim zeptat: co cikánská pečeně?

pěknou nedeli preju

1 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu Marku. No, na cikánskou pečení reaguji dole, ale je to jen domněnka, zkusím ji někde nastudovat... a bramborové pokrmy přísně vzato do skutečně české kuchyně nepatří, neboť plošné rozšíření brambor v čechách je relativně nedávné (dvě stovky let plus mínus)....Fajn relax přeju a Vary jsou hodně turistické, no.... já tam chodím jíst nejčastěji do https://www.smichovskypavilon.cz/

0 0
možnosti

Filipe, díky za exkurz do minulosti, tedy kde hledat původ oblíbených jídel.

Hezkou neděli!:-)

(včera opravdu vynikající gulášoidní kližka:-), dnes španělská pečená krkovice se "živým" špenátem:-D)

2 0
možnosti
Foto

To zní lákavě :) Díky za návštěvu a dobrou chuť :-)

1 0
možnosti