Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ZS

Osvícená/ý vedoucí stravování + perfektní spolupráce s vedoucí kuchařkou/řem, to je asi základ + nebát se vyzkoušet nové receptury. Na tom se dá stavět.

1 0
možnosti
JZ

přidám červenou řepu, postrach mých školních let, přitom je to při správném zpracování nedocenitelná surovina (dnes dávám mj. do červeného rizota)

je ovšem pravda, že dětem se těžko kuchař zavděčí. Můj synovec ve školních letech jedl prostě jenom fritky, všechno ostatní měl za blivajs

0 0
možnosti
JM

J15a82n 61M16a56r51e87k

18. 3. 2024 23:28

Takoví parchantíci by měli zažít druhou světovou. Několikrát jsme měli k večeři vařené brambory a k tomu kafe ze žita a cikorky. A žrali jsme..... jiného nebylo.

0 0
možnosti
MR

Chuť je strašně specifická věc a formuje ji prostředí. Je to extremně dobře vidět na dovolený co místním chutná a nám moc ne. Ale je školním jídelnám já osobně vidím obrovský problém v tom, že někdo rozhodl, že každé jídlo ve školní jídelně musí být zdravé a vyvážené. Proč nemůže být 2-3x do měsíce jídlo naprosto nezdravé, ale přesně to co děti chtějí jíst. Zdravotně by jim to naprosto neublížilo a možná by pak i fonty jídelny chodili raději. A ještě jedna věc luštěniny mám moc rád, ale přesně ty verze co už vypadají, že někdo minimálně jednou snědl.

1 0
možnosti
Foto

Niektoré školské jedálne varia u nás dobre, ale viacej je tých, ktoré otrasne...

0 0
možnosti
Foto

Filipe, už když jsem si přečetl titulek mi automaticky vyskočila vzpomínka na UHO.

0 0
možnosti
Foto

J46i89r33i 44C36i95z

17. 3. 2024 13:14

Zeptam se odbornika-kuchare: Je dnes ve skolnich jidelnach kvalitni a zdrava strava? Jen zminim sve skolni leta, kdy jsem vubec nerozlisoval co jim (nemel jsem rad jen sladkou ryzi), protoze tehdy jsem na trenink chodil 2xtydne na 6hod, od 8mi vyucovani a 1x tydne trenink odpo po vyucovani. Na obed ve skole jsem sezral vse co mi na talir nalozili a obcas i zbytek toho, co nespapala spoluzacka. Bylo mi to uplne fuk jaky byl jidelnicek, hlavne aby to byla velka porce. Dcera hrala velmi dobre volejbal a ta si nemohla dat uplne vsechno na co mela chut, protoze hrackam na sportovnim gymplu merili mnozstvi tuku pod kuzi (jina doba samozrejme). To same ji brzdilo i na universitach USA, ktere reprezentovala. A na tento kaloricky jidelnicek si zvykla tak, ze ho drzi stale a ordinuje i mym vnoucatum. Chce se sama i s rodinou udrzet ve vyborne kondici a nikdy nebyt koule s pochybnym zdravim. Kdyz se jdu projit (bydlim kousek od skoly) a vidim dost zaku pekne pri tele, tak si rikam, zda to neni i stravou, kdyz sedi ve skole a pak dostanou k obedu moc kalorii. Jak to vidite?

0 0
možnosti
Foto

Dobrý den, u nás se vše řídí ve školních jídelnách spotřebním košem... což je dobrá myšlenka na papíře , ale bohužel v praxi nefunguje. Předepisuje pěkně nutričně vyváženou stravu, ale je to jen Potěmkinova vesnice. Počítá se s tím co tabulkově vychází na hlavu dítěte, ale samozřejmě nepočítá s tím, že třeba zrovna luštěnin sní děti zlomek, zbytek se povyhazuje.... Děcka se pak za asistence rodičů dojí tyčinkama apod... Nejsem odoborník na stravování ŠJ, ale domnívám se, že trochu rozvázat kuchařům a kuchařkám ruce, tak by se i v rámci racionální výživy dalo vařit tak, aby to děti víc zaujalo....

3 0
možnosti
LK

mně se zasekla do mozku "haše". Také klasika a opravdu se to těžko jedlo v podání školní jídelny.

0 0
možnosti
Foto

Za mne bývalo největším blafem hovězí s vařenou mrkví s bramborem; naopoak nejvíc jsme miloval "co týden dal" neboli čevabčiči ze všeho, co se ten týden nesnědlo a vhodně okořeněné spolu skrájenou cibulí a tučnou hořčicí to nám parchantům nejvíc chutalo.

Děkuji za připomenutí některých mílníků dětství většiny přítomných.

1 0
možnosti
Foto

Tak. Ač nejen dětství a školních, ale i závod. jídelen

1 0
možnosti
Foto

Já na základce na školní jídelnu nadával. Učitelka mi řekla, že je to u nás moc dobré, že jinde je hůř. To jsem nechápal a nevěřil tomu. Pak jsem přešel na střední a opravdu jsem moc vzpomínal na jídelnu na základce, která byla fakt o třídu lepší. Asi to už tenkrát bylo o lidech. O surovinách si iluze nedělám.

0 0
možnosti
MV

jak jsme ja a brácha zavideli nasim spoluzákum jejich ruzové stravenky! oba jsme skolni jídelnu míjeli, protože jsme meli doma babičku, která měla pokaždém návratu ze školy na stole nachystané talíře. i proto jsem mel vždycky rád škubánky, čočku s párkem, nebo koprovku s vejcem a dalsi.

jen ty ruzove stravenky nam tenkrat chybely. tak strasně chybely...

0 0
možnosti
MR

Stravenky se ovšem má druhém stupni stávaly zdrojem příjmů má důležitější věci než jídlo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 655
  • Celková karma 23,65
  • Průměrná čtenost 2143x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik