Chceme pro vás bezpečné a kvalitní diskuse, proto mohou diskutovat pouze přihlášení uživatelé.

Využijte nejrychlejší přístup do diskuse pomocí přihlášení přes Bankovní identitu.

Přihlásit / Registrovat

Foto

Vánoční stromek, tak jak ho známe, je také relativně nový zvyk, který k nám přišel, tuším, z Německa.

Jak už uvedla paní Bigasová, naprostá většina zákazníků si živého kapra neodnáší domů skoro nikdo. K boji proti prodeji živých ryb se rozhodně připojovat nebudu, i když věru nejsem krvelačný

Nějak jsem nepochopil, v čem má být kupování kaprů v obchodě pro kapry snesitelnější. Od výlovu jsou dlouho v sádkách a odtud putují buď do kádí obchodů, nebo pouličních prodejců. My kupujeme kapra z prodejny u místního rybníka, ale i tam mají sádky a kádě (nevyloví vám kapra přímo z rybníka).

DR

Zajímavé je, že cca 50 let to nikomu nevadilo a najednou jsou kvůli některým obchodním řetězcům, kterým v tomto jde pouze o jejich vlastní kšeft, ale nikoli o kapry, z mnoha lidí velcí ochránci zvířat. Pokud by s tím ty řetězce nepřišli, tak si na kapry nikdo ani nevzpomene.

Navíc, těch lidí kteří si od těch kádí odnáší ryby živé, je tak max. 20%, čili je to zbytečný humbuk pro nic. O cenách raději nemluvě. Fakt netuším, proč bych měl namísto u kádí kupovat předražené chlazené ryby. Aby měli věčně nenažrané řetězce ještě víc?

Zajímalo by mě, jak jste Vy, či jiní všehoznalí zjistil, že kapři trpí. Některý z nich Vám to říkal, nebo jste snědl kouzelného hada a rozumíte řeči ryb? Ta současná bojázlivost o zdraví či pohodlí každé mouchy je směšná a ničím nepodložená. "Vědci" zjistili, že i rostliny trpí, tak bacha, až půjdete přes louku.

MB

M60i83l88a70n 80B95í47l64e96k

27. 11. 2024 14:48

No třeba v igelitce asi rybě zrovna dvakrát není...Stejně tak lidi, kteří jsou násilně držení pod vodou, sebou většinou nemrskají jen tak z plezíru🙂

Filipe, já s Vámi souhlasím i nesouhlasím.

V první řadě kádě s kapry byly v našich končinách fantastickou předvánoční tradicí. A ruku na srdce - těm rybám byl dopřán poměrně slušnej život, když dva nebo tři roky žily po svém v nějakém rybníce. To žádný kuře, žádná slepice ani žádný prase v podstatě nezažilo.

A všechno to bez jakékoli hysterie konzumujeme.

Navíc já kapra připravuju "na podkovy" - a já jsem v krámu ještě nikdy neviděl, že by mi tam připravená ryba něco podobného umožňovala. Ale už se mi stalo, že jsem koupil kousíček kapra, jemuž při neopatrném vyvržení praskla žluč.

MB

Nedaleko od nás jsou sádky, kde mají během roku jen pstruhy a teprve od půlky prosince i větší ryby. Zatímco děti koukají na ryby, co si tam plavou a rybáři je loví podběrákem, rodiče u stánku domluví, jak tu rybu chtějí. Za ty roky nepamatuju, že by jí někdo odnášel živou. Já si ráda zaplatím, že ji vykuchají, zbaví hlavy (polévku dělám z masa) a když není fronta, rybu i stáhnou (využila jsem to jeden rok, kdy měli jen lysce). Žádný malý prostor, kde musí mít kapři klaustrofobii. Jedinou nevýhodou je, že rodiče musí hlídat děti, aby je nenapadlo se jít taky vykoupat 🙂

ZZ
Foto

P24e95t82r 86B75u24r17i85a35n

27. 11. 2024 10:57

Kapra v rybárně u nás na povodí. Ale nemyslím si, že by tam trpěli o něco méně v těch kádích. I tam si jej můžete domů odnést živého do vany.

Mě osobně více vadí petardy. Jako dítě jsem miloval ohňostroje. Lidé je mají rádi. Od té doby, co máme psa a papouška je rád nemám. Oba trpí jako zvířata. Ve stresu jsou už od dopoledne, kdy začínají bouchat první rachejtle. A to i přes rok, kdy kde kdo slaví narozeniny večerním ohňostrojem.

MP

Tak ja nevim, humanniho pangasia z mrazaku si radi date vsichni,ne? 80 procent pangadiu je z rybich mnozirem ve Vietnamu. Krom toho, ze v tech rybach se nachazi jeste vic mikroplastu a dalsiho bince nez v hlavach libtardu, jejich zpusob chovu, zabiti a zpracovani, urcite nebude prave koser. Takze vesele Vanoce vsem

Foto

Díky za příspěvky a omlouvám se, že z časových důvodů odpovím univerzálně. Samozřejmě, že u jatečních zvířat neprobíhá většinově porážka nijak pěkně. Jako kuchař mám určitě blíž k řezničině, než cukrařině, nejedno zvíře jsme boural, nejedny jatka viděl. Proto propaguji už dlouhé roky farmářské maso apod. Kousek od Plzně v Mladoticích má pan inženýr Bejda největší a nejlepší chov "Přeštíků" (našeho národního chovatelského pokladu). Prasata se poráží vedle ve vesnici. Odpadá transport stovky kilometrů... Ono se ostatně všeobecně pořád moc neví, že stres před a při porážce zvířat má velký vliv na kvalitu a chuť masa...

  • Počet článků 707
  • Celková karma 23,22
  • Průměrná čtenost 2116x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik