- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Jo, to bylo oblíbené jídlo mé babičky, narozené v roce 1884. Ta je vařila a podávala s povidly...říkala tomu šustka s kecem.
Filipe, na škubánkách jsme vyrůstaly, nebylo lepší pochoutky!
Škubánky... ách...na sladko je nemusím, ale se škvarkama a cibulkou nebo jen opečené to je lahůdka.
Škubánky - už ten název je .
Tak ať to studentům skvěle vaří po celý rok 2024.
No teda...škubánky! Ach! Babička nám je sypala cukrem a mákem a přelejvala právě horkým sádlem se skvarkama. Dobrota dobrot.
A RAM...jí, to byly doby, Filipe
Chutnej rok přeju a ty škubánky si udělám.
Díky za vstup a přání rád opětuju Marku .
škubánky milujem, vy ste im to nenaservíroval, spravili to samostatne pod vašim dohľadom
přeně tak, ukážu ale musím je nechat dělat, jinak by to nemělo cenu... a tak by to mělo být se vším myslím, nejen se škubánky :) pokud je nenecháme vyrůst, je to naše chyba...
Bramborové placky na sladko jsem poprvé (a naposledy) ochutnal v Polsku. Podle mne je to prznění klasické chuťovky.
No já ty polské znám jako víc podobné rosti, nebo bramboráčkům... klasické lokše s povidly maštěné husím sádlem jsou lahůdka...
Já mám teda škubánky spojený s mákem na sladko. Se slaninou jsem to nikde neviděl,
Slaná varianta je nejběžní se slaninou a cibulkou, ale já mám moc rád dobře vyškvařené a ochucené škvarky...
Nojo, škubánky. A co tak třeba kucmoch?
Mám rád všechnu tuhle klasiku... a nejen já. I zákazník na ni slyší dobře. Byť je někdy líto, že se s ní kuchaři potýkají... třeba bramborové placky jsem už dostal jako host ve formě, že místo tenoučké lokše je někdo splácal jako buchty z polotovarového těsta na knedlíky...
Dělám škubánky tak jako babička. Posolené oloupané brambory posypané vrstvou mouky uvařím. Do mouky, když se obalí tím šlemem, který nesnáším na houskových knedlících, udělám asi sedm "štouchů" a tím i odpovídám na otázku "kolik štouchů do pucmouchu". Přidám trochu soli a zpracuji těsto. Z něj udělám šištičky asi 5 cm dlouhé a 2 cm tlusté. Na sádle osmažím, aby se udělala hnědá křupavá kůrka z obou stran. S mlékem je to dobrota.
Jo, opečený škubánky mám rád k sladkému, červenému zelí jako přílohu... a jelikož mléjo nemusím, tak samotné škubánky s kefírem :)