Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JL

Pane Vracovsky. Tech sloleti nebylo pet, ale jen ctyri. 1526 si ceske stavy pozvali na trun toho prvniho, Ferdinanda I !!!!! Jestli jsem se zmylil, dejte vedet.

0 0
možnosti
Foto

No jasně, já jsem se tak zaměřil, na těch 505 let od dynastických dohod, že už mi to tam zůstalo...

0 0
možnosti
JL

Tak co tedy pane Vracovsky, pozehnani nebo prokleti? Spis bych rekl, vybrat si Habsburgy bylo rozhodnuti dobre, nebo spatne?

V Evrope byly pred Velkou valkou mnohanarodni rise tri: nemecke cisarstvi, rakouske cisarstvi a ruske carstvi. Rekl bych, ze o tom nejvice vi Polaci, ponevadz jejich zemi si Nemci, Rakusane a Rusi rozdelili a podrobili. Maji tedy zkusenosti se vsemi tremi a mohou nejlepe porovnavat. Svorne Polaci rikaji, nejlepe po vsech strankach jim bylo v Halici! Bezvyhradne s nimi souhlasim. Rozhodnuti kromerizskeho snemu vsech tri korunnich zemi roku 1526 bylo nade vsi pochybnost pozitivni!

2 0
možnosti
Foto

Nenazval bych to přímo požehnáním, ale rozhodně slušná volba.... Díky za návštěvu i komentář :-)

0 0
možnosti
Foto

Nezapomínejme na "revoluční" rok 1848. Byla připravena nová konstituce, která měla přinést českým zemím větší volnost, podobně jako později Uhersku. Ale horké radikální hlavy podpořené anarchistou Bakuninem "způsobili" revoluci a na Palackého, jednoho z autorů nových úprav konstituce, chystaly atentát.

Ve Vídni se přirozeně naštvali a bylo po konstituci. Neboť hrozilo, že car přispěchá bratrům Slovanům na pomoc a přivine je na svou medvědí hruď. Což se mu zdařilo až za sto let. A opět s přispěním horkých hlav. Jejichž majitelé pravděpodobně padali často z kolébky na hlavičku.

Nezdá se Vám, že tihle jsou tím pravým prokletím naší vlasti?R^

3 0
možnosti
Foto

Inu, radikalismus nevědčil nikdy nikomu, díky za návštěvu :-)

0 0
možnosti
Foto

J16a10n 77H78o15r44n95í88k

20. 7. 2020 11:54

Pěkně stručně shrnuto, dík za osvěžení paměti :-).

2 0
možnosti
Foto

Filipe, přeji Ti i tento nový týden nadále literárně plodný! Ale i pracovně...R^:-)

2 0
možnosti
Foto

díky Horste, vše dobré i Tobě :-)

0 0
možnosti
Foto

Habsburkové byli mnohem horší pozici než francouzští králové. Ti prostě všechny malé národnostní skupiny pofrancouštili a byl pokoj. U nás z§stala nešťastná směsice národů, z nichž žádný neměl sílu ty druhé pohltit. Zapaltili jsme za to cestou do byzantské říše.

2 2
možnosti
ZD

A tak se to s námi táhne pořád. K něčemu dobré k jinému horší.

0 0
možnosti
Foto

J19i63r20i 75C88i19z

20. 7. 2020 6:42

Vazeny autore, historie me vzdy zajimala od mladi hned po mem sportu ze vseho nejvic. Jen v kostce si dovolim pripomenout par udalosti z dejin.

- Premyslovci svoji vladu zde postavili na vyvrazdeni rodu Slavnikovcu (pocty obeti nejsou znamy). Pak se navzajem vrazdili, oslepovali a kastrovali tak dokonale, ze nezbyl jiz zadny muzsky potomek, na ktereho by vlada mohla prejit

- Prichod Lucemburku a predevsim Karla IV. byl spasou (poradek, nastup vzdelavani, a pomery jako v zapadni casti Evropy)

- Totalni rozvrat kralovstvi husitskymi bandami s bezmeznym vrazdenim a nicenim vseho pokrokoveho. Napr. Jan Zizka dobyl 16.3.1421 kralovske mesto Chomutov a nechal povrazdit vsechno obyvatelsto, jen ponechal 30 lidi na zakopani mrtvol. To byla cesta tohoto negramotneho sadisty.

- Nastup legitimne zvolenych Habsburgu v r.1526 zacal velky rozkvet Ceskeho kralovstvi prerusenem 30ti letou valkou rozpoutanou slechtici ruzneho puvodu drzicimi statky zde. Vira byla jako obvykle jen zaminka ke konfiskacim ciziho majetku.

- System vlady Habsburgu byl takovy, ze jednotlive casti mely sveho vladce z rad mistni slechty, jen centralni vlada sidlila ve Vidni. Uredni jazyk byla nemcina v predlitavsku, v zalitavsku madarstina.

- V 19.stol zacali nacionaliste rozpoutavat svoje touhy po moci. V Evrope byly do te doby jen 3 mocnosti (Francie, Prusko, Rakousko), kdy vetsinou prohral ten, kdo se nedokazal spojit s dalsi mocnosti.

- Nacionalisticky terorista Principe ze Srbska dal podnet k I.WK. K Srbsku se pridalo tehdy jeste carske Rusko a Francie, na stranu Rakouska Nemecko. Vysledek je znam, centralni mocnosti dojely na ekonomiku.

- Rozpad R-U dal vzniknout ministateckum a tim i podklad pro II.WK. Na stranu nacistickeho Nemecka se pridaly prave ty ministatecky (Slovensko, Madarsko, Rumunsko, Bulharsko).

Bohuzel nacionalismus ma vzdy velmi blizko k fasismu. A soucasny premier by se nikdy nedostal na toto misto, pokud by zde skoro 30let neradili prevleceni bolsevici z "demobloku".

4 3
možnosti
Foto

Díky za návštěvu i obsáhlý komentář, často se Světová válka klade Principovi za vinu, ale nebýt jeho, našla by se jiná záminka..:-)

4 0
možnosti

Filipe, není pochyb, že máš rád historii. A proto o lecjakých událostech moc hezky píšeš.

Tenhle blog je nabitý znalostma, a moc dobrý.

1 1
možnosti
Foto

Díky Marie, většinou švihnu jen takové krátké kalendárium, ale 505 let od zlomové události našich dějin si zasloužilo víc, hodně jsem se s tím pral, mám tendenci být "suchý" když se rozepíšu, pokud jsem tu rvačku vyhrál, jsem rád ;-D

1 0
možnosti
ND

Poklona, Filipe, nad vasimi znalostmi dějin, já mám velké mezery, asi už to nedozenu, ale početla jsem si.

Přemysl Otakar II. založil moje rodné město Vysoké Mýto a to se mu fakt povedlo...

1 0
možnosti
Foto

Mám historii fakt rád, jednou jsem o tom i lehce s úsměvem zablogoval :-)

Díky Naďo...

https://vracovsky.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=695913

0 0
možnosti
Foto

Bitva na na Bílé hoře, zachránila Čechy před poněmčení. O žádný náboženský útlak nešlo. Většina Čechů byla křesťany. Odchod protestantů byl rovněž pro Čechy požehnání. Skončilo věčné hádání mezi protestanty a katolíky, kteří stále dokola vyvolávali hádk rozbroje.. Důležitá místa v Habsburské monarchii zastávala česká šlechta. Po 30 leté válce začala rozvoj Čech. Stavělo se a dnes jsou tyto stavby obdivem celého svět. Všechny železničních tratě, většina silnic, výstavba muzeí, divadel, průmyslu, to vše vznikalo za období Habsburské monarchie. Tehdejší občanský zákoník byl tak pokrokový že nám vydržel s nepatrnými změnami až do roku 1950 .RvRvRv

4 2
možnosti
Foto

Díky za návštěvu pane Kindle. Taky bych byl zvědav jak by se vyvíjel svět, nebýt hloupé nedisciplíně nižších velitelů u Hradce 3.7. 1866. Monarchii nepovažuji přímo za požehnání, ale určitě mnohem příznivější pro nás, než většina veřejnosti...

1 0
možnosti
  • Počet článků 651
  • Celková karma 24,77
  • Průměrná čtenost 2124x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik