Foto

J45a84n 41Š14i48k

10. 5. 2024 13:28

Děkuji za článek. Je velká škoda, že se pořád vnímají jen tehdejší Sovětský svaz anebo USA jako osvoboditelé. Ale například u největší bitvy o Itálii u kláštera Monte Cassino dlouhé měsíce umírali vojáci dalších národů. Ze zemí jako Anglie, Francie, Indie, Nový Zéland, Kanada, ale třeba i Poláci, kteří vybojovali vítěznou bitvu. Neuvěřitelných sto tisíc mladých životů z řad Spojenců. Ti všichni bojovali a umírali za svobodu. I kvůli nim nám tady nevládne nadřazená rasa a nemusíme dřít a umírat někde v pustině a plnit nacistům jejich sen o lebensraum. A my, jak je pro nás typické, řešíme jestli k osvobození Prahy přispěl víc Voloďa rudoarmějec nebo Ivan vlasovec. Naše školství generaci husákových dětí natlouklo do hlav, že za naše šťastné životy v míru může jen Sovětský svaz a proto jen těmto vojákům se, až na výjimky, tady stavěly pomníky. Je to smutné. Jako kdyby nikdo další neexistoval. Školy učí o Přemyslu oráčovi a Cyrilu a Metodějovi. Naši současnost ale nejvíce ovlivňuje historie od vzniku první republiky a na tu jako kdyby rezignovaly. Když se bavím se školáky, chce se mi fakt brečet. Hezký den

Foto

Nevím, co vám natloukli do hlavy, já jsem ročník 65 a SSSR jsem nevěřila od puberty. Doublethink měla naše generace celkem zmáknutý.

Moderní historii učili maturitní češtináři spolu s literaturou. Včetně krvavých padesátek, roku 68, normalizace atd. Spisovatelé a moc, oblíbené téma mých studentů.

Od nástupu státní maturity 2012 není historie potřebná (nová koncepce téměř zrušila literární historii a preferuje pojmy). Neptejte se mě proč. Já už v tom nedělám. Já se mám ráda.

Pěkný den.

Foto

Květnové povstání začalo 5. května. V den narozenin Karla Marxe. Nějak se zapomíná, že gen. Patton nabídl Praze jít na pomoc, pokud o to požádá Česká národní rada. Ta odmítla, údajně Josefem Smrkovským.

Protože bylo dávno dohodnuto, že Prahu MUSÍ osvobodit RA, i kdyby se měla změnit v trosky.

Amíci se dostali až do lázní Velichovky, Stalin prý zuřil.

JP

Ono se taky zapomíná na to, že dělicí čáru si velmoci určily hlavně proto, aby se vzájemně nepostřílela dvě osvobozující vojska. On by nebyl problém, aby se Patton dostal do Prahy, ale tam by se mohli střetnout s Rusy a postřílet se dřív, než by přišli na to, kdo je vlastně kdo.

Foto

Ano pravdivě popsat události tak jak se staly. Bez emocí popsat důvody, které k nim vedly. To vše v kontextu. Je to složité, pletou se nám do toho emoce. Velmi střízlivě napsáno.

Vašek

Foto

áno, Vašku, ty máš nahdhľad. učil ťa kritickému mysleniu priamo život.

Foto

Rádi zapomínáme občas na všechno a z toho to zlo potom pramení.

IN

Historická fakta se přizpůsobují době, dřív se ve školách učilo, že nás osvobodila Rudá armáda. Pocházím z Plzně, pamatuji poslední nálety na Škodovku. Tenkrát ve fabrice dokonce Češi uzavírali závazky na zvýšení výroby pro nacisty, naopak existovalo hnutí KS, vím to od svých předků, děda den před příjezdem americké armády vyhnal spolu s domorodci z plzeňské radnice německé pohlaváry, vyvěsil státní vlajku. Druhý den dav vítal americké osvoboditele, mám cenné zažloutlé fotografie s nimi, i před naším bydlištěm s americkými důstojníky, šátečky pod krkem, náramky, byli to krasavci, já šestiletá plnou pusu čokolády. Tak si pamatuji osvobození.

Foto

Jsem rozběhaný, tak jen stručně... Díky všem za vstup a diskuzi :)

Foto

Komunisty jsme si nepochybně zvolili a Beneš udělal mnoho chyb.

Ale chyby udělal i americký prezident, který propadl Stalinovu šarmu a britského premiéra, který Evropu znal, trochu upozadil.

Když dovolíte, neházela bych všechno na našince, což je teď v módě. Autorovi dík za objektivitu.

Foto

Americký prezident u nás komunisty nevolil.

Foto

Zabúdať netreba, ale poučiť sa môžeme len zo správneho výkladu dejín, tak ako píšete, len dokážeme prijať, pochopiť a dať zo seba len to, čo máme v sebe. A tá minulosť exrežimov tu stále straší a ešte asi strašiť bude...neučili sme mladšie geneerácie kritickému mysleniu, lebo nás to tiež nik neučil.

MP

Kdo ví jak by to dopadlo, kdyby západní země nerespektovaly dohody s Ruskem? Jak by to například dopadlo, kdyby se uskutečnila operace Unthinkable? Patřili bychom posledních sedmdesát let na západ? Byla by vůbec studená válka? https://zoom.iprima.cz/historie/churchill-stalin-valka

HH

Ono by stačilo, kdybychom si ty bolševiky nezvolili sami...

  • Počet článků 655
  • Celková karma 23,66
  • Průměrná čtenost 2143x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik