Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DM

Problémem není ignorace "prostého lidu,dříve vy se řeklo plebsu" a hovoru s ním.

Problémem je ,že současná doba je natolik složitá a provázanost dějů,dopady poslední civilizační vlny a efekt motýlích křídel napříč planetou z důvodu velmi sofistikované dělby práce a velmi složitým ekonomickým vazbám neumožňuje velké části populace toto vysvětlit.

Prostě na to skutečně nemají potenciál,chybí jim elementální znalosti a pokoušet se o to je stejně úspěšné jako laickými slovy vysvětlovat někomu kdo nezvládl +- Lorentzovy transformace.Je to marný,marný ,marný nedá to.

V současné silně polarizovaé společnosti je volání po jednoduchých a funkčních řešeních,ale onot tohle platilo vždy,protože prostá duše nechce slyšet ALE.Jenže dříve nebyl internet a volání plebsu bylo slyšet maximálně na náměstích nebo v aréně cirku,dnes díky internetu se nám do veřejného prostoru dokáže vyjadřovat k jakékoliv problematice kdekdo,mnohdy s totální až neskutečnou dávkou arogance komentovat či kritizovat něco o čem namají páru.

Také rozložení inteligence v populaci je jasně dané Gaussova křivka funguje a pokud je přesně ve středu cca 100,tak je jasně dané že polovina populace na sofistikovanější myšlenkové pochody prostě inteligenčně nemá a bude muset věřit odborníkům.To není dehnestace proboha, to je holý fakt,který zároveň nijak nedeterminuje užitečnost či prospěšnost danéhe jedince a je zcela jedno jestli komunitně nebo obecně..Jenže bohužel duše prosté rády podléhají masovým manipulacím a protože nedokáží vesměs ověřovat či se nad věcí zamyslet jsou snadněji manipulovatelné a daleko hůř je přesvědčíte ,že jejich názor skutečně není správný.I na uznání oponentních názorů je potřeba určitá míra inteligence,mozek bohužel defaultně inklinuje k denialismu,analytické myšlení je svým způsobem pro spoustu lidí násilí a mozek se tomu snaží vyhnout seč může.

Opakuji,to není pohrdání,to je prostě konstatování,že s některými lidmy nic neuděláte když budete vysvětlovat a argumentovat do kone věků...

Ane

1 0
možnosti
Foto

Díky za obsáhlý a perfektní komentář. Ano, nynější zrychlený svět pomáhá těm, kdož se snaží masu lidu spíš zneužívat. Musíme se naučit s tím žít a pracovat...

0 0
možnosti
Foto

P31e34t95r 54H86a32n56n96i77g

18. 10. 2022 11:50

Za Marcelu Královou palec nahoru. Zpěvačka s nejkrásnějším hlasem (alikvóty). Podle ní se učila Lucie Bílá. Právě z repertoáru Marcely Králové mi přinesla Hana Zaňáková tu pověstnou kazetu, po jejímž poslechu jsem se rozhodl pozdější Lucii Bílou produkovat.

0 0
možnosti
Foto

Marcela Kralova je obdivuhodna nejen pro sve pisne, ale i v tom, jak se stara o sveho nemocneho manzela. Vas si vazim proto, ze podnikate a makate a vubec nezavidim. A nefnukate, jakkoliv to nejaky neumetel pise. I kdyz mame jiny nazor.

KarmaR^

1 0
možnosti
Foto

Děkuji.. paní Králová obstála se ctí s tím co ji život přinesl.

0 0
možnosti
ZK

Někdy se mi zdá, že Stvořitel nás trochu odbyl. Pro naší malost a blbost bychom potřebovali trochu poštelovat, ale štelujte bezvěrce nebo jinověrce. Pánbožkovi se vůbec nedivím, že se mu do toho nechce.

Všichni jsme na jedný lodi a jestli ti na horních palubách mohou tančit, tak taky díky tý armádě umouněných v podpalubí, pro kterou mají často jen úšklebek. Tak to bylo asi vždy. Někdo je dole, někdo nahoře, vážně, nic proti. Jen poslední dobou se zdá, že skoro všichni chceme být na happy palubách a v podpalubí zůstávají jen ti, co jim stačí, že občas ze shora něco spadne. Ti ale přikládat do kotlů nebudou, to se obecně ví, ale náš parník se nesmí zastavit. On se nezastaví, to ne, jen se zdá, že EU šíf za sebou už nepíše na hladině tak výraznou brázdu jako dřív.

0 1
možnosti
Foto

Tak doba se mění... A k životu v podpalubí a měnící době jeden příběh, který se mi stal. Za nejsilnější a nejlepší film s křesťanskou tématikou mám klasiku klasik... Ben Hur je fascinující a přes jeho stopáž ho dávám na jeden nádech. Tenhle týden jsem si dodal odvahu a podíval se na jeho "novou" verzi... Nedodíval jsem to, jakýkoli jiný rozměr než akční film jsem v tom nenašel....Nemám nic proti akčním filmům, ale tomuhle příběhu povrchnost nesvědčí....

2 0
možnosti
MN

Výborný postřeh.

Jenže dneska propuká jakási studená občanská válka. Bohatí proti chudým, VŠ vzdělaní proti vyučeným, Praha proti Ostravě a Ústí, staří proti mladým, Romové proti "bílým", progresivisté proti konzervativcům... a samozřejmě v každém tom příkladě i obráceně.

Znám pár lidí v dělnických profesích, kteří mají celoživotní mindrák obouvat se a zesměšňovat vysokoškolsky vzdělané. A zase pár vysokoškoláků, co se na lidi živící se rukama dívají s despektem.

Dokonce i vzdělaní na VŠ úrovni potřebují zesměšňovat na stejné úrovni vzdělané v úplně jiném oboru. Viděli jsem to během Covidu. Epidemiolog byla sprostá nadávka.

Před každými volbami se vyrojí šiky sociologů a politologů (samozřejmě VŠ), jejichž každá třetí věta je něco ve smyslu "méně vzdělaní volí blbě, protože volí tu a tu stranu." No a pak si to poslechne nějaký dělník a just teda zvolí tu "blbou" stranu. Aby namíchl toho politologa. No diví se mu někdo, když mu týden předem hustili jak je vlastně hloupý?

Proč? ?

3 2
možnosti
LK

L17e38o 26K42R97Á80T76K15Ý

16. 10. 2022 21:39

Jenže to může dojít do podoby, že někteří zavedou "povinné volby jedné kandidátky"....protože jiná volba bude hloupá, naivní a nebude vyhovovat mainstreamu...

1 2
možnosti
Foto

Ono vůbec nejde o morálku , jde o důvěru .

Uvedu příklad. Když se začne mluvit o tom že místo aut se spalovacím motorem se budou vyrábět elektromobily člověk který si něco málo pamatuje že školní fyziky si řekne: Mé auto má výkon 55kW jezdím v průměru asi 2hod denně. Pokud je asi tak 1 000 000 takových aut tak to bude chtít nějakou elektrárnu postavit , takovou která bude dávat potřebný výkon bez ohledu na roční dobu a počasí. Když si pustí zprávy dozví se že sousední zrmě bude elektrárny rušit a elektřina se bude zdržovat. Co si má myslet člověk o evropských intelektuálních elitaách . Není to jen to.

Prostě v lidech roste pocit že intelektuálové především ti ve společenských vědách vzdělaní žijí naprosto mimo realitu a nebo se dočista zbláznili .

12 1
možnosti
ZD

Souhlas. Ono ta důvěra/nedůvěra souvisí i s politikou. Plamenné projevy před volbami a situace po vyhraných volbách je další zásek do důvěry jedněch vrstev společnosti k druhým.

6 0
možnosti
RH

R62a42d34e68k 32H18u62l74v12a

16. 10. 2022 17:42

V kostce jste to shrnul dobře.K tomu aby se vám dobře žilo nepotřebujete jen peníze ale také prostředí kde vás nikdo nepřepadne kde v případě nouze se vám dostane pomoci a hlavně kde panují pravidla které společnost dodržuje.Toto si bohužel část společnosti jednoduchého ducha neuvědomuje

1 1
možnosti
VS

Opravdu si myslite, ze spolecnost "jednoducheho ducha" netouzi po bezpeci a jistotach? Tak potom by jim spolecnost sloziteho ducha mela vysvetlit co a jak.

0 0
možnosti

Maslowova pyramida potřeb. On to ten chlápek řekl jasně, aniž by jí musel znát.

Druhá věc je, že většina lidí v Čechách se v klidu nažere i v krizi. Do chudoby máme pořádně ještě daleko a to i ty "ohrožené skupiny"

5 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu i komentář.

1 0
možnosti
KT

Stačí dodržovat Desatero a nevěřící mohou brát body o Bohu jako metaforu, tedy ctít něco, co nás přesahuje, přírodu, vesmír, lidskou mysl tedy duši, každý si může něco najít.

Hezkou neděli Filipe.

3 2
možnosti
Foto

Je to tak jednoduché a přesto se to nedaří... :) Přání rád opětuji Kláro....

1 0
možnosti
KL

On je rozdíl mezi morálkou a moralizováním. Toho druhého je kolem nás spousty. Pohříchu často od lidí, kterým to první mnoho neříká. Což jim ovšem nebrání v tom, aby si z morálky neudělali zbraň, kterou se tak obratně ohánějí...

12 0
možnosti
Foto

To bez diskuze. Díky za návštěvu Kateřino.

2 0
možnosti
  • Počet článků 653
  • Celková karma 24,30
  • Průměrná čtenost 2117x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik