Jak se nenechat na dovolené nebo výletě otrávit ? Prázdninový inspektor radí, informuje...
Češi už dávno nejsou jenom národem dovolenkových paštikářů, případně konzumentů řízků s chlebem. Co si budeme namlouvat, dobrej řízeček, okurka a chleba pro řadu z nás přesto zůstává na cestách stejně důležitý jako kufr.
Možnosti občerstvení na cestách jsou dneska někde úplně jinde než před desítkami let... Nostalgie , zvyk je železná košile a ještě dobře chutná. To jsou ovšem vyšší trumfy, které řízku nikdo snadno nevezme :)
Jinak jídlo na cestách můžeme rozdělit do několika kategorií.
V té první kategorii je samotným cílem našich výprav. To před desítkami let nebylo. Jezdíme do vyhlášených podniků, případně přímo na vyhlášené šéfkuchaře. Tady nám v drtivé většině případů nic nehrozí. Jak ze strany zdravotních rizik, tak ze strany případných nekalých obchodních praktik. Dobrá pověst a jméno je nejcenějším kapitálem, kterým tato zařízení disponují.
Druhou kategorií z mého pohledu jsou fastfoodové řetězce, benzinky. U těch ověřených a známých řetězců je očekáván vysoký standart jak hygienických tak kvalitativních aspektů při jejich návštěvě a většinou tomu tak bývá. Není to ale neprůstřelné jako v kategorii první. Poslední dobou nenahrává situaci ani problém s hledáním kvalitního personálu.
Nejrizikovější kategorií je kategorie třetí. Restaurace, stánky , kempy u historických památek, koupališť...
V posledních letech se sice řada provozovatelů dostala s laťkou kvality tak vysoko, že se prolíná s první skupinou uvedenou výše... Nicméně, pořád ještě existuje řada turistických pastí, které dokáží překvapit.
Nezvládnutí hygieny může být zvlášť v letních teplotách velmi nepříjemné. Stejně tak záměrné nekalé obchodní praktiky. Mezi nejčastější patří klamavá označení jídel či surovin na jídelních lístcích. Parmazán a prosciutto totiž stojí víc než eidam s pizza šunkou...
Vaše peněženka může pocítit třeba skryté poplatky a doplatky tamtéž. Při troše nepozornosti tak zaplatíte podstatně víc, než by bylo správné. (Vůbec nezmiňuji možnost, že vás na hůl vezme personál. To už je záležitost z kategorie evergreenů.)
Ještě víc, než v druhé kategorii tady hrozí možnosrt setkání s personálem nekvalifikovaným. Tady hrozí újma nejenom proto, že neumí počítat, nezná alergeny, neví co doporučit, netuší nic o jídlech a nápojích které servíruje... Hlavně takový personál nezná stavovskou čest a dokáže otrávit výlet/pobyt nevhodným chováním k našim návštěvníkům/zákazníkům.
Záměrně nerozpitvávám možnost platit/neplatit i jinak než hotovostí. Kdo mě zná a čte tak ví, že nepříjímaní bezhotovostních plateb podle mě „hodně smrdí“.
Nerad bych ale končil nějak pesimisticky. Ve všech kategoriích se dá najít čím dál víc skutečných perel. Nechte si doporučit podle recenzí (Čím víc jich je, tím větší je jistota, že se na ně dá spolehnout.) Stejně tak se kvalitě gastronomických zařízení věnují i častí blogeři. Třeba na Lukáše Hejlíka se dá dost dobře spolehnout... A úplně nejlepší je osobní doporučení od někoho kdo má zkušenost. Tohle je ostatně i pro nás v oboru velká motivace jak dělat věci na 110%. Ta „šeptanda“ je totiž nejlepší možná reklama co se nedá koupit za žádném peníze...
A písnička ? Sinatra mi v posledních dnech „hraje“ v přehrávači :)
Filip Vracovský
Chcete někdy reklamovat léto ?

Nikdy v dětství nebylo ani moc horko, ani moc zima. A trvalo... Tak nějak nekonečně. Čím to, že dneska profrčí kolem jako rychlík?
Filip Vracovský
Přiznání Zdeňce Ortové

Musím reagovat na Zdeňky otevřený dopis. Mimoděk se dotkla hlubokých tajemství mé minulosti. Do jednoho příspěvku se to ale nevejde...
Filip Vracovský
Je třeba stydět se za to že jsme Češi ?

Podle mě tedy ani náhodou. Ale třeba máte jiný dojem. Brát vám ho nebudu. Jen mě prosím nepředělávejte. Jsem už velkej kluk.
Filip Vracovský
Když dohrál Paranoid bulel jsem jak želva... Ozzyho odcházení.

Každé kytarové sólo někdy dohraje a zpěv utichne. To co zůstane se nedá dost dobře vtěsnat jen na digitální stopu... Některé otisky jsou spíš „kérky“ na srdci...
Filip Vracovský
Srovnávač cen potravin. Zbytečnost, nebo ne ?

Aktuální zamyšlení na čtvrtek. Jsou věci důležité, důležitější a nejdůležitější. Potraviny zcela určitě spadají do té třetí kategorie...
Další články autora |
Nesnesitelná fotka. Mrtvý pasažér z boeingu vykolejil i otrlého reportéra
Seriál Kde je úcta k obětem? K pozůstalým? Snímky mrtvých cestujících ze sestřeleného letu MH17 vyvolaly...
Drát, který odpojil polovinu Čech. ČEPS zveřejnil snímky poškozeného vedení
Provozovatel přenosové soustavy ČEPS zveřejnil ve čtvrtek poprvé i snímky poškozeného vedení V411....
Zemřel hrdina vítězného dokumentu z Varů, policie ho našla v rybníce u Prahy
V rybníku v Ohrobci u Prahy našli svědci v neděli ráno mrtvého muže. Příčinu jeho smrti určí soudní...
Sucho na Orlíku. Hladina Vltavy je o deset metrů níž a odhalila starý jez, mlýn i bunkr
Ve vodní nádrži Orlík je kvůli suchu až o deset metrů méně vody. Kvůli nedostatku vody ve Vltavě...
U Máchova jezera vyhořela oblíbená restaurace Bílý Kámen, škoda je 20 milionů
U Máchova jezera v Doksech na Českolipsku vyhořela v noci na středu oblíbená restaurace Bílý Kámen....
Test špekáčků: Žádné kuřecí, poskrovnu škrobu. Porotci se chvílemi báli o zuby
Premium Bývala to pýcha českého uzenářství, pak symbol porevolučního šizení zákazníků. Dnes už se špekáčky...
Dovolená u moře ve Španělsku láká, ovšem místní mají smůlu. Ti na ni nemají
Španělská ekonomika těží z nebývale silně rostoucího cestovního ruchu. Pronájem lehátka a...
Policie si na Zbraslavi postaví obří sídlo za pět miliard. Místní to kritizují
Premium Policisté z elitních útvarů budou mít na okraji Prahy – na Zbraslavi – nové supermoderní sídlo za...
I když se dojedná příměří, co bude pak? Izraelci jsou ohledně Gazy skeptičtí
Premium Od naší spolupracovnice v Izraeli Zprávy agentur vytvářejí dojem, že po ukončení zásahu proti Hamásu nastane v Gaze klid a mír....

Prvních 5 pozemků sleva 150.000.-Kč z ceník. ceny. Stavební pozemek 556 m2 v Cho
Choťánky, okres Nymburk
3 355 814 Kč
- Počet článků 773
- Celková karma 18,39
- Průměrná čtenost 2042x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...