Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

35 let svobody v naší kuchyni

Člověku to nedá aby si nepřihřál taky talíř té své profesní polívčičky. Tak si nechte chutnat... Máme právě navařeno.

Ne. Dneska nebudu psát o malé privatizaci, ani o zlu které přinesla do devadesátkové gastronomie. Zlu šedé ekonomiky, které si dodnes neseme na zádech jako batoh plný cihel.

Dneska mě půjde o to co na našich talířích, v našich půllitrech, skleničkách a šálcích dostáváme jako zákaznící. (Já samozřejmě budu psát především o těch talířích...)

Ten obrázek ostatně celkem dobře funguje jako paralela s celou naší společností.

I za socialismu samozřejmě v našich kuchyních stála celá řada výborných kuchařů, s vysoce nastavenou laťkou stavovské cti.

Jen velmi namátkově vzpomenu v dnes již takřka mýtické době Bruselského expa Floriána Zimmermana . Šéfkuchaře, který proslavil naši zemičku podobně jako třeba nedávno Jarda Jágr. Člověka, jenž se za války odmítl rozvést se svou ženou kvůli jejímu židovskému původu a skončil zatčený gestapem.

(Když to hodně dobře dopadne, budu někdy na jaře psát samostatný blog věnovaný jeho osobě. Mám v plánu pročíst řadu archiválií , které nejsou na internetu dohledatelné a mluvit s posledními pamětníky...)

Odkaz

Můžeme vzpomenout rovněž nestora naší gastronomie Ladoslava Nodla a celou řadu dalších.

Odkaz

Nicméně obecný obrázek našich restaurací, hospůdek, kaváren a bufetů nebyl dvakrát utěšený. Všechno pamatovalo lepší časy. Oprýskanost a zašlost kolem. Nízké platy si řada kolegů vylepšovala mimo „dýška“ i „odrbáváním“ zákazníků. Práce je moc nebavila a na talířích to bylo vidět. Ruku v ruce s uniformitou používaných receptur, která v celých generacích kuchařů vykastrovala poslední záblesk kreativity to ani nemohlo být jiné...

Netroufnu si tvrdit, že dneska je všechno zalité sluncem. Ale tolik nejrůznějších konceptů, barev, vůní a chutí , které lákají v soutěži o své hosty...

Je to prostě úplně jiný svět, než ten který byl před rokem 89.

Hodně tomu pomáhá vlna mladých kteří to dělají jako se to dělalo kdysi. Vyjedou získat zkušenosti za hranice a pak se vrací rozdávat nám radost zpátky domů. Tak to fungovalo kdysi. Vandr dával smysl...

Co možná radši ani nechtějte vědět, jak velký pokrok ušla hygiena prostor kam jako běžní zákazníci nevidíte. Dneska už jsou standardem nerezem svítící kuchyně plné moderního vybavení.

Jejich obrázky bych v dobách svého učení považoval za sci-fi , kterého se nedožiju.

Autor: Filip Vracovský | neděle 24.11.2024 8:10 | karma článku: 25,33 | přečteno: 2241x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Skutečně je třeba mučit kapry abych dodržoval tradice ?

Vánoční romantika ? Na úmyslném trápení čehokoli živého nic romantického není. Nebo se pletu ? Řekněte...

27.11.2024 v 7:03 | Karma: 27,86 | Přečteno: 2533x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Jednou večer...

Pondělní malování slovem pro náhodné kolemjdoucí i stálé hosty... Co stihnout chceme ? Co se stihnout dá ?

25.11.2024 v 17:47 | Karma: 11,18 | Přečteno: 398x | Diskuse | Poezie a próza

Filip Vracovský

Vrátí mi Andrej Babiš co si Petr Fiala vzal ? Doufám, že ano...

Zešílel jsem ? Chystám se jít volit hnutí ANO ? To se nedozvíte pokud mé dnešní zamyšlení nerozkliknete...

20.11.2024 v 7:27 | Karma: 37,41 | Přečteno: 5701x | Diskuse | Politika

Filip Vracovský

Generace sněhových vloček nebo přemoudřelých dědků ?

S pojmem sněhová vločka se setkávám docela často. Ve vztahu k dnešním mladým mě dostává do varu. Včera mě něco napadlo k těm sněhovým vločkám a listopadu 89...

18.11.2024 v 6:23 | Karma: 17,26 | Přečteno: 743x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

17. listopad ? Historie, čas na fráze a kladení věnců ?

K zítřejšímu datu toho bylo a bude napsáno jistě dost. Ani mě to nedá. Nevím kudy běžel zajíc, ale začínám to tušit. Nebo jsem vedle jak ta jedle ?

16.11.2024 v 6:51 | Karma: 24,65 | Přečteno: 1348x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Patrik Hartl odstupuje ze StarDance, vrátí se Lucie Vondráčková

2. prosince 2024  17:16

Po důkladném zvážení a na doporučení lékařů se spisovatel Patrik Hartl rozhodl ukončit svoje...

Velký test másla: Nejlahodnější vzorek nebyl ani bio, ani z alpského mléka

7. prosince 2024

Premium Lahodné máslo, které chutná a voní po smetaně, nemusí stát majlant. Jenže napěchovat jím mrazák,...

Pohřešovaného manažera našli mrtvého, po noční nehodě patrně bloudil v lese

9. prosince 2024  9:39,  aktualizováno  14:34

Policisté v pondělí dopoledne našli pohřešovaného manažera e-shopu s hudebními nástroji Kytary.cz....

Chaos, protesty a vojáci v parlamentu. V Jižní Koreji hodiny platilo stanné právo

3. prosince 2024  15:18,  aktualizováno  4.12

Jižní Korea zažila den plný chaosu poté, co prezident Jun Sok-jol vyhlásil stanné právo kvůli silám...

Kvůli agresivitě Romy neregistruji, vyhlásila pediatrička po konfliktu s nimi

3. prosince 2024  14:21

S neurvalostí, agresivitou a urážkami se setkala v čekárně své ordinace dětská lékařka z Aše. Podle...

Virální královna Welchová čelí obvinění. Peníze z jejího krypto tokenu jsou pryč

9. prosince 2024

Američanka Hailey Welchová, známá především jako hvězda virálního memu Hawk Tuah, čelí ostré...

Senior jel kilometr po prázdné pneumatice, za autem se vznášela oblaka dýmu

9. prosince 2024  17:52

S prázdnou pneumatikou po ráfku si to pardubickými ulicemi uháněl pětasedmdesátiletý senior, který...

Piráti online hlasují o místopředsedovi. Zájem mají i Richterová či Šípová

9. prosince 2024  17:51

Do užšího vedení Pirátů se pokouší vrátit místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová. Má...

Hejtman a poslanec Bělica rezignoval na primátora. Zajímalo to jen média, tvrdí

9. prosince 2024  16:42,  aktualizováno  17:46

Moravskoslezský hejtman Josef Bělica rezignoval na funkci primátora Havířova. Naplnil tak svůj...

  • Počet článků 707
  • Celková karma 23,81
  • Průměrná čtenost 2116x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik