V pátek Macka z SNK-ED, proč zrovna jeho a ne někoho jiného?

Proč jsem si vybral zrovna pana Macka? A není to jen ztracený hlas?

Lukáš Macek

V otázce, koho volit, mám docela jasno, i když ne na 100%. Je tu také otázka, koho nevolit. Na tu jsou odpovědi jasné. Všechny parlamentní strany. U ani jedné z nich nemám žádnou chut dát tím jedním hlasem ten kousek důvěry, protože si to za své jednání rozhodně nezaslouží.

Namísto nich přichází na scénu menší pravicové strany. Možností je několik. To je spíše škoda, podpora se rozmělní a ve výsledku se může stát, že se malé strany do EP nedostanou vůbec, i když budou mít v součtu třeba 20% hlasů.

Svobodní, Libertas, EDS, Věci veřejné. To všechno jsou alternativy k současné politické špičce, i když poněkud zahnojené. K uvedeným patří ještě Strana nezávislých kandidátů - Evropští demokraté, SNK-ED .

Proč jsem si vybral právě tuto?

Do Evropského parlamentu by měl jít člověk, který má pozitivní vztah k EU (což diskvalifikuje hned několik stran) a také ví, do čeho jde. Tedy pohybuje se na mezinárodní úrovni, domluví se, má zkušenosti. Hlavní tvář, Lukáš Macek, tohle vše splňuje. Clověk, který pracuje ve Francii, vzdělaný a dle jeho publikovaných textů a odpovědí na dotazy , velice rozumný. A jeho volební program je narozdíl od jiných konstruktivní a relevantní (narozdíl třeba od Andrei Češkové, která už musí pražanům lézt krkem, když na ně kouká z každého rohu).

Takových lidí je více, to nepochybně. Lukáš Macek má ale ještě podporu od pana Švejnara, dalšího člověka, který v mezinárodních vodách pluje bez potřeby GPS navigace a v neposlední řadě za ním stojí pan Zieleniec.

Vhození lístku pro tuto stranu není ztracený hlas. V minulých volbách do EP měla přes 10%, ve volbách do sněmovny asi 2,7%. To není málo.

Ztracený hlas je ten, když volím nějakou stranu jen proto, že je to menší zlo. A to je špatně.

Za přečtení stojí blog pana Macka na Idnes.cz .

Autor: Jiří Voseček | čtvrtek 4.6.2009 17:19 | karma článku: 10,01 | přečteno: 866x