Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PG

gofry2

1. 6. 2011 21:08
ani nápad

Legalizovať? Bezpochyby! Ale dať to do područia štátu? To je cesta do pekla. Nezmenilo by sa nič. Drogové mafie a kartely by nezmizli, pretože štát nefunguje na princípe "Náš zákazník (občan) náš pán" ale na princípe "Ja som váš pán a vy ma budete vo všetkom poslúchať". Týmto by štát dostal právo byť monopolom na lukratívnom trhu s drogami. Nechcem ani domyslieť, kam by to dospelo.

0 0
možnosti
HVJR

Hynek Vilém Jarmila reloaded

2. 6. 2011 13:32
Re: ani nápad

Myslím, že by to fungovalo. Myslel jsem to tak, že by se dal použít švédský způsob státního monopolu na prodej alkoholu. Takto by se mohly drogy prodávat. A lukrativní trh by to určitě nebyl - trik řešení je v tom, že drogy by byly velmi levné, ale nebylo by úplně snadné si je koupit. Dumpingová cena by položila drogové gangy, uživatel by ale musel podstupovat martýrium nákupu.

0 0
možnosti
DC

davidchodil

3. 5. 2011 23:42
Souhlas

Zrovna jsem podobnou úvahu a fakta taktéž zveřejnil, jenže po přečtení tohoto článku, jsem jej vymazal, jelikož by to vypadalo jako kopírování. :)

Ve všem naprosto souhlasím. Stát by prosperoval na DPH, určení a specializování výrobci by se postupně mohli stát konkurencí, takže cena by šla rapidně dolů, to znamená, že narkoman by vás určitě neokradl kvůli 10 korunám, které by na drogu potřeboval. Cena heroinu je naprosto směšná oproti ceně pouliční a se škodlivostí je to podobné. Čistý heroin je tělu velmi málo škodlivý, pouliční heroin zabíjí, kvůli různým příměsím a nedostatku informací.

Doplnil bych jen, že u dané drogy by mohl být příbalový leták, který by o všem informoval, takže bychom věděli, že drogu nemůžeme užívat, pokud máme třeba alergii na pyl ;-)

Ale tohle se stejně nikdy nestane. Je vysoká neinformovanost a už jen název "legalizujte všechny drogy" zní pro většinu strašně.

0 0
možnosti
KN

Karl Novak

2. 4. 2011 13:31
Ano legalizaci.

Současně ovšem žádné stříkačky zdarma, žádné ošetření a odvykací léčebny placené z daní, žádné drop in centra za peníze daňových poplatníků.

Prostě svoboda volby i s plnou odpovědností.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

31. 3. 2011 19:32
Tak napůl

Především je třeba si uvědomit, že některé drogy jsou legální. Lidé je konzumují, někteří si to užívají, jiné tato konzumace stojí život. Některým přijde státní droga drahá a stejně si potajmu a nelegálně vyrábí vlastní.

-

Konzumenti drog (legálních i nelegálních) jsou pod vlivem drog nebezpeční svému okolí sníženým ovládáním. Všechny legální drogy by měly být zakázané při vykonávání činností jako řízení, většina zaměstnavatelů bude chtít detekci, zda zaměstnanec nepracuje pod vlivem legální drogy. Snadná kontrola musí být podmínkou legalizace.

-

Některé drogy jsou extrémně zdraví poškozující, takové by se legalizovat neměly. Silné drogy by bylo možná rozumné povolit pouze v případě zaplacení péče, související se stavem drogou navozeným, která by měla trvat až do vystžřízlivění.

0 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

31. 3. 2011 19:35
Re: Tak napůl

Každopádně legalizace dalších drog by měla pozitivní i negativní dopady. Pozitivní by byl pokles kriminality, která se na nelegální výrobu a distribuci nabaluje. Taktéž uvedená záruka kvality drogy a správného dávkování by byla přínosem. Negativní by byl určitě nárůst konzumace drog, nepochybuji, že by legalizovanou drogu ochutnali i lidé, kteří dnes z obavy před postihem drogy neužívají.

0 0
možnosti
JV

jafava

31. 3. 2011 19:12
Máme drogy legální (alkohol, tabák) a ty ostatní, z nichž

některé ani jako drogy nevnímáme. Pravdou je, že i když si dospělý člověk může koupit libovolné množství alkoholu, většina populace se k smrti neupije a stejné je to i s tabákem. Možná, že legalizace ostatních drog by přinesla podobné výsledky. Ono totiž vždy zakázané ovoce chutnalo a chutná nejlépe. Kdo chce, stejně si drogu sežene, jen je drahá, často různými svinstvy ředěná, a druhotná kriminalita způsobená obchodem s drogami zatěžuje společnost dost zásadně.

Jen by bylo potřeba, aby pravidla stanovili moudří lidé, kteří se na věc dokáží dívat s patřičným nadhledem.

0 0
možnosti
MB

z-VV-na-bliti

31. 3. 2011 22:45
Re: Máme drogy legální (alkohol, tabák) a ty ostatní, z nichž

Moudri lide? Spis nekdo, kdo ma misto predsudku zkusenost.

-

Nevim o pripadu, kdy by se nekdo zhulil, prisel domu a zmlatil manzelku. Teda kdyz srovnavam tu straslivou marihuanu, ten vrazednej prvni schod v perniku, s prakticky neskodnym legalnim chlastem.

0 0
možnosti

debater

31. 3. 2011 19:03
Souhlas,

tohle já tvrdím už léta.

0 0
možnosti
B

Bucharovic

31. 3. 2011 18:52
.

jasně - peníze ušetřené na restrikcích dáme na distribuci jehel a léčení lidských trosek... Doufám, že jste konzument a že si dopřáváte co hrdlo ráčí. Pokračujte, alepspoň bude za chvíli o jednoho ,,chytrolína" méně...Rv

0 0
možnosti
MB

z-VV-na-bliti

31. 3. 2011 22:57
Re: .

Hele, vyholena hlavo, jaky collateral damage maji cigara a alkohol?

0 0
možnosti
JP

johnpeters

31. 3. 2011 18:30
A to samé

udělat se zbraněmi.Ať se každý může bránit...8-o

0 0
možnosti
MS

sunka007

28. 4. 2011 14:29
Re: A to samé

V US to tak je.

0 0
možnosti
JT

Jirka1938

31. 3. 2011 18:20
Vorisku

staci si vybavit hasisova doupata a omameny narod v Cine na konci 19. stoleti, abychom si mohli predstavit, jak by to mohlo vypadat pri "svobodnem" pouzivani drog. Zlociny, jako na priklad kradeze, jsou protizakonne, presto se stale opakuji. Mame je tedy odzakonit? Co by to bylo za logiku? Mimochodem, co to je za vetu: Primym EFEKTEM jakekoli PROHOBICE je tedy ETABLOVANI zlocinnych STRUKTUR mezi STANDARTNIMI EKONOMICKYMI SUBJEKRY. Piseme snad v hotentotstine?

0 0
možnosti
MB

z-VV-na-bliti

31. 3. 2011 22:51
Re: Vorisku

standarDnimi, moulo.

-

Ano, je to tak. Kdyby byla trava dostupna v trafikach, nikdo by ji nepotreboval kupovat od dylera, kterej mu rad nabidne i neco silnejsiho. Nebejt restrikci, prodejce by nepodstupoval riziko, procez by se klesla cena, rozsirila se nabidka, konkurence a zlepsila kvalita.

-

Ze je trava krok k tvrdejm drogam nebylo nijak prokazano (to by jim mohl byt chlast nebo cigara), duvod domnivat se, ze by najednou ze vsech byly liny vyleptany smazky proste neni.

0 0
možnosti
PV

Pytlík

31. 3. 2011 17:48
V podstatě...

V podstatě myšlenka legalizace drog není tak úplně špatná a svého času jsem si myslel totéž. Rozhodně bylo chybou zavést drogovou prohibici s drakonickými tresty.

Jenomže: Chyba už se stala, drogy nám vnikly do života a obchod s nimi se stal lukrativním kšeftem. Teď už se nedá couvnout, protože rozjeté drogové kartely by začaly nabízet drogy snad i nemluvňatům, aby si zachovaly zisky. Už teď, kdy se drogy sice dají sehnat, sice s překážkami, ale seženete je, prakticky ztrácíme jednu generaci mladých lidí a hrozí ztráta kontinuity lidského vědění a dovedností.

Dovede si představit, co by se stalo, kdyby drogy byly najednou legální? Cena by možná klesla, to možná ano, ale drogové gangy, ve snaze si zachovat (ne-li zvýšit) zisky, by dodávaly kvanta drog v obrovském množství - a komukoliv, nejraději co nejmladším (což v jisté míře dělají i dnes), aby učinili drogově závislými co největší masu nemyslících, ale platících.... Hrůza!

0 0
možnosti
  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4245x
Milovník alternativ, menšinových názorů, kverulant a šťoural.
Liberál, který nemá rád politicky korektní postoje a jiné lakování na růžovo.