Důchodci opět přes palubu

ODS a ČSSD se dohodli na tom, že třináctý důchod nebude. Je doba krize a tak je třeba šetřit. To zní ted zprava i zleva. Jak se to slučuje s hesly na bilbordech ČSSD, je ted asi jedno. Hlavně, že jsme se dohodli a zasedneme spolu v jedné vládě. Kdykoliv je třeba ušetřit, ušetříme na těch, co se už bránit nemohou, na našich seniorech.

Tenhle hyenismus pozoruji již delší dobu. Kdykoliv je problém se státním rozpočtem, řekne se, že není na důchody. Proč není na výstavbu golfových hřišť, na výměnu injekčních stříkaček drogově závislým nebo na reklamní kampaně třeba k našemu předsednictví v EU? Nic proti hřištím, stříkačkám a nakonec snad ani ne tolik proti reklamním kampaním. Proč si ale vždy jako rukojmí k tomu, abychom někde něco navýšili nebo postrašili protivníka, bereme ty, kteří jsou nejvíce bezbranní. Naši senioři celý svůj život pracovali a odevzdávali naší republice poctivě část svého platu na své sociální zabezpečení. Většina toho, co jsme prodali v privatizacích, byla z jejich práce. Přeplněné důchodové fondy tvořily základ bývalých vyrovnaných rozpočtů. A dnes, protože nejsou schopni se účinně bránit, nemohou zabránit odjezdům vlaků, nezablokují dálnice, nevyklidí školy, prostě nestávkují, nemají totiž čím vládě vyhrožovat, stávají se jejími zajatci. Bez ohledu na to, jak moc se musí tihle lidé bát, jestli jim vůbec ten jejich skromný a jediný přijem bude příští měsíc vyplacen, je politici používají jako strašidlo pro vyjednávání. A když je tzv. "nutné" jsou první, kterým se volební sliby nebudou plnit.

Stát, který si neváží svých seniorů, je špatný stát a je mi líto, že naši politici si to neuvědomují. Asi vědí, že oni žít jen z důchodu nebudou.

Autor: Jana Volfová | úterý 12.5.2009 23:14 | karma článku: 9,92 | přečteno: 425x
  • Další články autora

Jana Volfová

Tak mi už zakázali i tleskat

18.6.2015 v 22:47 | Karma: 41,38

Jana Volfová

Podporujte svého vraha

27.5.2015 v 16:47 | Karma: 41,53