Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Slovensko a svetové reakcie

O Slovensku píše celý svet. "Slováci šokovali Európu!" hlásal v titulkoch nemecký denník Bild. Noviny Wall Street Journal uviedli, že od úspechu eurovalu závisí veľa: "Mnohí investori a tvorcovia politiky v Európe i svete sa domnievajú, že kríza sa môže bez rozhodných krokov vymknúť kontrole, čo by v konečnom dôsledku mohlo ohroziť aj celosvetový rast."

Zdroj: iDnes

V podobnom duchu sa nesú novinové titulky po celom svete. Je ale zaujímavé, že to veľmi neodpovedá realite a tomu, čo si ľudia skutočne myslia. Nemôžem hovoriť za všetkých Slovákov, ale napr. ľudia z môjho okolia slovenské odmietnutie eurovalu vítajú. Alebo sa stačí pozrieť pod články na slovenské diskusie a väčšina reakcií je pozitívna. A ani sa nie je čomu diviť. Nikto so zdravým rozumom by neožobračoval sám seba a svoje deti len preto, aby sa pár nemeckých, či francúzskych bankérov malo lepšie. Toto uz žiadna propaganda nezmení a nevtlčie ľuďom do hlavy.

Ďalší z novinových článkov, tentokrát austrálsky, píše: "Svetové hospodárstvo závisí od maličkej krajiny". Konštatoval tiež, že rozšírenie eurovalu je kľúčové pre vytiahnutie Grécka a ďalších zadĺžených krajín z krízy a zabránenie tomu, aby sa táto "nákaza" rozšírila ako "nekontrolovaný požiar" európskymi ekonomikami.

Vytiahnutie Grécka z krízy? A ako? Veď to už v podstate nejde. Grécko má momentálne dlh 160% HDP. To už ani nie je možné splatiť a Grécko ani nemá ako. A tiež je úsmevné, že píšu "záchrana Grécka". Jediné, čo sa zachráni, budú nemecké a francúzske banky. Možnou záchranou by bol práve bankrot Grécka. Čomu pomože, keď sa bude agónia len oddiaľovať?

Otázka už ani nestojí na tom, či príde bankrot, ale kedy príde. Krach a kríza sú už neodvratné. Pomoc/nepomoc Slovenska už ničomu nepomôže. Nič sa tým nevyrieši a dlhy sa budú len nabaľovať. No a nakoniec sa nezrúti iba Grécko, ale celá EU. Má zmysel liať peniaze do čiernej diery? A kto by prišiel po Grécku? Španielsko, Taliansko? A chudobné Slovensko by len platilo a platilo, samo by sa zadĺžovalo, až by dopadlo ako Grécko. Platiť dlh dlhom je ako vybíjať klin klinom a nemá to zmysel.

Áno, Slovensko sa zaviazalo, že bude dodržiavať pakt stability. Lenže v pakte stability tiež je, ze žiaden štát nesmie mať dlh vyšší, než je 60% HDP. A Grécko (aj iné štáty) ho majú vysoko nad 100%. Takže nezodpovedné hodpodárenie a dlhy majú splácat iné štáty? OK, ale potom nech Grécko a ostatné štáty, dorovnajú dôchodky i platy na Slovensku. Nech sú teda všade rovnaké výhody, nie len povinnosti.

Podivuhodné je, prečo zahraničné banky vôbec Grécku požičiavali. Táto situácia nenastala zo dňa na deň. Ak si obyčajný človek chce vziať hypotéku, tak banka si jeho majetkové pomery preverí poriadne z každej strany. A veľa ľudí na hypotéku ani nedosiahne. No a keď človek nespláca, tak príde exekútor. Ale u štátov to neplatí? Prečo zahraničné banky ďalej požičiavali Grécku, keď už bolo vysoko zadĺžené? A prečo to majú splácať štáty EU, miesto toho, aby vinníci, zodpovední za túto situáciu, niesli dôsledky svojich činov? Časť viny určite nesú aj tie banky, ktoré Grécku bez rozmyslu požičiavali. Problém je v tom, že sa svoju chybu snažia hodiť na občanov EU.

A tiež ma zaráža jedna vec. Pokiaľ viem, žijeme v demokracii. No a Slovensko sa rozhodlo, že povie NIE. Lenže demokracia v EU vyzerá trošku ináč... bude sa hlasovať dovtedy, kým "dobrovoľne a demokraticky" nepadne to vytúžené ÁNO. Toto už zaváňa trošku iným systémom, len sa obávám, že demokracia to nebude.

Niektorí ľudia by mali vedieť, kedy odísť a uznať porážku (Merkelová, Barroso...) a nie to hnať ešte viac do krajnosti. Novinové titulky zo sveta skôr mali znieť: "Slovensko si, našťastie, zachovalo zdravý rozum!"

 

 

 

Autor: Lea Vojtekova | středa 12.10.2011 13:20 | karma článku: 44,92 | přečteno: 6279x
  • Další články autora

Lea Vojtekova

Evropská unie a její novodobé komunistické tažení

Mysleli jste si, že komunismu již odzvonilo? Omyl! Komunistické myšlenky opět ožívají, tentokrát v novém hávu EU.

12.5.2015 v 17:36 | Karma: 42,55 | Přečteno: 2965x | Diskuse| Politika

Lea Vojtekova

Povinné přerozdělování imigrantů je zločin

Silná slova? Nikoliv. V článku dokáži, že všichni, kteří schvalují povinné přerozdělování imigrantů, v podstatě schvalují zločin.

30.4.2015 v 13:06 | Karma: 47,65 | Přečteno: 9991x | Diskuse| Politika

Lea Vojtekova

Musíme přijímat uprchlíky aneb další lež o evropských ideálech

Někteří lidé tvrdí, že uprchlíky bychom měli přijímat, protože Evropa nesmí zradit ideály, na kterých vyrostla. Avšak toto tvrzení zavání silnou demagogií.

25.4.2015 v 14:46 | Karma: 42,24 | Přečteno: 2637x | Diskuse| Politika

Lea Vojtekova

Přerozdělování uprchlíků: pro a proti

A už se ozývají hlasy různých moralistů, jací jsou prý Češi barbaři, xenofobové a rasisté, když nechtějí přijímat uprchlíky, kteří se hromadně valí do Evropy. Pojďme se podívat na jejich nejčastější argumenty...

22.4.2015 v 19:06 | Karma: 46,37 | Přečteno: 6551x | Diskuse| Politika

Lea Vojtekova

Ministerstvo vnitra: Občane, udej svou polohu!

Tak ministerstvo vnitra chce mít občany hezky pod drobnohledem. Kdo se kde a kdy zdržuje, kdo a kam dlouhodobě vycestuje. Proto jsem se rozhodla, že panu ministrovi napíši dopis: Vážený pane ministře! Poslušně hlásím, že jsem momentálně doma a následující 2 hodiny se nikam nechystám.

16.4.2015 v 11:02 | Karma: 41,85 | Přečteno: 3401x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Budoucnost válčení? Stíhačka řízená AI obstála v „boji“, vezla i šéfa letectva

3. května 2024  21:23

Americký šéf letectva Frank Kendall se poprvé proletěl experimentální stíhačkou F-16, kterou místo...

Hamás má týden na příměří, jinak Izrael vtrhne do Rafáhu, spekuluje Egypt

3. května 2024  19:28,  aktualizováno  21:13

Izrael dal palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na to, aby přijal dohodu o příměří a...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  20:58

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Názor, že Paroubek parazituje, nestačil. Podle soudu může iniciály ČSSD použít

3. května 2024  19:44

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) zamítl návrh Sociální demokracie (SOCDEM) na zrušení...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 9756x
Mým největším koníčkem je čtení knih a k mým nejoblíbenějším autorům patří George Orwell, Stefan Zweig, Jaroslav Havlíček, Stephen King, Agatha Christie, Simona Monyová, Alfred Hitchcock nebo Henry Slesar. ,,To, co vidíš, nemusí být nutně to, co se děje" ,,Jednej tak, abys byl šťastný, ne aby ses šťastným jen zdál."

Email: stoparka@email.cz

Seznam rubrik