Rada českým politikům aneb proč se neinspirovat tam, kde to funguje

V České republice se pořád plácáme tak nějak z louže pod okap, politici se tváří, že se snaží něco dělat pro zlepšení, ale jak se zdá, tak skutek utek. Přináším několik vylepšení z jiných krajin, kterými by se mohli naši politici inspirovat.

zdroj: iDnes

1. Nový Zéland: Snižování výdajů veřejného sektoru 
Jako první by mohla být inspirace Novým Zélandem. Ten prošel velkou reformou v 80. a 90. letech. Důvodem, proč Nový Zéland vůbec přistoupil k nějakým reformám, bylo, že tam došlo k obrovskému propadu HDP a velmi nízké produktivitě práce. Tato špatná situace byla způsobena kombinací extrémního sociálního státu s vysokým vměšováním do ekonomiky. Nový Zéland byl nucen přistoupit k daňové a měnové reformě. Krom těchto reforem byla na Novém Zélandu zajímavá hlavně reforma státní správy...
Ministerstvo uzavírá pětileté smlouvy s vedoucími ministerských oddělení, kteří mají jasně stanovené cíle a rozpočet úřadu. Pokud jsou úspěšní a ušetří, mohou si část „výdělku“ ponechat. Pokud však nedostojí smlouvě a neplní cíle, jsou bez milosti propuštěni. 

2. Izrael, Estonsko: Elektronická státní správa
Elektronická státní správa umožňuje jednoduchou komunikaci s policií, se všemi státními úřady, s lékaři i se školou, kam chodí vaše děti. Všechny tendry jsou vypisované přes speciální webové stránky, což korupci omezuje na minimum. To ani nemluvím o tom, kolik by to ušetřilo peněz, času a zbytečné byrokracie.
3. Tchaj-wan: Stop obcházení daní
Možná už se vám to také stalo. Řemeslník se opatrně zeptá, zda na to chcete účet, anebo budete raději platit nižší cenu bez dokladu. V České republice se prostě přivírá oko nad tím, že část peněz v byznysu teče bez toho, že by se z nich odváděla daň.
Tchaj-wan ale na to vyzrál a tamní ministerstvo financí zavedlo už v roce 1951 velice chytrý krok. Oficiálně se to jmenuje Uniform Invoice Lottery a jako téměř každá dokonalá věc je to naprosto jednoduché. Všichni podnikatelé na Tchaj-wanu musí používat registrační pokladny. Každý účet z registrační pokladny má unikátní osmiciferné číslo. No a 25. v každém lichém měsíci pořádá ministerstvo financí velkou státní loterii. Vylosují šest výherních čísel a vy si zkontrolujete všechny své účtenky za předchozí dva měsíce.
Za účty, na nichž se shoduje poslední trojčíslí, vyhráváte 200 tchajwanských dolarů (114 korun). Za čtyřčíslí tisícovku, za pět čísel čtyři tisíce a tak postupně až dva miliony tchajwanských dolarů. Je přitom úplně jedno, zda byla vaše účtenka za deset korun, nebo za desetitisíce. Tchajwanský berňák si tak z celého národa udělal kontrolní orgán, který žádnému obchodníkovi neodpustí vystavení daňového dokladu. Navíc vítězné účtenky, za něž si vyzvednete svou výhru, zadá finanční úřad do počítače a zkontroluje, zda se údaje shodují s tím, co přišlo z registračních pokladen od podnikatelů. Pokud ne, tak běda.
Je to úplně jednoduché a neuvěřitelně účinné. Uvádí se, že zavedením této státní loterie se zvýšil na Tchaj-wanu výběr daní o 75 procent. Daňová loterie tam funguje déle než 50 let a všichni si zvykli, že je normální platit daně. Zřejmě díky tomu, že všichni řádně platí daně, je na Tchaj-wanu jednotná sazba daně z přidané hodnoty (DPH) jen 5 %.
V návaznosti na ty nízké daně mě napadá i Hong Kong a jejich jednotná daň 15% nebo vyřízení podnikání za 1 den! Takže další zemí pro inspiraci by klidně mohl být Hong Kong nebo Švýcarsko. Ale o tom zas někdy příště, protože tolik inspirace by mohlo být pro naše politiky až moc...:)

Autor: Lea Vojtekova | pátek 8.6.2012 19:56 | karma článku: 23,91 | přečteno: 1230x
  • Další články autora

Lea Vojtekova

Vrátit svět do normálu

24.11.2016 v 18:56 | Karma: 42,04

Lea Vojtekova

Marxismus, neomarxismus a islám

18.11.2016 v 13:16 | Karma: 41,00

Lea Vojtekova

Vtipné momenty amerických voleb

9.11.2016 v 17:46 | Karma: 43,29

Lea Vojtekova

Rozloučení s iDnes

29.10.2015 v 15:52 | Karma: 40,86