"Cikáni nám nařezali"... další kampaň, která nic neřeší.

Společnost IQ Roma servis zahájila kampaň, která má prý odstranit předsudky ve společnosti vůči Romům. Na plakátech tak bude k vidění třeba nápis "Cikáni nám nařezali". A menším písmem bude dodáno "plnou kůlnu dříví". Nebo nápis "Cikán mi vybílil byt". A pak dodáno, že to byl "prostě nejlepší malíř".  

zdroj: iDnes

Hlavní otázka zní: Vyřeší tato kampaň něco? Podle mě nic, maximálně naštve, případně pobaví většinu lidí. Proč? Protože neřeší příčinu problému, ale jenom její důsledek. Proč jsou Romové na trhu práce diskriminováni? A chtějí vůbec pracovat? 
Tato kampaň se snaží o odstranění "rasismu" marketingovou cestou. Ale skutečně si někdo z IQ Roma servis myslí, že reklama může překonat empirickou zkušenost? Většina "rasistů" si svou nedůvěru vypěstovala na základě vlastní smyslové zkušenosti (podle té se řídí člověk již od pravěku). Pochybuji, že nějaká reklama to dokáže změnit. (Taky by mě zajímalo, z čeho jdou peníze na tuto kampaň).
Spíše mi to připadá tak, že tato společnost jenom potřebuje vykázat nějakou činnost (mimochodem ani kampaň "Neviditelní" nepřinesla kýženého výsledku). A napadá mě... Co by se stalo, kdyby se všechen ten "rasismus" ze strany majority povedlo vyřešit? Všechny tyto spolky, společnosti a agentury by přišly o peníze i o práci. Takže čím více domnělého rasismu, tím více peněz. 
Kdyby těmto spolkům skutečně šlo o dobro Romů, tak by místo podobných neefektivních kampaní mohly peníze investovat do pracovních míst přímo pro Romy. Nebo je dát na speciální asistenty, kteří by děti každý den vodili do školy. Nebo i školní povinná docházka je nějak diskriminační? Právě se zvýšením vzdělání mají Romové šanci uspět i na trhu práce. Veřím, že existují i slušní a pracovití Romové (dokonce několik takových znám a takových si vážím), ale ti nepotřebují takovou kampaň. 
V této kampani jde zas jenom o jediné: "Neromové, změnte se!" Zas jenom práva, práva, práva, ale co tak i povinnosti pro Romy? Proč se mají pořád měnit jenom neromové, ale když se mají změnit Romové, tak je to najednou útlak a diskriminace?  
Závěrem přidám jeden citát: "Proč jsme tak tolerantní k lidem s nezodpovědným způsobem života, ale tak pohoršeni lidmi, kteří odmítají platit dane, aby se těmto lidem pomáhalo? Toto se mi jeví jako morálně zvrácené. Když hodláte někoho odsuzovat, tak by to na prvním místě měl být někdo, kdo se chová nezodpovědně, ne někdo úplně jiný, kdo se jenom ptá: "Jak za tuto situaci můžu já?" (Bryan Caplan)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lea Vojtekova | úterý 31.7.2012 16:12 | karma článku: 48,14 | přečteno: 17441x
  • Další články autora

Lea Vojtekova

Vrátit svět do normálu

24.11.2016 v 18:56 | Karma: 42,04

Lea Vojtekova

Marxismus, neomarxismus a islám

18.11.2016 v 13:16 | Karma: 41,00

Lea Vojtekova

Vtipné momenty amerických voleb

9.11.2016 v 17:46 | Karma: 43,29

Lea Vojtekova

Rozloučení s iDnes

29.10.2015 v 15:52 | Karma: 40,86