Sobeckost lidumila

Karel Janeček říkal v souvislosti s uprchlíky na Nově (já vím, sem idiot, že se na to koukám), že se lidé nemají bát teroristů, neb pravděpodobnost, že se člověk stane obětí teroristického útoku je minimální.

Co nám tím vlastně Kája říká: "Pravděpodobnost, že se to stane mě je minimální, takže je to v pohodě". To je ale neuvěřitelně sobecký přístup. Hodnoťme prosím spíše to, jakým způsobem současná uprchlická vlna ovlivňuje pravděpodobnost, že se nějaký teroristický útok stane, případně jakým způsobem ovlivňuje jejich sílu, krutost a dopad.

Dále je otázkou, jakým způsobem Karel tu pravděpodobnost vypočítal, jaká data použil. Jestli vycházel z počtu teroristických útoků v Evropě například v poslední dekádě, nebyl to patrně správný postup. V tomto období totiž imigranti ze zemí kde působí Taliban, IS a Boko Haram nepřekračovali hranice Schengenu po tisících a policisté je nenaháněli na nádražích. Chceme-li počítat takovéto príma praveděpodobnosti, používejme raději počty útoků ze současného Iráku. 

Dále si prosím uvědomme, že v životě není nepříjemné jen to co se stane, ale i strach z toho, že by se to mohlo stát. Jak se nám asi bude čekat na nádražích s vědomím, že to tam každou chvíli může bouchnout? Jaké to bude posílat malé děti do školy, když víme co se stalo například v Beslanu (https://www.youtube.com/results?search_query=Beslan)? Opravdu nám nebude vadit zvýšená pravděpodobnost toho, že se my sami nebo naši blízcí stanou obětí únosu? Vážně si nechceme nechat újít šanci na účinkování v propagandistickém videu IS - a je asi všem jasné, pan režisér má pro Evropany připraven sakra drsnější scénáře, než jsou ty současné.

Ano, je pravda, že za marast ve zmíněných zemích může západní politická reprezentace, když relativně racionální diktátory nahradila všehoschopnými šílenci, pro které jsou Ženevské konvence nebo spíše jakékoli konvence čímsi neznámým. A navíc jen tak sedět za mořem a koukat se na utrpení těch lidí by nebylo správné. To ale neznamená, že musíme jít hned do opačného extrému. Babiše nemám rád, ale jeho návrh na vznik uprchlických táborů podporovaných západem na území Afriky byl z mého pohledu rozumný. Postižené nenecháme zemřít a zároveň neohrozíme půl miliardy Evropanů.

To všechno si prosím uvědomme, když hodnotíme současné dění. A nenechme se zastrašit tím mediálním slovíčkem "xenofobie" (se kterým prý chce současné školství "bojovat" - škoda že bojištěm budou hlavy našich dětí). Opravdu nevím, co je na strachu z neznámého tak špatného. Je to přece naprosto přirozené, že když něco neznám, nebudu si to hned stěhovat do obýváku. Jak se říká, lepší je se bát, než se leknout. A argument, že ne každý uprchlík je terorista mě neuklidní. To že se do EU nenastěhuje 1 000 000 hrdlořezů, ale vlastně jenom 10 000, je chabou útěchou.

Autor: Vojtěch Hála | čtvrtek 3.9.2015 21:40 | karma článku: 31,64 | přečteno: 1055x
  • Další články autora