Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I28v75o 86C85i51l60i53c19h

26. 7. 2020 8:43

Výborně popsáno R^ Přiznám se, že občas zcela cíleně chodím dopoledne posedět do místních pivnic "IV. cenové skupiny", kde tiše poslouchám jak se tam dědci u piva dohadují o politice. Je to velice zajímavá sonda do uvažování zcela jiné sociální bubliny, než kam patřím já.

0 0
možnosti
JR

J63a83n 10R40á41ž

24. 7. 2020 18:06

Perfektně vystižený problém, který ovládl dnešní svět. Lidé si vytvořili intelektuálně pohodlný život v sociálních bublinách, které ale dále prohlubují příkopy, které vytvořilo pro mnohé málo pochopitelné konfrontační politické prostředí. A jak lze pozorovat, týká se to států i s dlouhou demokratickou tradicí.

A proto stále víc a víc lidí se uchyluje do prostředí, kde jsou lide s přibližně stejnými postoji, protože nemají chuť řešit názorové rozdíly konfrontačně. Celosvětové dění je oproti minulosti velmi složité a nedá se jednoznačně interpretovat a tak je stále víc a víc problematické shodnout se v názorově pestré diskuzi na nějakém závěru, který by byl přijat všemi nekonfliktně. .

Celý život jsem byl považován za diskutéra, který se do konfrontační diskuze pouštěl jen, když byl schopen své názory podložit relativně silnými argumenty.

Ovšem dnešní diskuze už nejsou soubojem argumentů, ale jádro debat ovládají emoce a silné, až nezvratitelné přesvědčení každého o své pravdě, mnohdy získané jen z úzkého názorového spektra mediálního mainstreamu a sociálních sítí. Lidé jako by byli málo ochotní ověřovat informace z několika i rozporuplných informačních zdrojů, mnohé zdroje automaticky zavrhují jen proto, že se jejich výklady světového dění neshodují s jejich společensko politickou orientací. A tak, aniž by si to uvědomovali, uměle si svoji sociální bublinu budují. Výsledkem je velké překvapení když se ukáže, že ideje a názorové spektrum převažující v jejich "bublině" jsou při střetu s jiným názorových spektrem (např. volby) menšinové.

Atak, než se hádat v debatě s lidmi, o kterých vím, že je nepřesvědčí žádný argument, ignoruji je a raději vyhledávám debaty s lidmi ve své "sociální bublině" Naštěstí jsou její členové názorově pestří a zbytečně se nehádají!

2 0
možnosti
Foto

děkuji Vám za pochvalu, těsí mne. Hezký den přeji.

0 0
možnosti
Foto

Já vidím dvě zásadní bubliny: bublina chytrých a slušných a proti tomu bublina jaksi opačná. Tedy z hlediska zdejší diskuse.

Lidé v té první spolu mohou diskutovat, aniž by měli názory totožné, ale jsou schopni rozumné diskuse, své argumenty jsou schopni doložit ověřitelnými fakty, jsou schopni se dohodnout na kompromisu atd.

Lidé v druhé bublině - tam je to právě naopak. Pokud tento bublinář napíše podivný komentář a někdo ho požádá o vysvětlení, dostane se mu úšklebku, odklonu od tématu, posměchu atd. Chraň vás šavle husarova chtít odkaz na důvěryhodný zdroj.

Příkladů dost, mám je uvádět?

3 1
možnosti
JR

J12a41n 83R58á28ž

24. 7. 2020 18:28

Ve Vašem příspěvku vnímám možnost vzniku dvou problémů

1. Když za členy té prvně zmíněné bubliny chytrých a slušných lidí, začne někdo považovat jen lidi se shodným názorovým spektrem

2. O tom, který zdroj informací lze objektivně považovat za důvěryhodný, se dnes širší shoda mezi příslušníky rozdílných "sociálních bublin" těžko najde.

K tomu za 2. Já např. nerad selektuji automaticky důvěryhodnost informace podle toho, na jakém webu nebo mediálním zdroji ji získám, ale jestli považuji osobu, která informací podává za důvěryhodnou. A stejně si ji ověřuji, je-li to možné, i jinde.

Samozřejmě předběžné selekci zdrojů se vyhnout nedá, neb některé jsou svou jednostranností i zkreslováním faktů až trapné, takže ty automaticky nesleduji.

2 0
možnosti
Foto

Něco na tom bude. Mně přijde úsměvné jednak to, že zrovna zde v mnoha diskuzích (politika) jsou bubliny jedna báseň :).. a pak, že autor může trénovat zdárně psychologické přístupy i zde. :) Zatím se nacházím v bublince oceňující článek a uznávající existenci větších bublin. :-)

1 0
možnosti
VK

hodnotný a zajímavý blog R^ ale na můj vkus moc krátký :-) téma je rozhodně zajímavé a imo by stálo za to jej více rozvést.

jinak ke stejným zjištěním jsem už taktéž dospěl, a ztotožňuji se s nimi

0 0
možnosti
Foto

děkuji Vám, budu se snažit vysvětlovat některé věci, které jsou v diskusích spíše předmětem zbytečných konfliktů a hádek. :) Nemám na to dost prostoru, ale vynasnažím se. Hezký den-

0 0
možnosti
  • Počet článků 39
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1066x
Firemní sociolog. Pomáhám firmám pracovat s lidmi, hledám cesty jak rozumět lidskému chování a jak řešit někdy příjemné, jindy nepříjemné situace, které se při práci s lidmi stávají. Více o mně na https://www.koment.cz/vojtech-bednar

Seznam rubrik