Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

Fakt by mě zajímalo, odkdy mají prašiví indiáni co žádat? A také by bylo dobré, kdyby Vinnetou, než umře u mučednického kůlu, prozradil, kde je zlato Apačů. ;-)

0 0
možnosti
JP

Vinnetou a Old Shatterhand byli moje dětství, zrovna tak jako třeba foglarovky. Nás, kluky, učili čestnosti, spravedlnosti i víře, že zlo nakonec přes různé peripetie boj s dobrem prohraje. Možná i kvůli těmhle vzorům jsem byl v životě o fous poctivější a rovnější, byť s tou vírou v samozřejmost potrestání každého zla to úplně vždycky nevyšlo. O žádný laciný brak nebo šunt nešlo (v té době a ve svém žánru indiánek a westernů), ani scenáristicky, režijně, ani herecky (účinkovala tam řada pozdějších hvězd jako např. Götz George), kamerově (např. jak Senter střílí pro zábavu bizony), na dobu vzniku tam byly i dobře zvládnuté bojové scény, výběr nádherných lokací, a hudba Martina Böttchera byla skvostná. Nejcennější byly májovky v režii H.Reinla, do nichž počítám i film Old Shatterhand, který nerežíroval Reinl, ale Hugo Fregonese. První nahá žena, kterou jsem ve filmu spatřil, byla Bílá holubice u vodopádu. Ty další májovky (bez Lexe Barkera) už byly daleko slabší, evidentně tam chyběly i produkční peníze, atd. Tam už by se o braku mluvit dalo.

Rasová, genderová, menšinová “korektnost” dosáhla v posledních letech i obludných forem, dokonce i jako čistý rasismus, jen s obráceným znaménkem. Hlasatelů čistoty přibylo, a s nimi i kupodivu myšlenkové špíny. Anti Rasistické Dementy (zkratka ARD) ignoruji, Tomáši.

5 0
možnosti
LP

Vinnetou a “jeho parta” rozhodně patří dál na TV obrazovky. Je to po generace sledovaná rodinná zábava. V přestřelkách děti nevidí přehnaná krveprolití a s povedeným českým dabingem je to naprosto pohodový čas strávený “u bedny”. Jasně, děj je místy “kostrbatý” a předvídatelný, herecké výkony trošku pokulhávají, zejména pokud jde o “běžné smrtelníky” ( členy band, dělníky, farmáře, kavaléristy a samozřejmě indiány).

Série o posledním náčelníkovi Apačů si v žádném případě nevynucuje právo, jako “jediný správný pohled” na život původních obyvatel Ameriky. Na to si může divák přepnout na jiný dokumentární kanál, kde uvidí naháče žijící ještě dnes na úrovni pravěku, lovící primitivními zbraněmi a sbírající plody země...

Je tu ještě jeden pohled na celé koprodukční dílo. Tím je “lokační turismus”, kdy se rodiny z celé Evropy jezdí dívat po nádherných místech Chorvatska, kde se točily filmy o Vinnetuovi a jeho přátelích.

Howgh!

1 1
možnosti
JN

Napsal jste to moc krásně. Lépe vystihnout to snad ani nešlo. Děkuji.R^:-)

1 1
možnosti

R^R^R^R^R^R^R^

Díky! Někdy mám pocit, že se svět zbláznil!

:-)

2 1
možnosti

Já mám bohužel ten pocit vždycky,když otevřu jakékoliv zprávy.

0 0
možnosti
VF

Ukázka jak je snadné papouškovat neověřené fámy a kachny tady v Německu jasně ARD uvedla, že jí skončila na filmy s Vinnetouem licenční smlouva na vysílání a na ZDF, která vysílací práva vlastní se bude nadále vysílat.

0 2
možnosti

Nemáte pravdu.ARD jasně uvedla,že licenci znovu kupovat nebude,protože se jedná o dílo s rasistickým podtextem.ZDF tento výklad odmítla.

0 0
možnosti
DP

Historické filmy se přestanou natáčet... Místo nich se budou točit fantasy filmy, kde nebude problém dodržet určené kvóty... Odcházím archivovat problémové knihy.

2 0
možnosti
Foto

Musím říct, že když jsem četla o zákazu Vinetoua, pomyslela jsem si, že se svět zbláznil. Tomáši, napsals to přesně...

2 1
možnosti
VS

Nemci uz taky davno podlehli “politicko korektnimu woke” moru. Nikdy bych to do nich nerekl,..... ale je to obycejna pravda.

1 0
možnosti