Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JZ

Okamurův nápad je absolutně nesmyslný, protože je v rozporu s Listinou základních práv a svobod. S lidí nelze dělat nevolníky.

2 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma R^:-)

1 0
možnosti
Foto

Právě jsem zjistila, že komentář k tomuhle článku, který jsem napsala výjimečně z mobilu, se tu prostě nezveřejnil. Takže má omluva, karmu jsem snad zmáčkla správně :-) .

0 0
možnosti
MV

vysvetleno logicky, nicmene budou takovi, kteri neporozumi, respektive nebudou chtit rozumet

5 0
možnosti
Foto

Díky. A ještě jsou tací, co chodí exhibovat zcela mimo téma.

2 0
možnosti
PB

Karma, je to hnus. Já ze svých potažmo daní živím takovou plejádu vředů a bezbožnosti , jako např. SPD, nebo komunisty, bezďáky, netáhla, EET, dotace a jiné rudé zhovadilosti, že jeden doktor je mi rozhodně milejší, než osm doplatků na bydlení pro někoho nikoho, komu budou zítra odebrány děti.

6 0
možnosti
MK

Pokud ročně odchází do zahraničí cca 200 absolventů (převážně do Německa) a v našem zdravotnictví lékaři chybí, je něco špatně. Dokonce studenti v 5. ročníku již podepisují smlouvy s německou agenturou.

Dát lékařům tolik, co mají v Německu není možné vůči jiným, také potřebným profesím. Tu návratnost zpět byste musel doložit čísly; troufám si tvrdit že mezi odchodem a návratem bude řádový rozdíl.

Není možné, aby stát vynakládal ročné 60 - 70 miliónů jen na studium "německých" lékařů - ano, byla zde již o tom řeč - řeší to školné a souhlasím, že školné pro všechny. Je však nutno vzít v úvahu sociálně slabší rodiny a řešením by bylo ODLOŽENÉ školné, které by se umořilo prací v ČR po dohodnutou dobu. Ten, kdo by odešel, by školné začal splácet rozloženě zase na dohodnutou dobu. Z platu německého lékaře nějakých 8 - 10 tisíc Kč měsíčně by to jistě nebyl problém.

Z takto návratových peněz by se dala zvýšit kapacita medicinských kateder a postupně vyrovnávat chybějící počty.

Pokud mě tamtamy nepletou, podobný návrh již v PS koloval a jen pro stranickou rivalitu nepřišel na pořad jednání.

P.S.

Pokud jde český student studovat do zahraničí na uznávané univerzity, jde o násobné částky vůči našemu případnému školnému.

0 0
možnosti
Foto

Ano, pak zjistíte, že je málo lékařů v nemocnicích, tak to rozšíříte i na ty v soukromých zařízeních a nakonec ještě přidáte, že lékař po škole musí nastoupit na státem určené místo, ne *?

Víte ale co se stane? Ne, nenastane ráj na zemi v komunistickém stylu, ale ti schopnější odejdou do zahraničí nebo soukromých zařízení (a ano budete spokojen, budou platit), a vy, když budete chtít dobré ošetření, budete muset do soukromého zařízení a zaplatíte to znovu.

Protože to, že lékaře donutíte zaplatit něco, co bylo zaplaceno z daní, znamená, že ty ušetřené daně někdo (parlament) věnuje třeba na dotace na řepku. A nemocný občan to zaplatí znovu, ale sám svůj díl, už bez jakékoliv solidarity (kdy více vydělávající přispěje více, než méně vydělávající).

Pozn.: a to i představujete, že ten lékař zaplatí nějakých 70 mega? Vážně? Přečtěte si tady na blogu zkušenosti čerstvé absolventky, doktorky Karolové "Já, doktorin", jak dělala atestace v Německu. Ona to není procházka růžovým sadem ani tam.

* a nepochybuji o tom, že když to projde pro lékaře, následovat to bude pro ostatní vysoké školy, ale důsledky budou stejné

1 0
možnosti
JN

Pane doktore, vy jste jako student lékařské fakulty byl na brigádě v NHKG?

0 0
možnosti
AC

Tuto zprávu jsem na jeho facebook profilu přečetl před chvílí. Visí tam už tuším od včerejška.

Tomio jen dále dokazuje, že je pouhým žvanilem a demagogem, který má o problémech jen bazální a povrchové povědomí, přičemž opomíjí komplexitu problému a souvislosti s tím spjaté.

Vám karma a díky za dobrý přehledný blog. R^

13 0
možnosti
Foto

děkuji Adame. Je třeba podobné věci šířit.

1 0
možnosti
MS

Máte pravdu, ale vaši odpůrci také.

V systému bezplatného vzdělávání by měla být určitá návratnost investice. Tu návratnost potřebujete k zachování existence bezplatného vzdělávání, jinak se systém zhroutí pro nedostatek financí.

Je kravina přivázat řetězem jakéhokoli absolventa po dobu 5ti let, nebo i jinou dobu, protože návratnost investice je (nebo by měla být) zakotvena v předmětu daně z příjmu fyzických osob. Kdokoli vyplňuje pravidelně formulář, zná odstavec týkající se příjmů ze zahraničí. Takže i když lékař (nebo jiný oborový absolvent) vycestuje, jeho povinnost přímého zdanění by neměla zmizet. Z tohoto popisu nemám morálně problém s vycestováním pana Chadimy a ostatních.

Otázka je jak je to při změně občanství? Daňová povinnost při zániku občanství zanikne také. Je sice hezké, že se rodiče vysokoškoláků podílí na studiu. Jenže je nutné dodat, že veškeré finanční náklady nad přímé daně jsou jejich dobrovolným rozhodnutím, stejně jako je dobrovolné rozhodnutí využít bezplatné vzdělání. Základní vzdělání neberu. To je státem nařízené, ale ostatní stupně vzdělání jsou již dobrovolným rozhodnutím studenta. Jenže přímé daně (ať už dělnické, nebo lékařské) dobrovolné nejsou a to je také fakt. Proto by mělo být buď školné, nebo jiná forma návratnosti tak, aby existence bezplatného školství nezanikla pro nedostatek financí.

Souhlasím, že SPD nenabízí řešení, protože zahraniční zaměstnanec splatí svůj dluh rychleji, ale jestli je příjem ze zahraničí předmětem daně z příjmu FO, tak je zbytečné někoho uvazovat na 5 let. Spíš by měla být ošetřena změna občanství a zánik daňové povinnosti do doby splacení dluhu za vzdělání.

0 1
možnosti
MS

Vy byste lidi zijici v zahranici danil dvakrat? Jednu dan by posilali do mistni kasy a druhou do puvodni vlasti? A z ceho by podle vas asi tak zili?

1 0
možnosti
MK

Absolutně neberu kritiku, že jsem vystudoval za cizí peníze. Jsem zastáncem školného a není mojí vinou, že náš systém mi neumožnil uplatnit tento postoj.

6 0
možnosti
Foto

Rovněž se domnívám, že rozumné školné by vše vyřešilo. Díky

5 0
možnosti