Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Tomáši,tím,že 90% případů,co chodí na pohotovost jsou banality,se občas lékaři chovají přezíravě i k těm,kteří opravdu vážné potíže mají.

Uvedu mou zkušenost,která by,nebýt mého kolapsu,dopadla tragicky,a můj muž by byl vdovec s 3 dětmi.

V r.2015 jsem měla dost nepříjemné bolesti v podbřišku,a motala se mi hlava. To trvalo 2 dny,kdy jsem to přisuzovala migréně a blížící se menstruaci,ačkoliv jsem takové potíže nikdy neměla. Když jsem ovšem měla už bolesti takové,že jsem ležela v křečích na gauči a měla mzitky před očima,jeli jsme.

V čekárně gyn.odd.v Mladé Boleslavi jsem už polehávala na lavici,bolest mi vystřelovala i do zad a krku. Lékař,který sloužil si myslel,že jsem nějaká hysterka,která má PMS. Vyšetřil mě,i UTZ a povídá mi: "začínáte menstruovat! (řekla jsem,že mám týden zpozdeni,ale jsem po sterilizaci)

" Tak co s Váma? Chcete jet domů,nebo tady zůstat?"

Řekla jsem,že nevím. Pak tedy řekl,že si mě tam nechají do rána a ráno se podívají dovnitř...

A když jsem se oblékla a šla ke stolu,omdlela jsem. Začali kmitat,hned odběr krve..a " Vy jste těhotná!"

Prasklo to a vylilo do břicha. Vzali mě na sál za minutu dvanáct. 2 litry krve v břiše.

Kdyby mě fakt poslal domů?.... Na utz nic zvláštního neviděl. Tomáši,fakt není vidět tekutina v břiše?

0 0
možnosti
Foto

Ahoj Šárko, nejsem gynekolog, ale dle mého by tekutinu v pánvi měl poznat na UZ i medik.

Víš, můj bývalý šéf říkal jednu velkou pravdu. Pokud si nejsi jistej, co člověku je, raději ho nechej na lůžku ve špitálu, a klidně ho další den propusť. Stalo se mi to několikrát, viděl jsem chlapa dopoledne, nic mu tzv. nebylo, pak přišel ve dvě ráno (to máš normálně vztek, že Tě vzbudil se stejným problémem a máš mu chuť mu spíše nakopat). A vzpomněl jsem si na šéfova slova a uložil jsem ho na lůžko. Pak mě budili v 5 ráno, že je poplach - stav vážný, díky tomu, že zůstal ve špitálu, to přežil, pokud bych ho poslal domů, byl by konec.

Rozumný doktor má tohle pravidlo v krvi.

Na druhé straně - na pohotovosti je kvantum banalit a někdy opravdu nevíš, kam dřív skočit. Pak lze snadno přehlédnout i vážný stav.

To na vysvětlenou. Pěkný den.

2 0
možnosti
SL

Každý lékař má "svůj" soukromý hřbitov. Záleží jen na něm, jak bude velký a jak rychle se ze svých chyb poučí !

To mi řekl můj první obvodní lékař (byl to skoro soused a diskusi jsme vedli o smrti jeho kamaráda a mého šéfa, kterému moc svou radou nepomohl). Časem se vypracoval na nadprůměrného diagnostika a do důchodu šel i jako učitel obvoďáků (příprava na atestaci). Asi jsem to správně nespecifikoval ...

Když zakážete činnost lékaře po první větší chybě, tak si moc nepomůžeme. Kdo jiný se má poučit z vlastních chyb než ON (ONA) ?

2 0
možnosti
Foto

Máte pravdu v první a druhé větě a to absolutní.

Lékaři jsou do atestace v principu nesvéprávní a za jejich omyly je trestán jejich dohlížitel.

Veřejnost neví, že každý omyl je posléze projednáván na seminářích /klinických i patologických/, což je praxe letitá a správná.

Každý lékař se ze svých chyb poučí a pokud ne, měl by být navždy eliminován ze stavu.

1 1
možnosti
JS

Rok 1976.

Žena, podruhé těhotná těsně před porodem. První dítě císařským řezem 1974, relativně bez komplikací. Druhý porod provádí na rychlo lékař po atestaci, primář, který měl provést "císaře" je na dovolené. Porod začal nečekaně dřív. Dítě přežilo, matka zemřela - špatná srážlivost krve...

Můj táta nedal na doporučení známého (právníka) a řekl (znám jen z vyprávění):

"Nebudu ho žalovat. Je mladej. Mojí ženě to život nevrátí a on ho má před sebou."

Možná by soud vyhrál, možná by měl pro mě a ségru nějaké peníze... ale vnímám, že se rozhodl tenkrát správně. Neznám jméno toho tehdejšího mladíka, jen doufám, že z toho neměl doživotní trauma a je z něj skvělý porodník.

15 0
možnosti
Foto

Zdravím Vás Jano, všichni známe podobné příběhy. Jsou smutné a tragické a mne vždycky nutí k pokoře, která s léty praxe přibývá.

Mladý doktor je člověk, který má pocit , že všechno ví a ve všem se vyzná. To všechno do doby, než poprvé dostane přes ústa. Vždycky je dobře, když ta facka přijde tak nějak neškodně pro pacienta. Jsem vděčný Bohu, že já jsem dostal první direkt tak nějak kontrolovaně, že mně hlídal primář a můj průser se podařilo zastavit včas.

Vaše sestra to štěstí neměla, i když při této zrádné komplikaci situace může dopadnout špatně i při znalosti věci. Porodnictví je chůze po minovém poli, není náhodou, že třeba v USA platí nejvyšší pojištění právě porodníci.

Je mi to líto, co se Vám stalo. Víc se k tomu nedá dodat.

9 1
možnosti
DV

D43a63v39i70d 41V96l29k

12. 8. 2018 17:50

Doktoři jsou taky jen lidiR^

7 1
možnosti
Foto

R^ Karma Tomáši

Prošel jsem si pozorně jak článek tak diskusi. Bylo toho napsáno tolik, že bych sotva přispěl čímkoliv "objevným". Lékaři zcela jistě nejsou těmi, kdo by jako jediní mohli za smrt pacienta. Je to stejný nesmysl, jako kdyby se tvrdilo, že by snad lékaři mohli za vznik nemocí či dokonce za lidskou smrtelnost.

Vše závisí od hodnost, jakým převážná část společnosti přikládá váhu. Anebo, kam se přesune těžiště zájmu. Když jsou to peníze, moc, blahobyt a kult věčného mládí, pak do toho obrazce nezapadají ani nemoci ani smrt a hledá se viník. Nejblíže po ruce pak bývá (jako údajný viník) lékař.

Jako další vážnou příčinu vidím zapomnění na podstatné hodnoty naší kultury. Zapomněli jsme na původ slova hospital - špitál. Špitály zakládali světci a světice (popř. řeholníci a řeholnice), někdy také šlechta, ovšem z prakticky stejných pohnutek a s velmi podobnými ideály jako řeholníci. Výrazy jako "skutky milosrdenství", "milosrdná láska" nebo "láska k bližnímu" jakoby dnes už zněly archaicky a cize, ale z mnoha pozorování a také z vlastní zkušenosti vím, že právě po tomto přístupu nemocní lidé touží.

8 0
možnosti
DS

V žádném případě ne, Tomáši. Lidé, sami chybující (k lékaři jdou někdy zbytečně a jindy zase příliš pozdě anebo se nechají odbýt, ač mají ze zákona právo jít k jinému lékaři, zvláště, když se jim přitíží nebo změní obtíže), často zapomínají, že lékaři jsou zkrátka také jen lidi, tedy taktéž omylní. Problém je, že jejich omyl může mít katastrofální následky. Ty by spolu s nimi měl nést i chybně nastavený systém, který je do stavu, kdy chybují, vpravil. Přitom všechno je to o komunikaci. Navíc, i přístroje jsou přeci omylné a některé testy zkrátka neprůkazné. Například mně a nejmladšímu vychází CRP nepatrné, aby nám byla následně diagnostikovány zápal plic a či pokročilá flegmoná. Kdysi se mnou jak přivolaná porodní lékařka, že nemohu rodit, monitor nemaloval dostatečně velké a pravidelné kopečky. O pár minut přišel můj porodník, píchl vodu a malá byla na světě.

Mne jen mrzí, že tato situace vede zdatné a svědomité lékaře k tomu, že přestávají ordinovat a lidi, namísto aby se sami zamysleli, brblat na ony chybující jednotlivce.

5 0
možnosti

Lékaři přestávají ordinovat? Ouřadové a politici berou lékařům jednu pravomoc za druhou a činí je často pracovně bezmocné. Jenže když vezmeš druhému svobodu, bereš mu s tím i jeho odpovědnost! A to je na pováženou! Ale nikoho to zatím nezajímá! A lékaři už mlčí. Drží hubu a krok! To není dobře!

0 2
možnosti
Foto

J96a90n 83Š80i10k

12. 8. 2018 15:01

Dobrý den. Máme tendenci považovat lékaře za polobohy, kteří vyřeší každý náš problém a nikdy se nespletou. Jenomže jsou taky jenom lidé a je dobře, že jste to tak napsal. Do kůže nevyspaného doktora na noční službě, který je pod stresem, se dokáže vžít jen málokdo. Děkuji za článek a přeji hezkou neděli

10 0
možnosti
Foto

Děkuji pane Šiku, za pochopení.

2 1
možnosti
JZ

Zasloužená karma :-)R^

2 2
možnosti
Foto

děkuji, a přeji krásný zbytek neděle

2 2
možnosti

Kdo neudělal chybu, ať hodí kamenem. Pracuji v logistice, kde proudí velké peníze. No, a vidím chyby ostatních, kdy jdou do kanálu desítky tisíc dolarů, vidím své chyby, kde chodí do kanálu podobné částky. A není to jen chyba úsudku, ale prostě chyby, kdy člověk něco přehlédne, zapomene, ...

V dobrých podnicích to funguje tak, že se určí příčina chyby(viník se určí pouze z toho důvodu, aby se lépe určila příčina chyby) a pokud je možno přijmout systémová opatření na její eliminaci, přijmou se. Viník trestán není, neboť by to mohlo vést k zakrývání chyb a ještě větším problémům.

Tady je kořenová příčina asi jasná. Nezkušená, přetížená lékařka konzultuje něco s někým, kdo je pravděpodobně myšlenkami někde jinde. Systémová chyba, co by se měla řešit systémově.

5 0
možnosti
MF

Hlavně by mě zajímalo, za co platí 2,7 milionu. Když přijedete s autem k mechanikovi a ten na autě nic nenajde (není zkušený nebo nemá vybavení) a vy odjedete a auto se totálně doničí, tak od něj nic nevymůžete. Maximálně peníze, které jste zaplatili za špatnou diagnostiku. Bude vám řečeno, že jste měli navštívit jiný servis nebo se o auto lépe starat.

Lékařky by měly zaplatit pojišťovně podobnou kompenzaci, za špatně vyúčtované použití EKG, popř. vrátit nemocnici plat za 1 hodinu špatně vykonané práce. Mělo by se také zohlednit, jak se o své zdraví staral pacient. Šlo o následek pooperačního stavu, nebo o rodinnou anamnézu, či špatnou životosprávu?

Jiný případ by bylo operování zdravé končetiny místo nemocné. To by se jednalo o poškození pacienta. Podobně by se mohlo brát úmyslné zamlčení špatného zdravotního stavu.

Ale trest a dokonce odškodnění za nerozpoznání nemoci mi přijde absurdní.

2 0
možnosti

Tady si tak jistý nejsem. Kdyby Vám svítila kontrolka motoru a mechanik by prohlásil, že to nic není a můžete s tím v klidu jezdit, podle mě byste ho mohl s úspěchem zažalovat.

0 0
možnosti