Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

P23e58t29r 91S92k23á93c21e46l

30. 8. 2023 23:36

K návštěvě lékaře u pacienta - podle JUDr. Dostála (viz na Youtube - https://www.youtube.com/watch?v=ovER_T3_bOE) dostane lékař za návštěvu o víkendu 200 bodů (jeden bod = 1,10 Kč). Za 200,- Kč žádný řemeslník o víkendu nevyjede z domu, takže něco je zde shnilého.

0 0
možnosti

A to z počátku šlo jen o 40 bodů za 0,36 Kč!

Lékař nepracuje, koná poslání!

0 0
možnosti
Foto

Nejde nezmínit jednu věc, která zde v diskusi zmíněna nebyla.

Kdysi dávno v Kanadě si kolega stěžoval, že Kanadské zdravotnictví má problém. Objednal se na zákrok a termín dostal někdy za půl roku. Na to nebyli Kanaďani zvyklí, tak zjišťovali, co se děje. A dobrali se následujícího. Do Kanady se před lety dostala velká komunita Vietnamců (uprchlíci z jihu po odchodu Američanů). Po letech získali občanství a tedy i právo dovézt si v rámci slučování rodin všechny své příbuzné. No a ti příbuzní měli desetiletí zanedbané zdravotní problémy, na řešení kterých najednou měli nárok v rámci Kanadského zdravotního pojištění - i když do něj nepřispěli ani pětník, byli tam legálně v rámci slučování rodin. A toto přetížilo kapacity zdravotnictví natolik, že se pro Kanaďany odsunuly termíny jejich zákroků do nedohledna.

Obávám se, že popisovaná situace v Českém zdravotnictví je velmi blízkým ekvivalentem výše popsané situace v Kanadě. Přišli k nám stovky tisíc uprchlíků a uprchlic z Ukrajiny a jednou z prvních věcí, které vláda udělala bylo, že je pověsila do našeho zdravotního systému - všem rozdala kartičky všeobecné zdravotní pojišťovny. Hned poté se objevila informace (aby byla ihned umlčena a dodnes držena pod pokličkou), že na Ukrajině zdravotní pojištění není vůbec a doma si všechno musí platit ze svého. No a najednou jsou v situaci, že všechny jejich letité problémy řeší české zdravotnictví zdarma, ergo na úkor českých plátců pojištění. Logicky si nechají dělat kompletní vyšetření a řešit všechny potíže, já jim rozumím, být v jejich pozici tak to udělám také.

Nicméně když jsem byl před několika měsíci v ordinaci speciality, kdy jsem potřeboval vyřešit nějaký drobný problém, tak jsem čekal několik hodin a byl jsem tam jediný, kdo mluvil česky.

Humanitární gesta jsou hezká, ale nejsou zadarmo. A za současný stav nejsou odpovědni lékaři, ale vláda a "hezké kroky" které na účet svých voličů podnikla.

Nekritizuji, ale mělo by se o tom vědět. Aby se neplakalo na špatném hrobě.

1 1
možnosti
Foto

Situace nastala zhruba v roce 2019, tedy před putinovskou agresí. Nemáte pravdu.

1 1
možnosti
JR

J30a29n 84R70á15ž

29. 8. 2023 18:53

Lékaři pořád konstatují, že je něco na funkci českého zdravotnictví špatně a naříkají jak se říká "nad špatným hrobem". Špatný je celý náš systém zdravotní péče, a to počínaje zcela nesmyslným zdravotním pojištěním, které s pojištěním nemá vůbec nic společného, přes špatně nastavená pravidla pro výkon práce ambulantních specialistů i praktiků, konče vztahy mezi nemocnicemi - zřizovateli a "pojišťovnami". Všichni to ví, stále se o tom dokola mluví i kritizuje, ale skutek utek. Takže nevyhnutelně jednou krize zdravotnictví přijde a bude nás všechny bolet. Paradoxně na to doplatí nejvíce ti chudší, kteří žijí v mylné představě, že když na chod systému občané přispějí zdravotní daní, musí pak dostat všichni zadarmo tu nejlepší lékařskou péči na všechny neduhy a to bez ohledu na příčiny jejich vzniku a rozsah léčení.

Osobně vůbec nechápu, že sami lékaři místo stále nic neřešících nářků na špatně fungující systém zdravotní péče, nepřijdou sami s konkrétním návrhem, jak ho změnit. Vždyť to musí být hlavně jejich zájem, protože pracovat v nefunkčním prostředí musí být pěkná otrava.

Vůbec se nedivím těm lékařům, kteří z toho systému prchli, zrušili smlouvy s pojišťovnami a praktikují cash nebo nepřímo vyžadují určitou formu finanční spoluúčasti pacienta formou sponzoringu a ty ošetřují přednostně. Že mají dost klientů je důkazem, že mnozí pacienti raději zaplatí, či poskytnou sponzorský dar, aby získali lékařskou pomoc v čase její potřeby a necítili se jako prosebníci, když akutní lékařskou pomoc potřebují.

PS. Žádám všechny, aby zde nekázali něco o morálce. Když máte bolesti a nejbližší termín např. u neurologa je běžně nabízen nejdříve za měsíc a víc, tak se na morálku nikdo neohlíží a raději zaplatí.

0 0
možnosti
Foto

Dovolím si na Vás reagovat, respektive na jednu Vaši výtku, proč s tím lékaři nic neudělají. Výstupy z ČLK bývají celkem jasná. Přesto na to politici kašlou zvysoka. Navíc je lékařský stav rozdělen na nemocniční a privátní. Ti privátní mají blíže k řemeslníkům (starají se o sebe, platí daně a soc a zdrav. daně atd.). Ti v nemocnici jsou de facto státní zaměstnanci. Stav je tedy rozdělen a nějaká zastřešující dohoda není moc reálná.

0 0
možnosti
Foto

Tomáši, nerozporuji, že je to tak jak píšeš, ale já třeba narazil na doktora, že jsem se nestačil divit. Loni jsem byl u neurologa a ten mě po prohlídce poslal na několik vyšetření (o něž jsem v minulosti marně žádal), s tím že jedno z nich mi provede on sám v příštím termínu. Doma jsem kouknul na datum následující návštěvy a ihned mu volal, že se spletl, protože to byla sobota. Ujistil mě, že se nespletl, že někdy bývá v ordinaci i v neděli. Neplatil jsem nic navíc, jen jsem přemýšlel, kdy asi odpočívá.

0 0
možnosti
Foto

Davide, nevím, kolik je kolegovi let. Já se letos stanu prduch, a posledních cca 10 let mi opravdu stačí moje pracovní doba k velké únavě. Sobotu a neděli potřebuji vypřáhnout a myslet na úplně něco jiného.

Jinak - samozřejmě, že moji pacienti dostanou veškerá potřebná vyšetření, provádím elektrofysiologii ve své laboratoři sám a termíny si určuji, takže nikdo dlouho nečeká.

Psal jsem obecné zkušenosti pacientů, které slýchávám.

Měj se fajn a přeji úspěch blogesrskému potlachu.

2 0
možnosti
OF

Ondřej Filipczyk

29. 8. 2023 15:51

Pne Vlk,píšete nesmysly.. Předpokládám, že vám je přes 50,máte nadváhu a možná jste diabetik. / na základě vašeho fota/ Předpokládám také, že máte artrozu 2-3 stupně a plochonoží. Můžete mít pouze chondropatii ,poškození chrupavky. Zde shaving ,abraze, návrty ,plastika, často mají malý efekt, nebo efekt jen dočasný . Určitě máte i plochou nohu, která stav ještě zhoršuje. Léčba artrozy je ještě horší.

Co jste udělal vy pro uzdravení ? Posilujete kvadriceps, máte taping, zhubl jste ? Podstoupil jste artroskopii, kterou vám

určitě ortoped doporučil ? V jakém stavu máte menisky a vazy?

Hrál jste fotbal, lyžoval ? Měl jste úraz kolene ? Co vůbec s tím kolenem máte. Co si Kefalin, predstavujetie, po pojmom liečit si koleno ? 3/4 roku bez artroskopie. Palec dolů. Já jsem valcíř, kdo je víc? Podotýkám, jsem pouze internista.

2 0
možnosti
OF

Odpověď na invektivy pána Vlka. V Itálii můžete navštívit ortopéda za 200 eur, dnes už možná 300. Jeďte do Itálie.,

pane Vlk. Doporučuji si přečíst blog pána Kučíka : italské zdravotnictví I a II.

0 0
možnosti

Dík za moudrá slova!

Lidé chtějí žít iluzí, že kvalitní zdravotní péče zadarmo může být dostupná! Asi před 25 léty jsme upozorňovali, že tato komunistická iluze skončí v korupci a protekci, pokud neobnovíme ve zdravotní péči přirozené vztahy. Bylo to marné! Politici se nám jen vysmívali! Dnes se to stalo neřešitelné! I to jsme předpovídali, že bez krachu zdravotní péče se nic nezmění!

1 0
možnosti
JR

J22a56n 35R20á90ž

29. 8. 2023 19:01

Mám obavu, že s tím krachem máte pravdu. A pravdou také je, že to nejvíce odnesou ti, kdo žijí v iluzi že kvalitní zdravotní péči v plném rozsahu musí dostat každý zadarmo, jen když zaplatí stávající zdravotní pseudo pojištění formou daně určitým procentem ze svého příjmu.

1 0
možnosti
PK

Tak jsme si "pobrečeli" ale ze statistik plyne že máme v EU nadprůměrný počet lékařů, u sester je to bída. Takže něco je špatně - buď chodíme hodně k doktorům nebo jejich složení neodpovídá potřebám nebo lékaři málo pracují atp. Lékařů kteří nikdy neléčili snad není hodně - znám je MUDr Hřiba. Mladí odchází "za lepším" na Západ, ale to už je jiná kapitola ...

0 4
možnosti

Mladí odchází za lepším! Ano! Prchají do politiky nebo do zahraničí! Za lepším!

1 0
možnosti
JZ

Zasloužená karma

2 0
možnosti
DV

D82a82v22i85d 27V52l44k

29. 8. 2023 11:41

Sháněl jsem onehdy ortopeda, mám v hájí celoživotně kolena. Koleno jsem měl jako balón a potřeboval vytáhnout vodu a ostříknout. Můj doktor mohl za půl roku, na pohotovosti jsem je neobalamutil, tak jsem hledal na internetu , kde jsem našel nějaký web, kde se dalo objednat u doktora ovšem pouze za uhrazení poplatku cca 1900Kč. Což prostě ze zásady platit nebudu. Takže jsem se nakonec dostal k neoblíbenému kolegovi mého doktora asi za 14 dní ,který je vyhlášen svou necitlivosti a bolestivostí každého zákroku. Léčil jsem u něj koleno asi 9 měsíců, léčení skončilo tak ,že jsem odmítl další opich kolena ,protože pan doktor byl ožralý jak hovado. Takže jsem zase na začátku. Tenhle systém nestojí za nic. Více než 30 let do něj platím nemalé částky a pokud potřebuji akutní ošetření je to problém. Navíc jsem v něm nikoliv v pozici zákazníka, ale otravného hmyzu. Z celého toho českého zdravotnictví dýchá značná arogance a frustrace zdravotníků i pacientů.

5 1
možnosti

Chce se to poptat. Nejít k nějakému řezníkovi, ale k doktorovi se kterým měli jiní lidé pozitivní zkušenosti.

Bohužel.

1 1
možnosti

Njn, tak dlouho jsme se uklidňovali, že máme jedno z nejlepších zdravotnictví na světě, až to přestalo platit. Tedy, pořád jsme na tom ještě dobře, ale propad je vidět.

On je i problém v kvalitě lékařů. Zdraví máme jen jedno. A když člověk musí obejít několik lékařů, než narazí na někoho schopného, tak to také kapacitě zdravotnictví nepřidá. Kdysi dávno jsem musel obejít čtyři ortopedy, než mi ten čtvrtý konečně řekl něco kloudného. A co slyším z okolí, dnes to není lepší. Moje problémy se srdcem mi vysvětlil fyzioterapeut. Několik kardiologů bylo mimo.

Já osobně jsem placených služeb využil. Právě kvůli tomu, abych se dostal k někomu schopnému dostatečně rychle. Ale mít napjatý rozpočet, jsem z toho nešťastný. Podle mě by hodně pomohlo hodnocení lékařů (Od jejich pacientů. Oficiální, nemazatelné) a aby jen lékaři s určitým hodnocením si mohli říkat o příplatky. To by podle mě i odbouralo určitou část šmudlů, kteří by ve zdravotnictví snad ani být neměli. A zbytek by se zasnažil trochu více. Jak lidsky, tak odborně.

Co se byrokracie týče, do té nevidím, ale věřím, že schopný člověk by byl schopen velkou část odbourat. Ale kdo toho schopného člověka vzít?

2 0
možnosti

Toto volání je bez znalostí a zkušeností, ale je správným směrem!

0 0
možnosti