Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rozhodně to nebyli hrdinové. To by byli, kdyby po útěku osvobodili či jinak napomohli pádu komunismu, či "zachránili" další lidi před smrtí. Tím, že sledovali pouze vlastní prospěch, nemohou být ničím jiným než vrahy.

2 0
možnosti

R^R^R^R^R^R^R^ Dík!

Komu Václav Klaus a Miloš Zeman slouží dosud?

Petr mne zklamal! Přesto bych ho volil, pokud by šlo o souboj se lží, nenávistí a korupcí!

Z volby prezidenta mám strach! Třetina občanů věří desinformacím ruské hybridní války! Kde se v tak moudrém národě berou? To komunisti vyhnali veškerou naši inteligenci?!?

:-)

0 2
možnosti
VZ

Já bych skoro řekl, že tenhle národ zblbnul covid a způsob boje proti němu v čele s naším "excelentním" mikro i makro manažerem.

0 1
možnosti
Foto

Co se týče pohledu na Mašíny, tak tady bude (u občanů) podstatné, kdo z nich 50. léta zažil a zda byl sám nebo jeho rodina režimem postižena.

A až se někdo z těch, kdo Mašíny považuje za sprosté vrahy, dostane do situace, kdy bude mít na vybranou - buď ho zabiju nebo on mne, třeba změní názor, pokud vyvázne živ.

Posuzovat se to musí v rámci tehdejšího kontextu, tedy komunistického teroru.

R^

1 3
možnosti
ST

"buď ho zabiju nebo on mne"...

Svázaný a omámený?...

4 1
možnosti
IS

Mašínové jsou dobrý test etického založení budoucího prezidenta. Byli pod tlakem státu, bránili se i zabíjeli. Jejich jednání je ospravedlnitelné, ale je i žádoucí až k státnímu vyznamenání? Opravdu nevím, spíše ne. Odpověď kandidáta by mě zajímala. Prezidentem by měl by měl být seriozní člověk bez radikálních výstřelků, který si dokáže věci nezávisle promyslet a až pak jedná.

4 1
možnosti
Foto

Jako ,,test" je i tento článek:-/

3 1
možnosti
JH

Bohužel, dokud bude existovat republika a prezident, tak bude existovat viditelná polarizace společnosti. Bez ohledu na to, jak kvalitním prezidentem dotyčný bude. Poučme se z toho a zahajme napříč politickým spektrem diskusi o budoucí podobě české konstituční monarchie. A bude klid - možná - na dlouhá staletí.

1 2
možnosti
ST

Já bych byl ohledně prezidentského úřadu pro referendum, s těmito možnostmi:

1) nechat to jak to je

2) nechat to jak to je, ale s upřesněním prezidentských pravomocí a povinností (přesné termíny, co nastane když se prezident nebude řídit Ústavou, atd.). Zrušit prezidentské milosti. Vrátit nepřímou volbu prezidenta poslanci a senátory.

3) pouze reprezentativní funkce (podobně jako je to v sousedním Německu), např. funkce velitele ozbrojených sil by přešla na ministra obrany. Vrátit nepřímou volbu prezidenta poslanci a senátory.

4) zrušit prezidentský úřad

Já osobně bych hlasoval pro možnost č. 4. Prezident u nás bude vždy rozdělovat společnost, ať tam bude kdokoli. Tak to prostě máme. Navíc by se ušetřily velké finanční prostředky. Legislativní procesy by se zjednodušily a zkrátily. Veškeré pravomoci by přešly na předsedu vlády. Hrad by sloužil turistům.

3 1
možnosti
JP

J23a11n 62P80a22l31i30a59n

10. 9. 2022 20:25

Mašínové byli především diletanti, kteří zpackali na co sáhli a neměli se do tohoto "odboje" vůbec pouštět.

0 3
možnosti
Foto

Jistě, vy byste to udělal mnohem kvalitněji, že? :-/

2 0
možnosti
PI

Z mého pohledu jsou Mašínové vrazi, nikoliv hrdinové. Jejich činy nelze politicky odůvodnit. Kdý nebudu souhlasit s nynějším režimem a někoho zastřelím, budu vrah nebo hrdina, který bojoval proti tomuto systému. Pořád budu vrah ať se na to podíváte z jakékoliv strany.

20 2
možnosti
KT

A co teprve známí vrazi nebohého Heydricha Gabčík s Kubišem.

7 7
možnosti
Foto

Už jsem to kdysi psala, ale zopakují to. Kdyby bratry Mašíny při útěku zastřelili, tak už by vyznamenání dávno měli. Oni ale měli tu drzost, že si dovolili přežít. Jsem proto ráda, že alespoň Mirek Topolánek našel odvahu a Mašíny i jejich skupinu vyznamenal. Podle mého tím dokázal, že byl naším suverénně nejlepším polistopadovým premiérem.

4 10
možnosti
Foto

Inu dokázal. Završit svou karieru, započatou coby absolovent voj. školy. Karieru si upevnil, když ,,uchopil" statečně předsedování v ODS, opírající se i o zázemí ve své ženě, a následně i kámoše Dalíka. Manželství ,,inovoval", Dalík byl ,,arestován". Coby persona nepřehlednutelný cvhlapák s gulami. Dodnes však vysmátý. A nemálo. Už mu chyběla jen ta prezidents. sesle;-)

3 1
možnosti
Foto

Zkušební balonek s podprahovou snahou o ovlivnění myšlení lidí.Rv V reálu, parta mladejch kluků, která chtěla pokračovat ve stopách svého otce v odboji, konaném za II.WW. V realitě tehdejší doby však nic změnit nemohli. Směs až statečného odhodlání a , bohužel, i naivity. Nebylo u nás málo lidí, kteří s kom diktaturou nejen nesouhlasilo, ale i se snažilo i aktivně vzdorovat, a to i vojensky. Ale, kdo na ně vzpomene, či o nich dnes vůbec něco ví. Někteří emigrovali, pokud se jim to podařilo, jiní skončili v kom lágrech:-/

0 0
možnosti
PM

P26e86t68r 17M43a28n33d82a

10. 9. 2022 17:18

Stěžejní určitě ne, ale já k tomu určitě budu přihlížet. Tedy paní Nerudová má +

0 0
možnosti