Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Vážení, všimli jste si toho obrázku s nápisem Landesgrenze.

To je jasný důkaz toho,že Němci neuznávali hranici s Československem za státní hranici. S NSR v tomto případě  ani malý přeshraniční styk.

Z toho je jasno, proč ta drátěná opona tam musela být vystavěna. Poděkujte za to západním Němcům.

0 1
možnosti
PU

P52e44t67r 27U46h16e83r

12. 9. 2013 21:35

Ty jsi ale ťululum, Řezníku :-D Takovýho vosla aby člověk pohledal...

1 0
možnosti
PK

P17a90v44e63l 73K41u40l97a

11. 9. 2013 20:40

Hezké, ale Jiří Svoboda mě dostal: "Skoro osmdesáti lidem únosci nedali možnost se rozhodnout, jestli nastoupí do vlaku...." To jako, že se jich měli ptát, jestli s nimi chtějí utéct ?8-o;-D

1 0
možnosti
Foto

Je morální dosáhnout omezením svobody volby někoho jiného zvětšení svobody vaší volby. Jak se říká, moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda někoho jiného. A naopak

0 0
možnosti
ZM

díky za vzpomínku a ... malé doplnění....

1. měl jsem možnost nahlédnout do spisu o únosu. mimo jiné výslechové protokoly lidí, kteří se vrátili... u některých neskutečná morální bída, kdy udávali:  "mladé dívky - studentky se v Německu srdečně bavily s americkými vojáky..."

2. vlakem odjel mimo jiné p. Kutil z Nejdku s manželkou s dvěma dcerami. o únosu se dozvěděl den předtím v Karlových Varech, kde pracoval. Kutil v II. světové válce bojoval jako partyzán na Ukrajině, po osvobození oblasti byl odvedený do Rudé armády s jejíž jednotkou prošel boji do konce války (mám ověřené z jeho osobního spisu, včetně Osvědčení účastníka odboje).  Pokoušel jsem se u některých našich politiků, či státních úředníků dosáhnout jeho ocenění, odpovědí mi byl nezájem o účastníka odboje a jeho osud.......  když jsem si dneska přečetl o povýšení p. Landovského ministrem obrany,  chce se mi zvracet......

1 0
možnosti
Foto

O udávání lze mluvit pouze tehdy, kdyby se snad ti dívky dopustily něčeho nezákonného. Občas se srdečně bavili dokonce američtí i sovětští vojáci. Roosewelt i Stalin. Eisenhower a Chruščov.

0 1
možnosti
JS

Pro úplnost je vhodné dodat, že cestující měli velké štěstí, že se nikomu nic nestalo – a zásluhou únosců to rozhodně nebylo. Vlakem cestovala školní výprava i pacienti z Františkových lázní – ti všichni byli vystaveni několikanásobnému ohrožení: únosci zásadním způsobem omezili funkčnost vlakových brzd, projeli stanicí více než devadesátikilometrovou rychlostí, přerazili hraniční závoru, topiče ohrožovali střelnou zbraní… To je kombinace skutečností, které svědčí o určitém sobectví únosců. Pokud tedy nějaký cynik není ochoten považovat zezadu namířenou pistoli za způsob "domlouvání se".

Topič nebyl "kovaný komunista" nebo "zapálený komunista" jak je manipulativně hodnocen, aby se ospravedlnilo, že na něj únosci mířili pistolí. Byl to prostě jen topič, který nebyl součástí plánu a stal se pouhou překážkou.

Skoro osmdesáti lidem únosci nedali možnost se rozhodnout, jestli nastoupí do vlaku, který pojede rychlostí, která přesahuje možnosti vlaku i trati, a který tedy může vykolejit, případně, že v celé akci musí hrát svou roli také člověk, který leží na podlaze vlaku a jehož tělem může prolétnout kulka podle toho, v čí prospěch se budou věci vyvíjet.

Chápu boj proti barbarství, kdy si mocní uzurpují právo nařizovat lidem, kde smějí žít a kam smí cestovat. Ale stejně tak nemám rád zbožšťování lidí, kteří sledovali jen svůj vlastní prospěch.

1 6
možnosti
Foto

Vážený pane Svobodo, máte pravdu, že cestující měli obrovské štěstí. Za normálních okolností, pokud by třeba projížděli okolo ozbrojené pohraniční stranice, je nepochybné, že by byli rozstříleni bez ohledu na to, zda-li jsou či nejsou únosci vlaku. Lokomotiva měla samozřejmě brzdný systém v pořádku, byly odpojeny pouze brzdy vagónů, které by mohly lokomotivu zablokovat.

Topič Kalabza byl komunista, jak plyne z různých publikací a dokumentů /zkuste třeba deník Karla Rumla/. Jeho líčení zprávy o únosu je zaznamenáno. Sám Konvalinka dobře věděl, že šlo o člověka, který by je bez milosti udal či zabránil útěku za hranice. 

Jak možná sám uznáte, asi nešlo ony cestující nějak předem vysadit a domluvit se s nimi o tom, že vlak bude mít jinou konečnou.

V době, v níž ujel Vlak svobody, se na hranicích běžně střílelo, šlo v podstatě o válečný stav moci proti občanům. To, že se nikomu nic zlého nestalo /vyjma příbuzných, kteří zůstali doma a byli komunistickým režimem tvrdě ztrestáni/, bylo dáno dobrou přípravou plánu i jeho provedením.

Jsem si zcela jist, že pokud by šlo volně opustit republiku, nebylo by nutné unášet vlak. Pokud si prostudujete dějiny železné opony, tak ti, co to zkusili tradičním způsobem, skončili většinou mrtví buď po zásahu proudem, nebo kulkou zblblého kluka na vojně.

My dva si dnes můžeme o tehdejší morálce klidně povídat, ale tehdejší doba byla opravdu jiná.

6 0
možnosti
Foto

A kdo ty občany nějakým způsobem omezoval v  možnosti překračování hranic? V letech 1953-1983 se naprosto legálně od nás vystěhovalo 80 000 našich spoluobčanů.

Únos vlaku podobně jako únos letadla je nutné považovat za teroristický čin, nezávisle na režimu, který v dané zemi panuje. A za teroristický čin je to nutné považovat už proto, že byli ohroženi na životech spolucestující, kteří ten lidově demokratický ráj nechtěli opustit.

Však se to také Amíkům vrátilo, jak letadla začala být únášena do Libye a na Kubu.

Pouhý fakt únosu amerických letadel tedy naznačuje, že v tom USA ty poměry o moc lepší nebyly než v Československu. A aby jasno, to netvrdím já, to tvrdíte vy, když říkate,že únos toho vlaku je svědectvím o panujících poměrech v Československu.

0 13
možnosti
KV

K90a97r21e12l 32V92a72l95i10š

11. 9. 2013 12:45

To se mi snad jenom zdá. Může být někdo ještě nyní tak zblblý?  8-o

10 0
možnosti