Jogging 40+

Ne, opravdu neuběhnu 40 km, s tím nepočítej. Říkám mému mozku. Ano, více jak 40 kg vážím a to již spoustu let, v tom máš pravdu. Že sháním parťáka ve věku 40+?

No, něco na tom je, ale potíš nesmysly, promiň, hlavičko. Však jsi můj, tak proč by jsi nevypouštěl (jak se tomu říká?) hoaxy.
Můj otec občas říkával, že já placám (nesmysly...) a mamka že je naivní snílek. Bylo období, kdy mi dcera říkala (a není to tak dlouho), že se vyjadřuju jako Eva Holubová, že s tím mám přestat, protože mi spousta lidí takto nechce rozumět a všichni se nechtějí smát, natož slyšet pravdu až na dřeň. Tak jsem přestala. Děti by si mne měly vážit, měla bych být vyrovnaná, důstojná, rozumná a vzorem.
A tak, když jsem začala v zimě v mrazu v triku cvičit jógu, nikoho jsem neinformovala. Známý mě chtěl natáčet na kameru, abych měla jednou památku pro vnoučata, já striktně odmítla, že nemám na to figuru a tu šipku z ojínělého mola do ledové řeky, kde se mu jevilo nejlepší místo na Pět Tiběťanů, že zažít nechci. Říkala jsem si, buď to přežiješ, nebo chytíš zápal. Jsem totiž dost opatrná, poslouchám sama sebe a dělám sobě parťáka. Nic takového se tudíž nestalo. Po cvičení šup do blízké kavárny na čajíček.
Před mnoha lety mi ortoped řekl, ať nechodím po horách a rozhodně nemám začínat s během jako za mlada, když mne bolí občas kolena. Tak jsem ho poslechla. Zkoušela jsem jezdit na kole, ale to mne zas´ bolela záda a ta část těla, která přímo dosedá na sedlo kola. Úplně mne dostala kondiční chůze v tempu (pěkně po rovince, pane doktore...). Byly ještě jiné pokusy o rozhýbání se a rozdýchání se, některé i přetrvávají. Až jsem se po čtyřiceti letech vrátila opět k joggingu. Můj celoživotí přístup obecně není o rychlosti, ale o výdrži (vyjma snad mládí, kdy jsem byla vcelku bystrého myšlení). Což tento pohyb splňuje. Rozdíl je v tom, že dříve dvacet, dnes pět kilometrů pomalým tempem. A také vnímám, že nemohu každý den (přecejen ta kolena by to na mne mohla prásknout...). Zatím střídám chůzi s během, větší část tvoří běh.
Úžasné je ráno na hraně svítání, kdy je všude klid a jen tak svým tempem pro radost si natřásám tělo v pomalém tempu.

Autor: Olča Vodová | sobota 27.4.2024 8:42 | karma článku: 5,93 | přečteno: 109x
  • Další články autora

Olča Vodová

Naděje

21.4.2024 v 21:54 | Karma: 6,63

Olča Vodová

Krása tajemství

19.4.2024 v 19:31 | Karma: 7,57

Olča Vodová

Letím

6.4.2024 v 15:17 | Karma: 5,97

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

27.3.2024 v 21:18 | Karma: 6,25