Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Moravská rozlučka se svobodou je jízda

Žením syna. Řeknu Vám, je to docela nápor na bednu. Já v tom totiž vůbec neumím chodit.  Mám sám pocit, jako kdybych se sám ženil teprve nedávno.

Žením syna. Řeknu Vám, je to docela nápor na bednu. Já v tom totiž vůbec neumím chodit. Vlastně jsem byl naposledy na nějaké svatbě asi před dvaceti lety a vůbec si to nepamatuji.

Samozřejmě, než se chlap ožení, musí se rozloučit se svobodou. U nás na Moravě se tomu říká Svíca. Svíca je samozřejmě vždycky větší zábava než svatba, je to prostě bezuzdná pařba.

Já byl ještě nedávno taky mladej a ještě poměrně nedávno jsem se taky ženil . Poprvé a pak za chvíli i podruhé. Jsem prostě nepoučitelný recidivista a optimista. Pak jsem se párkrát vyspal, párkrát jsem se rozhlídl napravo a nalevo a najednou mám pětadvacetiletého syna, který se za týden žení. Kruci ten život je nějak moc rychlej...............

Svíca byla domluvena v bývalé školní jídelně bývalého učňáku. Zázemí a výčep takřka dokonalé a cena za pronájem lidová. Kluk mě vyděsil hned na začátku, když mi řekl, že přijde tak sto lidí.

Já teda rozhodně přijedu taky, vezmu ženy a dcery a trochu zapaříme.

V inkriminovaný den jsem našel motorkářské tričko s lebkou v šátku, postarší, odrbané džíny, naštěstí maj gumu v pase, tak jsem je natáhnul, notně jsem se zastříknul Hugo Bossem (budou tam mladý kočky, tak ať klukovi nedělám ostudu) a zajel jsem rychle do Makra, abych podpořil zásobování nějakým tím dobrým mokem, hospodskými brambůrkami a pár kily buráků a uzených mandlí.

Hergot, co ale dneska taková omladina na větší vesnici na Jižní Moravě dneska pije? Rum, vodku, ferneta má mladý nakoupené. Asi něco sladkého šumívého z Itálie pro ženské. Hopsinkovou vodku snad už dneska nikdo nepije! A tak jsem nakonec trochu zamachroval a nacpal do vozíku karton Tulamorky a jakési, babské, růžové šumivé.

 To snad pije každý ne? U kasy se mi poněkud protočily panenky, ale statečně jsem náklad narval do auta, naložil ženu s dcerami a vyrazil za zábavou.

Dorazili jsme asi půl hodiny po začátku do ještě poloprázdného sálu. Jídelnou voněl Diošuv parádní guláš, ženich s tatínkem nevěsty, kteří od rána chystali sál, byli už v notně povznesené náladě a dovnitř se trousily skupinky mládeže.

Samozřejmě u vchodu povinná štamprle slivovice z ženichem a nevěstou, gratulace, dary a pak rychle na guláš, přidat nakrájené cibule a první pivo. Ten můj kluk dopadne, jestli si s každou partičkou dá štamprli. Napadlo mě.

Zhltnul jsem guláš, omluvil se ženě, která chudák řídila a zaujal jsem pevné místo za výčepním pultem, kde u pípy kraloval druhý muž mojí exmanželky.

Musím přiznat, moje první žena si po mně našla fajn chlápka a vzhledem k tomu, že v rámci podnikání provozoval i několik let hospodu, vystrnadili jsme baby zpoza pultu a rozjeli zásobování hostů alkoholem. Samozřejmě, že po mojí nafrněné Tulamorce zpočátku ani pes neštěkl. Domácí slivovice je prostě nejvíc. Sorry milí Irové.

Pivo teklo proudem, klasika rum s colou a vodka s džusem má pořád taky svoje fandy a holky si pořád ještě, když zapomenou na slušné vychování, vychutnají broskvovou, nebo melounovou vodku. Kupodivu na Moravě po víně neštěkl ani pes.

Ukázalo se, že jsme s Diošem docela dobrý team. Dioš spíše tichý, ovšem s precizní znalostí zásob. Vždy vědoucí, kam sáhnout  pro cokoliv (Dokonce ten kouzelník vyčaroval i brčka). Ovládal bravurně pípu  a já rozevlátý bohém a bavič, který chrlil fóry, žertoval s mladými ženami i muži, odrážel ataky neodbytných pijanů a naléval "tvrdé".

Samozřejmě, že jsem se neopoměl naučit, jak správně načepovat pivo a jak fixlovat míru na štamprlích.

Hlavně teda na těch svých, protože ty přívaly společných panáků se stovkou hosů, bych bez podvádění nepřežil.

Tatínek nevěsty odpadl v deset, ženich ztuhnul v bourárně masa v jedenáct. Zatímco jsme ho zvedali, protože chrápal na vykachličkované podlaze, jako čerstvě ulovený vorvaň, rozjeli jsem druhé kolo guláše , aby těm děckám nebylo blbě a já pak v zápětí přítelkyně popíjejících mladíků vyprovokoval k přehlídce tetování všeho druhu. Řeknu Vám, bylo na co koukat!

Manželka cucající u stolu limonádu mne vraždila pohledem, zatímco já chválil všechna ta peříčka na levé půlce, divoké kytky na kotníčku, citáty na zádech a americké orly na ramenech. Maj to fakt krásný ty holky dneska. Míra vkusu v tetování se podle mne značně zvedla.

Dva rozčílené žárlivce přispěchavši sjednat pořádek, jsem uklidnil další štamprlí meruňkovice a zábava mohla pokračovat.

A tak jsem sedm hodin v kuse žvanil, bavil, smál se a dolíval alkohol a poslouchal příběhy o tom, jak ti mladí pracují, milují, podnikají a sní svoje sny a skoro všechny ty krásný mladý holky měly vysokou školu a skoro všichni ti fajn chlapi měli práci a velké plány a bylo mi strašně dobře  u srdce.

Tihle mladí jsou otevření,chytří lidé, nazatížení předsudky a odsudky.

A sympatický bylo, že na téhle moravské Svíci byli  taky dva černí kluci, co právě rozjíždějí v Praze Milk šejk bar a jediný, kdo na ně divně čuměl byli tři postarší pánové, co lemtali pivo a lili do sebe vodku jak ruští mužici.

Nikomu z mladých prostě nepřipadalo divné, že černý kluk má nádhernou blonďatou holku, vysokou školu a je to Moravák jak poleno, co podniká v Praze.

Tak až zase bude na ty naše mladé, někdo nadávat, vzpomenu si na ten hezký večer, kdy jsem dělal barmana za pultem v bývalé školní jídelně a zjistil jsem, že svět je absolutně v cajku a v dobrých rukou.

 Tak snad si my skorodědci můžeme už trochu dáchnout a zvolnit a kdyby jste někdo měli chuť na panáka Tulamorky, stavte se, zbyly mi ještě dvě flašky.

Autor: David Vlk | neděle 17.9.2017 8:23 | karma článku: 37,81 | přečteno: 3872x
  • Další články autora

David Vlk

Ruský svět začíná za Hodonínem

Asi nejsem sám, kdo se se zděšením dívá kousek na Východ za řeku Moravu, kde začíná Slovensko a vládne Robert Fico.

21.1.2024 v 10:46 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1970x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

ANO je nekonečný gejzír politického bahna

Baví Vás pořád poslouchat to lhaní, jak by to ta parta servilních přidržtašků velkého Šéfa uměla líp? Fakt?

17.1.2024 v 12:17 | Karma: 37,97 | Přečteno: 1490x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Už jste byli na swingers párty?

„Já sem byl pro Viagru kamaráde, v pátek jdeme se ženou na Swingers párty, tak abych se tam pořádně blejsknul, chápeš ne ??? Potřebuju nějaký nevšední zážitky v tom novém roce“ Mrkal na mě spiklenecky Vláďa.

11.1.2024 v 19:03 | Karma: 35,17 | Přečteno: 1783x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Ambiciózní dietní plán.

Studeným krámem protahuje drobný průvan. Led diodová světla u stropu chladně svítí na vystavené zboží a shrbenou postavu prodavače z posledních sil se držícího pultu.

4.1.2024 v 11:01 | Karma: 37,55 | Přečteno: 2511x | Diskuse| Ostatní

David Vlk

Ovládne v příštím roce Alena Schillerová Only Fans?

Je třeba si klást zásadní otázky, aby nám na ně rok 2024 mohl dát odpovědi . Uvidíme konečně světlo na konci tunelu? Nebo to bude jen další vehikl jedoucí v protisměru?

30.12.2023 v 15:19 | Karma: 31,84 | Přečteno: 1247x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

OBRAZEM: Prahou prošel majálesový průvod. Masky kritizovaly Beka a bydlení

1. května 2024  19:05

Součástí oslav 1. máje byl ve středu studentský majálesový průvod, který vyrazil z pražské Kampy a...

„Mami, ve zdech je příšera,“ tvrdila holčička. Dům ovládlo 60 tisíc včel

1. května 2024  18:21

V domě rodiny Classových v Severní Karolíně číhalo po několik měsíců opravdu nečekané překvapení....

  • Počet článků 653
  • Celková karma 39,47
  • Průměrná čtenost 4967x
Chtěl bych Vás na chvíli zastavit a někdy i rozesmát. Jsem normální malý živnostník, táta od tří dětí a blog je pro mne drobný relax od práce. 

 

Seznam rubrik