Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Všem, kteří se hlouběji zajímají principem kolektivní viny, doporučuji knihu "A přesto říci životu ano" od Viktora Frankla. Jde o psychologickou knihu, která pojednává o tom, jak psycholog prožíval koncentrační tábor.

Cituji jednu pasáž z této knihy:

"Prosím Vás, abyste si v tuto chvíli vzpomínání se mnou zavzpomínali: Na otce. Zahynul v Terezíně. Na mého bratra. Zahynul v Osvětimi. Na mou matku. Zahynula v plynové komoře v Osvětimi. Na mou první ženu. Přišla o svůj mladý život v táboře Bergen-Belsen.

A přesto vás musím prosit, abyste ode mne neočekávali ani slovo nenávisti. A koho bych také měl nenávidět? Znám sice oběti, ale neznám pachatele. Rozhodně je neznám osobně. A řeči o kolektivní vině odmítám. Kolektivní vina totiž neexistuje. Vina může být v každém případě jen osobní. Jsem vinen něčím, co jsem sám spáchal, nebo snad opomenul udělat! Ale nemohu být vinen něčím, co udělali jiní lidé, byť to byli mí rodiče nebo prarodiče."

3 0
možnosti
PB

Chytře napsáno a musím uznat že i s notnou dávkou logiky a pravdy.

K textu mám ambivalentní postoj.

Ovšem vy si také uvědomte, že v dnešní době zabíjí demagogie a lži více, než tankové střely a rakety. Protože nebýt jich, nikdy by nemohlo dojít k anexím ukrajinského území a počátkům této agresivní války, která je na proruských lžích vystavěná.

A pak se divte lidem, že jako prvopočátek všeho zla vnímají právě ty proruské postoje podložené kremelským lživým konstruktem.

3 0
možnosti
Foto

Sympatizanty s vládou Ruské federace (kteří si tyto sympatie uchovali i po počátku invaze) tady nehájím, ať jsou jakékoli národnosti. Ti si svůj postoj zvolili a i pokud jej získali snad nějakou naivitou, mohou jej přehodnotit. Navíc, svým postojem invazi podporují a tím na ní nesou spoluvinu.

Oproti tomu národnost je něco, co si člověk nevybere. A spousta Rusů žijících mimo Rusko žije mimo Rusko i proto, že Putina moc nemusí. Tady je to potom už kolektivní vina na úrovni úplně prachsprostého rasismu.

2 0
možnosti
Foto

Jak tady čtu ty příspěvky v diskusi, tak mě to jen utvrzuje v tom, že jsem článek nenapsal zbytečně a že problém je mnohem rozšířenější, než jsem se obával. Aspoň je to celkem úspěšné společenská sonda.

Na mnohé příspěvky snad raději ani reagovat nebudu, reakci si nezaslouží. Hezky si obhajujte svoji agresi, která nemá za důsledek nic pozitivního, já už jsem své řekl. Ostatním diskutujícím děkuji za zapojení se do diskuse.

3 0
možnosti
FL

S autorem spíš souhlasím, ale je to sporná otázka. Můžeme chtít po dnešních komunistech aby se omluvili za totalitní zločiny? Měli jsme se omlouvat za vyhnání sudetských Němců a měli se Němci, jako národ, omlouvat za druhou světovou a za holokaust?

0 0
možnosti
PB

Ano, ne, ano.

Je to jednoduché, nic sporného v tom nevidím.

0 0
možnosti
MS

Výraz předběžná opatrnost jste neslyšel? Rus je v této době potenciální riziko, a dokud se nepřesvědčím o opaku, mám být bdělý a ostražitý. Slušní Rusové jako šéfdirigent Byčkov problém nemají.

Mimochodem Poláci zrušili koncert Udavače z Těšína, který si nechal metál od Vlada Putlemorta.

6 1
možnosti
TB

A běloch je taky riziko? A důkaz, že Nohavica kohokoli udal máte?

2 4
možnosti
JL

Mimochodem, válčí se pořád i v Africe, nikoho to moc nezajímá, protože jsou to černoši. ;-) Válčilo se a asi pořád válčí v Sýrii, nikoho to už nezajímá, koho zajímá Sýrie?. Muslimové, co s nimi? Ukrajina je prostě víc vidět vidět, je blízko a je součást našeho světa. Pokud to bereme z hlediska karmy národů - bohužel promarnilo Rusko 30 let, kdy se mohli zaměřit na vlastní blaho pro vlastní lidi, kteří trpěli strašlivým způsobem řadu století. Ale místo toho útočí na Ukrajince- smutné.

4 0
možnosti
JK

To už jsem si také říkal, že za celý můj život se neustále někde válčilo a tady jsme si říkali, jak dlouho je mír. Ukrajina nás šokuje, jak jste správně napsal, že je součástí našeho světa.

A máte pravdu, že se Rusko místo zvelebování své země utápělo v sebelítosti nad ztrátou své imperiální moci.

0 0
možnosti