Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

jafava

10. 8. 2012 13:22
Když jsem v roce 1954 nastoupila do první třídy,

bylo nás ve třídě 32. O nějaké přeplněnosti se tehdy ještě nemluvilo, tak bylo naprosto samozřejmé, že nás naše paní soudružka učitelka s přehledem zvládala nejen vzdělávat v základních vědomostech, ale i ukáznit a v případě potřeby "srovnat do latě". A nebyla to žádná kulturistka, ale milá drobná paní, matka tří dětí. Měli jsme ji všichni rádi, uměla to s námi a znamenala pro nás nezpochybnitelně velkou autoritu. Nevím jak to dělala a stíhala, ale i když některé děti nepatřily k nejnadanějším, všichni se minimálně něčím vyučily a až na čtyři dokonce vystudovaly, mnozí při zaměstnání, střední školu. Pravda, dostudovaných vysokoškoláků je z této skupiny pouze pět, ale to je myslím, ze statistického hlediska, tak akorát. Dnes by to asi nebylo "košer" a kdekdo by se do toho snažil vnést chaos.

V porovnání s dnešními dětmi jsme sice neuměli zacházet s počítačem (nebyly) a jinými současnými udělátky, ale uměli jsme násobilku, mluvnici a také jsme většinou hodně četli knížky. Holt jiná doba!

0 0
možnosti
D

Dunja

9. 8. 2012 23:23
Slučování v realitě

u syna na škole proběhlo. MU úřad rozhodl zřídit na ZŠ nejdříve třídu mateřské školy.Nyní ji rozšířil navzdory protestům vedení a rodičů. Zřejmě proto bylo potřeba vypsat konkurz na nového ředitele a stávající ředitelku k lítosti dokonce i dětí vyměnit . Navíc bylo přijato cca 90 prvňáčku rozdělených do 3 tříd, což bude dosti náročné a chce to skutečně dobrého učitele a pevné nervy. Slučování postihlo i třeťáky a tak se 1třída rozdělí do dvou zbývajících a rázem z 20 dětí bude ve třídě kolem 27. Už nyní se mi zdálo, že učitelka děti nezvládá - 2 roky přesluhuje a občas dělá chyby.

Navíc hrající děti z MŠ na hřišti vytvořeném přímo pod okny tříd  děti rozptylují. Hlavně, že se o pár stanic tramvají dále zrušila základka a její děti se musí v těsnat do okolních škol včetně učitelů a zřejmě část přijde i k nám na druhý stupeň.

Dalším důsledkem je omezení prostoru pro družinu kvůli MŠ a asi se do ní už nevejdou děti ze čtvrtých tříd. Už loni měla vychovatelka ve skupině kolem 25 dětí.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

10. 8. 2012 15:36
Re: Slučování v realitě

Aha - ajste ochotna si přilatit na náklady rušené školy (o pár stanic dál)? Aby se děti nepřesouvaly k vám? Ne?  A my vám připlatit máme?

  Mimochodem - nemělo by být dětí vě třídě 10? - aby je paní učitelka zvládla.

  PS: Možná že již vyhaslí učitelé (slučováním škol) skončí a ti nevyhaslí zvládnou mnohem lépe i ty větší třídy.

0 0
možnosti
VH

Stará kára

9. 8. 2012 16:07
No - nás bylo ve třídě třiačtyřicet

Tedy na střední škole, na základce jen jednačtyřicet.

  A tvrdím: umím já, slabší průměr, - po půlce století - víc, než dnešní nadprůměrní žáci. 

  A toto srovnání si na starších kolezích stejně jako na mladých uchách tvrvale potvrzuji.

0 0
možnosti
L

Levicovy.Pravnik

9. 8. 2012 15:02
Paní Bohdalová

Píšete, že kvalita výuky spadá na učitele.to ano,ale když selže nikdy za to nenese odpovědnost.ani třeba v nějakém snížení platu.

0 0
možnosti
TS

Fantomazz

9. 8. 2012 12:39
a dál?

Je znát, že jste v ČSSD. Jenom vykřikujete - tohle je špatně, takhle se to dělat nemá. Co tedy navrhujete? Jaký máte volební program? Napůjčovat si prachy a řešit to za těch 10 let, jak píšete? No čssd volit teda nebudu...

0 0
možnosti
PH

petrph

9. 8. 2012 12:34
a když si k tomu připočteme další vládní direktivu

Že by se ještě do těchto slučovaných tříd měli přesunout žáci z praktických škol, kterým by učitelé měli věnovat zvýšenou pozornost...:-(

1 0
možnosti
VN

Amoniak II

9. 8. 2012 20:52
Re: a když si k tomu připočteme další vládní direktivu

No, to není zas až tak moc vládní direktiva. To je především výsledek tlaku lidskoprávních idiotů postižených cikánofilií. Ušetřit se na tom nedá, ba naopak.

0 0
možnosti
M

maamar

9. 8. 2012 12:23
Jeden velký mišmaš

V našem okresním městě sloučili průmyslovku (elektro+strojírenství) s učňovkou (kuchaři,prodavači+hotelovka) a zdravotnickou školou (sestřičky+ošetřovatelky). Nějak mi to hlava nebere. Když už slučování, tak snad logicky školy s podobným zaměřením. Tenhle moloch mi připadá jako zařízení "a lá smíšené zboží".

1 0
možnosti
BR

Stobka

9. 8. 2012 13:37
a neušetřili ani korunu, naopak

musí mezi školami vybudovat přecházecí můstek, což bude stát majland. Těch pár korun ředitelských příplatků za dva ředitele, které se ušetří, je proti tomu kapkou v moři.

0 0
možnosti
  • Počet článků 78
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 979x
Poslankyně za ČSSD, místopředsedkyně škoslského výboru PSP, učitelka.

Seznam rubrik